Τέλος από την F1 η Ρωσία

Η F1 ανακοίνωσε σήμερα πως η συνεργασία με τους διοργανωτές του Ρωσικού Grand Prix και της χώρας γενικότερα έληξε, λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στο έδαφος της Ουκρανίας

Το ξημέρωμα της 24ης Φεβρουαρίου (της Τσικνοπέμπτης για του Έλληνες), ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε σε διάγγελμα του την έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης στα εδάφη της Ουκρανίας. Λίγες ημέρες πριν είχε προηγηθεί η απόσχιση και η εν δυνάμει ανεξαρτησία των περιοχών του Ντονμπάς. Στις συγκεκριμένες περιοχές υπάρχει Ρωσόφωνος πληθυσμός, ο οποίος έχει βρεθεί από το 2014 στο στόχαστρο ακροδεξιών ταραχοποιών στοιχείων.

Ο Πούτιν ότι η εν λόγω στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, έχει ως στόχο την διάλυση των ακροδεξιών και ναζιστικών στοιχείων και την διατήρηση της ασφάλειας του Ρωσικού έθνους. Από την έναρξη η ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και μεγάλο ποσοστό του πλανήτη έχει εκφράσει την στήριξη του στον πολύπαθο λαό της Ουκρανίας. Παράλληλα εξέφρασε την αντίθεση στην στρατιωτική επιχείρηση του Βλαντιμίρ Πούτιν. Αρκετοί ηγέτες χαρακτήρισαν τον Πούτιν, ως τον σύγχρονο δικτάτορα του 21ου αιώνα.

Η ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Μεγάλη Βρετανία εξέδωσαν σειρά από σκληρές κυρώσεις, ούτως ώστε να δυσκολέψουν με οικονομική ασφυξία κυρίως, την συνέχιση των εχθροπραξιών.

Από την δίκη της πλευρά η FIA ανακοίνωσε την Τρίτη πως οι Ρώσοι οδηγοί μπορούν να συμμετέχουν κανονικά στα πρωταθλήματα της, υπό έναν όρο. Οι συμμετέχοντες πρέπει να αγωνίζονται σε F1, WRC και τις υπόλοιπες διοργανώσεις, υπό την σημαία της ομοσπονδίας. Παράλληλα ξεκαθαρίστηκε ότι δεν θα πραγματοποιηθεί μέχρι νεωτέρας καμία διοργάνωση στο έδαφος της Ρωσίας και της Λευκορωσίας.

Εχθές η ομοσπονδία μηχανοκίνητου αθλητισμού της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι οι οδηγοί από την Ρωσία και την Λευκορωσία δεν επιτρέπει να αγωνιστούν εντός του εδάφους τους

Η ομοσπονδία της Αυστραλίας παράλληλα εξετάζει να κάνει και εκείνη το ίδιο. Στις 25 Φεβρουαρίου η F1 εξέδωσε ανακοίνωση η οποία έλεγε ότι η διεξαγωγή του Ρωσικού Grand Prix, το τριήμερο 23 με 25 Σεπτεμβρίου, είναι αδύνατη υπό τις παρούσες συνθήκες. Σήμερα η FOM ανακοίνωσε την λύση της συνεργασίας της με τους promoters του εν λόγω αγώνα.

Η F1 μπορεί να επιβεβαιώσει ότι έχει τερματίσει το συμβόλαιό της με τον υποστηρικτή του ρωσικού Grand Prix που σημαίνει ότι η Ρωσία δεν θα έχει αγώνα στο μέλλον“, έλεγε χαρακτηριστικά η εν λόγω ανακοίνωση.

Διαβάστε όλα τα νέα της Formula 1 εδώ, ενώ πλέον μπορείτε να μας βρείτε στο InstagramYouTubeTik TokDiscord και Twitter.

Γιώργος Λιακόπουλος

Φίλος της F1 και του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Όταν δεν έχει F1 παρακολουθούμε MotoGP και WRC. Λάτρης της οδήγησης (ειδικότερα τις νυχτερινές ώρες) και υπέρμαχος της οδικής ασφαλείας. Βρίσκομαι στο F1racingnews από το Δεκέμβριο του 2019, χάρη στη θέληση και την επιθυμία για συνεργασία του ιδρυτή της, Σάκη Ζαφειρόπουλου.

F1RACINGNEWS