Τρεις κατασκευαστές εξετάζουν την είσοδο τους στο WRC στο μέλλον 

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες στο WRC προκειμένου να υπάρξει η είσοδος τουλάχιστον ενός νέου κατασκευαστή στο μέλλον, ενόψει της αλλαγής των κανονισμών το 2025. 

Η αποχώρηση της Citroen το 2019, είχε σαν αποτέλεσμα το WRC ως σπορ, να μείνει με τρεις ομάδες, την Hyundai, την M-Sport και την Toyota Gazoo Racing. Και οι τρεις κατασκευαστές δεσμεύονται με συμβόλαιο τουλάχιστον μέχρι το 2024. 

Άλλωστε οι νέοι κανόνες για τα υβριδικά αυτοκίνητα προδιαγραφών Rally1, είχαν σκοπό να προσελκύσουν νέους κατασκευαστές. Οι ισχύοντες κανόνες έχουν ισχύ μέχρι το 2024. H FIA και το WRC συνεργάστηκαν με αρκετές εταιρείες από όλο τον κόσμο το τελευταίο διάστημα. Η επόμενη αλλαγή στους κανονισμούς είναι προγραμματισμένη για το 2025, με ορίζοντα το 2027. 

Ήδη από πέρσι ένας μεγάλος αριθμός κατασκευαστών έχει εκφράσει το ενδιαφέρον να ενταχθούν στο WRC σε περίπτωση αλλαγής των κανόνων. Πρόκειται για την Skoda, την Alpine και τον όμιλο Stellantis. Υπό την αιγίδα του βρίσκονται οι Abarth,Alfa Romeo,Chrysler,Citroen,Dodge,DS, Fiat, Jeep,Lancia, Maserati,Opel, Peugeot και Vauxhall. 

Όπως ανέφερε ο αθλητικός διευθυντής του WRC, Peter Thul έχουν ήδη εντοπιστεί τρεις κατασκευαστές, που δεν έχουν κατονομαστεί. Επιπλέον τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη ταυτόχρονα με την αλλαγή των κανονισμών. 

Αναλυτικά όσα είπε ο Peter Thul 

“Δουλεύουμε πάνω σε αυτό. Ήμουν με τον Andrew Wheatley, μιλώντας με οποιονδήποτε είναι κοντά στον ανταγωνισμό. 

Έχουμε δύο ίσως και τρεις κατασκευαστές με τους οποίους συζητάμε. Δεν θα βγει κάτι προς τα έξω μέχρι να υπάρξει κάποια συμφωνία. Είναι ένα εύθραυστο σύστημα, αλλά θα ήταν ότι καλύτερο να έχουμε τέσσερις κατασκευαστές. 

Πρώτα απ’όλα όλοι είναι ευπρόσδεκτοι να έρθουν στο WRC, αλλά ως προς αυτό έχουμε μια στρατηγική ως προς το ποιον προσεγγίζουμε. Αυτό το κάνουμε μαζί με την FIA. Κάνουμε κάποιες προτάσεις αλλά οι τελικές αποφάσεις λαμβάνονται από τους ίδιους. Για να είναι επιτυχείς αυτές οι συζητήσεις, απαιτείται ένα σαφές σύνολο κανονισμών. 

Πρέπει να τους μάθουμε πολύ γρήγορα αλλά η FIA δεν μπορεί να εφεύρει κάτι πριν συμβουλευτεί τους κατασκευαστές. Είναι μια συνεχής διαδικασία. 

Όπως ήδη γνωρίζετε οι ίδιες οι αυτοκινητοβιομηχανίες αλλάζουν κατεύθυνση και τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν αποτελούν επιλογή για ράλλυ αν θέλουμε να το διατηρήσουμε στην τρέχουσα μορφή του. 

Τα βιώσιμα και ηλεκτρικά καύσιμα, είναι μια καλή επιλογή για το μέλλον και για τα υπάρχοντα αυτοκίνητα, αλλά και τις αγορές που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην ηλεκτροκίνηση”. 

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο διευθυντής ράλλυ της FIA Andrew Wheatley, ο οποίος είπε πως η οριστικοποίηση του μεσοπρόθεσμου και το μακροπρόθεσμου πλάνου για το WRC οδευει προς ολοκλήρωση. Είναι ήδη γνωστό ότι η αλλαγή στους κανόνες το 2025, αποτελεί μια εξέλιξη των ήδη υπαρχόντων. Παρόλα αυτά ενδέχεται να υπάρξουν τροποποιήσεις στο υβριδικό σύστημα”. 

Δειτε αναλυτικά όσα ανέφερε ο Andrew Wheatley 

“Οι διαδικασίες συνεχίζονται και βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας. Είναι ένα σταθερό σημείο συζήτησης, 

Σύσσωμες οι αυτοκινητοβιομηχανίες αναρωτιούνται ποιο είναι το μέλλον. Το μονοπάτι που βαδίζουμε πρέπει να είναι μελετημένο. 

Δεν νομίζω ότι πιέζοντας προς τα μπρος ή πίσω μερικές εβδομάδες, θα κάνει την διαφορά. Νομίζω πως πρέπει να έχουμε μια ξεκάθαρη άποψη για το πως θα προχωρήσουμε. Δεν είμαστε εκεί αλλά θεωρώ πως είμαστε αρκετά κοντά. 

Οι προκλήσεις με τους κατασκευαστές είναι περίπλοκες. Δεν είναι εύκολο αλλά ένας απολύτως εφικτός στόχος είναι οι τέσσερις. 

Ο κύκλος συζητήσεων το 2025 και το 2026 θα είναι πιο απλός γιατί θα είμαστε σε διαδικασία έγκρισης. Αν θέλουμε να αλλάξουμε θα πρέπει να κάνουμε σημαντικές αλλαγές και η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν θέλει να τις κάνει. 

Η μορφή των αυτοκινήτων θα είναι ίδια και θα ακούγονται το ίδιο. Μπορεί να υπάρξουν αλλαγές στο υβριδικό σύστημα. Μόλις αυτό ολοκληρωθεί το 2027 και το 2028 θα είναι ακόμα πιο δύσκολα”. 

Διαβάστε όλα τα νέα της Formula 1 εδώ, ενώ πλέον μπορείτε να μας βρείτε στο InstagramYouTubeTik TokDiscord και Twitter.

Χρήστος Κονδύλης

Λάτρης του ποδοσφαίρου και του βόλεϊ με ιδιαίτερη αδυναμία στο WRC. Η αγάπη μου για το σπορ με έφερε άλλωστε στο f1racingnews.gr. Από την στήλη αυτή θα ενημερώνεστε για οτιδήποτε συμβαίνει στο WRC και όχι μόνο!

F1RACINGNEWS