Formula 1ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ

Συμφωνούν αρκετοί οδηγοί της F1 με την περικοπή των ελεύθερων δοκιμών

Αρκετοί οδηγοί της Formula 1 λένε ότι θα πρέπει να τους δοθεί λιγότερος χρόνος για τα ελεύθερα δοκιμαστικά στα Σαββατοκύριακα των αγώνων, μετά από πρόσφατα σχόλια του CEO, Stefano Domenicali.

Εκτός από τα Σαββατοκύριακα των έξι αγώνων σπριντ, οι οδηγοί έχουν τρεις προπονήσεις μιας ώρας στους περισσότερους γύρους φέτος. Ο Domenicali επανέλαβε πρόσφατα την άποψή του, ότι η F1 θα πρέπει να έχει μόνο μία μη αγωνιστική συνεδρία κατά το τριήμερο. Ο George Russel συμφώνησε ότι η F1 θα μπορούσε να περιορίσει τις ελεύθερες δοκιμές σε μία μόνο συνεδρία

Ενώ ο Domenicali επιθυμεί να προσφέρει περισσότερες “ανταμοιβές” για τα ελεύθερα δοκιμαστικά κατά τη διάρκεια των Σαββατοκύριακων, ο Russell λέει ότι χρειάζεται μία μόνο συνεδρία έτσι ώστε να δοθεί η ευκαιρία στις ομάδες να αναπτύξουν τα μονοθέσια τους.

«Προφανώς δεν έχουμε καθόλου δοκιμές», επεσήμανε. «Νομίζω ότι μια συνεδρία είναι αρκετή για να κάνουμε όλοι μας τα διάφορα πράγματα που χρειαζόμαστε για να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη

«Δεν θέλεις να μείνεις με το αυτοκίνητο που δημιούργησε η ομάδα στην αρχή της σεζόν χωρίς να έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε νέα πράγματα. Αυτή είναι η ομορφιά, να έχουμε αυτή τη συνεδρία 60 λεπτών και να μπορούμε να δοκιμάσουμε νέα πράγματα και να βελτιωθούμε περαιτέρω.»

«Ενώ αν πηγαίνεις κατευθείαν σε μια συνεδρία που σου δίνει βαθμούς ή υπάρχει κάποιο κέρδος, είναι λιγότερο πιθανό να δοκιμάσει ο οποιοσδήποτε νέα πράγματα.»

Ωστόσο, ο Russell, ο οποίος είναι διευθυντής της Ένωσης Οδηγών Grand Prix, λέει ότι δεν υπάρχει λόγος για τη F1 να έχει περισσότερη εξάσκηση από οποιαδήποτε σειρά junior που τη συνοδεύει συχνά σε ένα Σαββατοκύριακο.

«Προφανώς, όσο περισσότερη εξάσκηση κάνουμε, τόσο πιο γρήγοροι θα είμαστε, τόσο πιο άνετα θα είμαστε με το αυτοκίνητο. Δεν νομίζω ότι είναι σωστό ότι η Formula 1 έχει τριπλάσια εξάσκηση από αυτή που έχουν οι κατηγορίες F3 και F2. Θα πρέπει να είναι αυτοί που κάνουν περισσότερη εξάσκηση και επειδή κάνουν λιγότερους αγώνες, δεν μπορούν να κάνουν τόσο συχνά τεστ.»

Άλλοι οδηγοί επανέλαβαν την άποψη του Russell. «Συμφωνώ με τον Τζορτζ», είπε ο Gasly «Σίγουρα τρία δεν χρειάζονται».

«Από οδηγική πλευρά, πάντα είναι θετικό να μπορείς να δουλέψεις σε λεπτομέρειες του μονοθεσίου και να βρεις πραγματικά την ισορροπία του για το Σαββατοκύριακο. Όμως, θεωρώ ότι μια, το πολύ δύο, συνεδρίες ελεύθερων δοκιμών, είναι αρκετές.»

Ο Nico Hulkenberg είπε ότι προτιμούσε να έχει λιγότερο χρόνο προπόνησης, όπως όταν αγωνιζόταν σε σειρές junior.

«Είναι ανάλογα με τα γούστα του καθενός, την α΄ποψη και την εμπειρία του.», είπε. «Πιστεύω ότι τώρα είμαστε αρκετό χρόνο για δοκιμές

«Σκεπτόμενος τι είπε ο Τζορτζ για τις junior σειρές, μου άρεσε πολύ εκείνη την εποχή, έχοντας μόνο 30 λεπτά όπως στη F2 και μετά με τα μούτρα στις κατατακτήριες».

Οι οδηγοί της F2 έχουν μια προπόνηση 45 λεπτών πριν από τις κατατακτήριες αυτό το Σαββατοκύριακο. Ο Logan Sargeant , ο οποίος πήρε προαγωγή φέτος στη F1 από τη F2, είπε ότι το να έχεις τρεις ώρες προπονήσεις «είναι σίγουρα πολλές, ειδικά προερχόμενος από το F2 όπου απλά πρέπει να ρισκάρεις πολύ νωρίτερα από ό,τι πρέπει αυτή τη στιγμή».

«Ως πρωτάρης, δεν με πειράζει να έχω δύο ή τρία, αλλά για το μέλλον, δεν νομίζω ότι τρεις είναι απαραίτητες».

Διαβάστε όλα τα νέα της Formula 1 εδώ, ενώ πλέον μπορείτε να μας βρείτε στο InstagramYouTubeTik TokDiscord και Twitter.

Αναστάσιος Αθανασιάδης

Λάτρης των γρήγορων αυτοκινήτων, αλλά και της Formula 1. Η αγάπη μου για τα μονοθέσια της Formula 1 μετράει από εποχή Schumacher. Πάντα με απασχολούσε το τι γίνεται πριν και μετά τους αγώνες και είμαι τυχερός που μου δόθηκε η κατάλληλη ευκαιρία να μοιράζομαι τα ευρήματα μου, με το f1racingnews.gr