ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Σαν σήμερα στην F1 – 27/4

Σαν σήμερα το 1902

Σαν σήμερα το 1902 γεννήθηκε ο Rudolf Schoeller, ο οποίος συμμετείχε στο Γερμανικό Grand Prix του 1902. Τελικά εγκατέλειψε στον τέταρτο γύρο λόγω προβλήματος στην ανάρτηση.

Σαν σήμερα το 1933

Σαν σήμερα το 1933 γεννήθηκε ο Bob Bondurant, ο οποίος συμμετείχε σε 9 αγώνες την περίοδο 1965-1966, έχοντας ως καλύτερο τερματισμό την τέταρτη θέση στο Grand Prix του Μονακό το 1966. Μετά από ένα ατύχημα που είχε το 1967 έστρεψε την προσοχή του στην διδασκαλία και δημιούργησε μία σχολή οδηγών.

Σαν σήμερα το 1943

Σαν σήμερα το 1943 γεννήθηκε ο Helmut Marko, ο οποίος συμμετείχε σε εννιά αγώνες το 1972 και το 1973, οδηγώντας για λογαριασμό της BRM. Νωρίτερα είχε ήδη κερδίσει το Le Mans κι είχε μία αρκετά αξιόλογη καριέρα στα sportcars. Ωστόσο, στο Γαλλικό Grand Prix του 1972, μία πέτρα τρύπησε το κράνος του και μπήκε στο αριστερό του μάτι, με αποτέλεσμα να χάσει την όρασή του. Έτσι, η αγωνιστική του καριέρα είχε άδοξο τέλος. Από τότε έγινε ένας από τους καλύτερους ανιχνευτές νέων ταλέντων, όντας αυτήν την στιγμή ο επικεφαλής του προγράμματος νέων οδηγών της Red Bull.

Helmut Marko
Σαν σήμερα το 1975

Σαν σήμερα το 1975 διεξήχθη το Ισπανικό Grand Prix στο Montjuic Park, με νικητή τον Jochen Mass. Πριν τον αγώνα είχαν εκφραστεί ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια, καθώς πολλοί θεωρούσαν ότι οι μπαριέρες δεν είχαν εγκατασταθεί με τον σωστό τρόπο. Αρκετοί οδηγοί επέλεξαν να μην συμμετάσχουν στα ελεύθερα δοκιμαστικά και παρά τις εργασίες που έγιναν στις μπαριέρες, αρκετοί φοβήθηκαν να συμμετάσχουν και στον αγώνα. Οι διοργανωτές, οι οποίοι ήθελαν να αρχίσει ο αγώνας, απείλησαν τους οδηγούς με νομικές κυρώσεις. Έτσι, οι αντιδράσεις των οδηγών κάμφθηκαν εκτός από εκείνες του Emerson Fittipaldi, ο οποίος απέσυρε την συμμετοχή του.

Στον 16ο γύρο, ο Rolf Stommelen’s Hill, ο οποίος βρισκόταν στην πρωτοπορία εκείνη την στιγμή, παρουσίασε πρόβλημα με την πίσω αεροτομή του, με αποτέλεσμα το μονοθέσιό του να απογειωθεί και να προσγειωθεί πάνω στους θεατές. Πέντε θεατές σκοτώθηκαν κι ο Stommelen έσπασε αρκετά κόκκαλα του σώματός του. Παρά το τραγικό αυτό συμβάν, ο αγώνας συνεχίστηκε για άλλους τέσσερις γύρους, προτού διακοπεί. Ο Jochen Mass αναδείχθηκε νικητής, με τους Jacky Ickx και Carlos Reutemann να ανεβαίνουν στο βάθρο. Μόλις δέκα μονοθέσια κατόρθωσαν να τερματίσουν, ένα από τα οποία ήταν η Lella Lombardi, η οποία πήρε μισό βαθμό (καθώς σε εκείνον τον αγώνα μοιράστηκαν οι μισοί βαθμοί), με αποτέλεσμα να γίνει η πρώτη και μοναδική έως σήμερα γυναίκα που βαθμολογήθηκε.

Spanish Grand Prix 1975
Σαν σήμερα το 1986

Σαν σήμερα το 1986 διεξήχθη το Grand Prix του San Marino στην πίστα της Imola, με νικητή τον Alain Prost, o οποίος πήρε την πρώτη του νίκη στην σεζόν. Ο Γάλλος κυριάρχησε, αλλά έφτασε πολύ κοντά στο να μείνει από καύσιμα κι έπρεπε να κινηθεί πολύ αργά στους τελευταίους γύρους του αγώνα, για να κατορθώσει να τερματίσει. Δεύτερος τερμάτισε ο Nelson Piquet, με τον Gerhard Berger να ανεβαίνει στο τρίτο σκαλί του βάθρου.

Alain Prost, San Marino Grand Prix 1986
Σαν σήμερα το 1997

Σαν σήμερα το 1997 διεξήχθη το Grand Prix του San Marino στην πίστα της Imola, με νικητή τον Heinz-Harald Frentzen. Ο Γερμανός έπειτα από μία δύσκολη αρχή, πήρε την πρώτη του νίκη, με τον Michael Schumacher να τερματίζει δεύτερος και τον Eddie Irvine τρίτος. Ο Jacques Villeneuve εγκατέλειψε λόγω προβλήματος στο κιβώτιο ταχυτήτων.

San Marino Grand Prix 1997, Michael Schumacher & Heinz-Harald Frentzen
Σαν σήμερα το 2008

Σαν σήμερα το 2008 διεξήχθη το Ισπανικό Grand Prix, με νικητή τον Kimi Raikkonen. Ο Felipe Massa τερμάτισε δεύτερος, με την Ferrari να κάνει το 1-2, ενώ ο Lewis Hamilton ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου. O Heikki Kovalainen είχε ένα πολύ μεγάλο ατύχημα στην στροφή 9, ενώ ο Fernando Alonso εγκατέλειψε μετά από αστοχία στον κινητήρα του. Ο Jenson Button τερμάτισε στην έκτη θέση, παίρνοντας τους μοναδικούς του βαθμούς μέσα στην χρονιά.

Spanish Grand Prix 2008

Διαβάστε όλα τα νέα της Formula 1 εδώ, ενώ πλέον μπορείτε να μας βρείτε στο InstagramYouTubeTik TokDiscord και Twitter.

Παύλος Γασπαρινάτος

Μεγάλος λάτρης της Formula 1 και του WRC. Ενίοτε παρακολουθώ και MotoGP ή οτιδήποτε κινείται σε 2 ή 4 τροχούς. Η πίεση του Σάκη Ζαφειρόπουλου με "ανάγκασε" να επισκεφτώ την πίστα Speed Park κι από τότε είμαι μεγάλος θαμώνας της συγκεκριμένης πίστας.