Valentino Rossi – Μπορεί η Yamaha του να αποδώσει;

Ο Valentino Rossi επέστρεψε στα βάθρα του MotoGP αφού έπεισε την Yamaha να τον αφήσει να δοκιμάσει μία ‘άλλους είδους μοτοσυκλέτα’. Θα είναι αυτό το στυλ εξίσου αποδοτικό και στο Brno?

Οι μηχανικοί του στην Monster Yamaha, αλλά και ο ίδιος ο Valentino Rossi ‘πίεσαν σκληρά’ για να φέρουν το set-up της μοτοσυκλέτας στα μέτρα του “doctore”, τελειώνοντας μια αποχή από βάθρα 17 αγώνων.

Ο Valentino Rossi βρέθηκε σε μια κατάσταση Catch-22 (παράδοξο) οδεύοντας στον δεύτερο αγώνα.

Ενώ ένιωθε άβολα με την ισορροπία στο βάρρος, ρύθμιση που χρησιμοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία από τους Maverick Vinales και Fabio Quartararo, ο Ιταλός δεν ήταν αρκετά γρήγορος, ώστε να πείσει την Yamaha ότι ήταν η μοτοσυκλέτα και όχι το στυλ ανάβασής του που έπρεπε να αλλάξει.

Όμως, ένας αδιάφορος εναρκτήριος αγώνας, που τελείωσε με αστοχία στην κινητήρια μονάδα, ενώ βρισκόταν στην δέκατη θέση, φαίνεται να ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Ο εννιά φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής είπε “πολύ κακό για να είναι αληθινό”.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Yamaha Racing, Lin Jarvis, ο Valentino Rossi και οι μηχανικοί του παρουσίασαν σχέδιο για ριζικές αλλαγές στον δεύτερο αγώνα με βασικό γνώμονα το ‘δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε’.

“Ο Vale ήταν πολύ απογοητευμένος από το πρώτο σαββατοκύριακο. Αποφασίσαμε να αλλάξουμε κάτι, πραγματικά ήθελε να το δοκιμάσει, επειδή δεν υπήρχε τίποτα να χάσει,” είπε ο Jarvis.

“Όμως, το να αλλάξεις το σκεπτικό των Ιαπώνων μηχανικών, πολλές φορές δεν είναι εύκολο. Επειδή έχουμε πολλά δεδομένα και πληροφορίες [για το τωρινό set-up] και οι άλλοι αναβάτες πηγαίνουν γρήγορα, έτσι γιατί να πάνε σε αυ6τήν την διαφορετική κατεύθυνση?”

Ο Jarvis πρόσθεσε: “Έχεις τους άλλους να είναι γρήγοροι – προφανώς ο Fabio και ο Maverick, αλλά και ο Frankie – και οι περισσότερες μαςYamahas έχουν παρόμοιο εύρος ρυθμίσεων. Η ζώνη στην οποία εργάζονται είναι κοινή.

“Όμως ο Vale δυσκολεύτηκε να το συνηθίσει αυτό, να νιώσει άνετα και να το κάνει να δουλέψει για εκείνον κατά την διάρκεια της τελευταίας 1.5 σεζόν θα έλεγα.”

Αυτό συμπέφτει χρόνικα με την περίοδο που ο Vinales είδε ένα ξέσπασμα στην απόδοσή του μετά την μεταβολή του βάρρους προς τα πίσω στην M1 του στον αγώνα στο Buriram (Ταϊλάνδη) το 2018.

Ο Valentino Rossi επιβεβαίωσε ότι η ισορροποία βάρρους ήταν ο πυρήνας του προβλήματος: “Τα τελευταία χρόνια η Yamaha υπέφερε από υπερβολική φθορά στο πίσω ελαστικό. Έτσι, στο τέλος του 2018 και στις αρχές του 2019 άλλαξαν την ισορροποία στη μοτοσυκλέτα για να προστατέψουν το ελαστικό.

“Ήταν πολύ καλό για τους Maverick και Fabio. Για μένα, ήταν καλό στην αρχή γιατί κατέκτησα τα δύο βάθρα [στην Αργεντινή και στο Austin 2019], άλλα δεν διόρθωσα το πρόβλημα με το ελαστικό και δεν μπορούσα να οδηγάω την μοτοσυκλέτα [όπως θα ήθελα], επειδή την αισθανόμουν διαφορετική, ειδικά έμπαινα στις στροφές.

“Εκτός από τα δύο βάθρα στην αρχή της σεζόν. Πάντα αντιμετωπίζω τα ίδια προβλήματα.”

Κι ενώ ο Valentino Rossi αδυνατούσε να αποδώσει, οι Vinales και Quartararo ανέβαιναν συνεχώς.

“Όταν οδηγείς την ίδια μοτοσυκλέτα με τους Fabio και Maverick και αυτοί μπορούν να είναι τόσο γρήγοροι, τόσο δυνατοί, η Yamaha πιστέυει ότι πρέπει να οδηγώ σαν αυτούς,” είπε ο Rossi.

“Ομως, [η Yamaha] πρέπει να με υποστηρίξουν, επειδή είμαι εδώ στην εργοστασιακή ομάδα και του χρόνου θα τρέχω για την Petronas, άρα πρέπει να μου δείξουν εμπιστοσύνη, επειδή, ίσως δεν είμαι ο ταχύτερος στην πίστα, αλλά μπορώ να κάνω καλούς αγώνες.”

Ο Valentino Rossi υπέδειξε τον David Munoz, επίσης νέος στην MotoGP κατηγορίας, ως έναν ανάμεσα σε αυτούς που τον βοηθούν να παλέψει.

“Αυτή τη χρονιά είμαστε καλύτεροι στο garage. Εμείς δε τα παρατάμε. Πιέζουμε σκληρά τους Ιάπωνες μηχανικούς, με τον David, μαζί με όλη μου την ομάδα… Χρειαζόμαστε κάτι διαφορετικό, όμως έπρεπε να πιέσουμε πολύ την Yamaha. Δεν ήταν εύκολο,” είπε.

“Όμως, δεν τα παρατήσαμε και ήδη από τον τρίτο αγώνα [με το νέο set-up] την Παρασκευή το πρωί αισθάνθηκα μια καλύτερη μοτοσυκλέτα, καλύτερη τοποθέτηση στις στροφές. Κάτι πιο κοντά στο στυλ μου.

“Έχω τρομερή σχέση με την Yamaha. Είμαι αναβάτης της Yamaha στην καρδιά μου. Είμαι σημαντικό μέρος της ιστορίας αυτού του κατασκευαστή. Ωστόσο, θέλω να πιέσω λίγο για το καλό αποτέλεσμα.”

Ο Jarvis πρόσθεσε: “Ο Valentino πίεσε, τον αποδέχτηκαν και έκανε την αλλαγή. Δεν θα έλεγα ότι λύθηκαν τα προβλήματά του, άλλα νίωθει πιο άνετα στην μοτοσυκλέτα, νιώθει σαν να είναι ξανά δικιά του με αποτέλεσμα να την οδηγεί καλύτερα.

“Αυτό πρέπει να κάνουν οι αναβάτες; να πιέζουν στο garage και εκτός πίστας.”

Ο Valentino Rossi δεν ήθελε να μπει σε λεπτομέρειες για το τι ήθελε να τροποποιήσουν για τον δεύτερο αγώνα, ωστόσο η Ιταλική τηλεόραση εντόπισε έναν διαφορετικό και ανανεωμένο περιστρεφόμενο άξονα.

“Δεν είναι μόνο ο άξονας, άλλα έχουμε και άλλες διαφορές. Είναι άλλο στυλ μοτοσυκλέτας,” είπε ο Valentino Rossi, του οποίου η δυνατότερη επιβράδυνση και ταχύτητα εισόδου στις στροφές του επέτρεψε να αμυνθεί από τις επιθέσεις του ομόσταβλού του, Vinales, μέχρι τον πρωο-τελευταίο γύρο.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν η ‘Rossi-style’ μοτοσυκλέτα θα είναι εξίσου αποδοτική για εκείνον στην διαφορετική πρόκληση της πίστας του Brno στην Τσεχια.

Ο ‘Γιατρός’ είναι βέβαιος πως ναι.

“Η Jerez είναι μια πίστα που αγαπώ, όμως μετά την νίκη μου εκεί το 2016, πάντα υπέφερα. Πάντα έκανα κακούς αγώνες,” είπε για την ζεστή και δύσκολη πίστα.

“Έτσι, για να πάρω βάθρο με καλό αγώνα και 60 βαθμούς θερμοκρασία στην άσφαλτο, σημαίνει ότι δουλεύουμε με καλό τρόπο και μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί και στο Brno.”

Με τον Quartararo και τον Vinales να οδηγούν την κούρσα του Πρωταθλήματος μετά από διαδοχικά 1-2 στους δύο αγώνες στην Jerez, η Yamaha σίγουρα δεν έχει λόγο να αμφισβητεί την αφοσίωσή της στα ‘στάνταρ’ με τα οποία δημιουργεί το set-up και το στυλ ανάβασης της Μ1.

Ωστόσο, το άλμα στην απόδοση του Valentino Rossi μετά την ‘παράκαμψη’ από αυτά τα στάνταρ, σημαίνει, ότι τουλάχιστον, μπορεί να υπάρχει, ένας ακόμα μπούσουλας για εξέλιξη στο set-up αν η Yamaha αντιμετωπίσει προβλήματα σε μελλοντικούς αγώνες.

Η αντίδραση του Morbidelli είναι επίσης πολύ ενδιαφέρουσα.

Ο Morbidelli είχε παρόμοια προβλήματα με τον Valentino Rossi για αρκετό διάστημα πέρυσι, μετά σημείωσε μεγάλη πρόοδο έσα στον Χειμώνα και ήταν διεκδικητής βάθρων και στους δύο αγώνες στην Jerez (μια αστοχία στο μοτέρ τον έβγαλε εκτός στον δεύτερο αγώνα).

Ωστόσο, ίσως ο Morbidelli να επωφεληθεί από το Rossi-style set-up.

Διαβάστε όλα τα νέα της Formula 1 εδώ, ενώ πλέον μπορείτε να μας βρείτε στο InstagramYoutube και Twitter.

Νίκος Δαφνομήλης

Μεγάλος φίλαθλος της Formula 1 από το 2005. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον τεχνικό τομέα του αθλήματος και θαυμαστής όλων των ωραίων που έχει να προσφέρει. Μεγάλος φαν και του MotoGP. O μηχανοκίνητος αθλητισμός είναι ένας μαγικός κόσμος!

F1RACINGNEWS