Sebastian Vettel vs Lewis Hamilton

Με τις συγκρίσεις να δίνουν και να παίρνουν στην F1, όντας καθημερινό φαινόμενο στις συζητήσεις των φιλάθλων, οι 2 κορυφαίοι πιλότοι, τουλάχιστον της περασμένης δεκαετίας (2010 – 2019), Sebastian Vettel και Lewis Hamilton, δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν εξαίρεση. Ποιός είναι, όμως, ο καλύτερος ανάμεσα στους δύο;

Μπορεί βάσει στατιστικών, ο Lewis Hamilton να δείχνει αρκετές κλάσεις ανώτερος του Sebastian Vettel, ωστόσο, η σύγκριση μεταξύ πιλότων δεν θα έπρεπε να στηρίζεται μόνο στα “νούμερα”. Αν γίνει αυτό, τότε θα πρέπει να δεχτούμε και ότι ο Pastor Maldonado είναι καλύτερος του Nico Hulkenberg και ότι ο Nico Rosberg είναι καλύτερος του Kimi Raikkonen, δύο αποτελέσματα συγκρίσεων που δύσκολα θα δεχόταν η μεγαλύτερη μερίδα του φίλαθλου κόσμου.

Παρόλαυτα, συγκρίνοντας τα υπέρ και τα κατά, την απόδοση στα “καλύτερα” και στα “χειρότερα” του κάθε πιλότου, αλλά και άλλες πτυχές της οδηγικής τους υπόστασης, μπορούμε να εξάγουμε ένα πιο ασφαλές συμπέρασμα από τα απλά νούμερα, συμπέρασμα, όμως, που σε καμία περίπτωση δεν αντικατοπτρίζει εξ’ ολοκλήρου το πόσο καλύτερος είναι, αν είναι, ο ένας του άλλου.

Αρχικά, ας δούμε εν τάχει τα υπέρ και τα κατά καθενός από τους δύο, ξεκινώντας με τον πρώτο, χρονικά, κυρίαρχο της δεκαετίας, Sebastian Vettel.

sebastian vettel, monza 2011
Τα υπέρ του Sebastian Vettel

Διαχείριση ελαστικών, εξαιρετικές επιδόσεις όταν έχει μονοθέσιο στα μέτρα του, ίσως από τις καλύτερες διαχρονικά, ταχύτητα, πίεση στο όριο, και κυρίως η αυτοπεποίθηση και το πνεύμα του “ανίκητου” πιλότου που μας είχε συνηθίσει με την ομάδα της Red Bull.

Τα κατά του Sebastian Vettel

Επιρρέπεια στα λάθη, αδυναμία στην βροχή, “κατάρρευση” όταν πιέζεται από κάθε μέτωπο

Μερικά αξιοσημείωτα highlights στην καριέρα του Sebastian Vettel

Νίκη με την Toro Rosso, πρωταθλητής το 2012, νικώντας 5 ακόμα πρωταθλητές, μεταξύ άλλων και ο Fernando Alonso, ένας πιλότος καθολικά αναγνωρισμένος για το υψηλό οδηγικό του επίπεδο, o νεότερος παγκόσμιος πρωταθλητής και κατά συνέπεια ο νεότερος πολυπρωταθλητής, ο εξαιρετικός του αγώνας με πληγωμένο μονοθέσιο στην Βραζιλία το 2012, ο εξαιρετικός του αγώνας στην βροχή στην Γερμανία το 2019, καθώς επίσης και η “τιμή” του να είναι, μέχρι σήμερα ο 3ος πιο πετυχημένος πιλότος της Ferrari.

Ο Sebastian Vettel είναι, ίσως, ο μόνος πιλότος που παρά την εξαιρετικά πετυχημένη καριέρα του έως σήμερα, συνεχίζει να επικρίνεται από πολλούς, λόγω του περάσματός του από την Ferrari. Τα, ομολογουμένως, πολλά λάθη στα οποία υπέπεσε στην Ferrari, αλλά και λάθη τα οποία έκανε στην Red Bull, έχουν δώσει τροφή στους επικριτές του, ώστε να αμφισβητήσουν την ποιότητά του, παραμερίζοντας το άκρως θεαματικό πέρασμά του από την Red Bull.

Vettel

Μεγάλος του αντίπαλος εντός πίστας, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια, κυρίως, δηλαδή, από το 2015 και μετά, είναι ο Lewis Hamilton.

Ο 7 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής, βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στο απόγειο της καριέρας του. Σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, κερδίζει το ένα πρωτάθλημα μετά το άλλο, βρίσκεται στο καλύτερο μονοθέσιο και δείχνει, αυτή τη στιγμή, ανίκητος.
Hamilton
Τα υπέρ του Lewis Hamilton

Κατατακτήριες, Βροχή, μηδαμινά – περιορισμένα λάθη, διαχείριση της πίεσης, ανάκαμψη μετά από ήττες, συνεχής βελτίωση και φυσικά οι εξαιρετικές του επιδόσεις στα 13 από τα 14, μέχρι τώρα, χρόνια της καριέρας του.

Τα κατά του Lewis Hamilton

Δεν έχει δοκιμαστεί (για αρκετές χρονιές) με αδύναμο μονοθέσιο, give up attitude (Γερμανία 2019), δεν ακολουθεί με ευκολία τα team orders όταν δεν τον εξυπηρετούν (Η Ουγγαρία, 2017 αποτελεί η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα).

Μερικά αξιοσημείωτα highlights στην καριέρα του Lewis Hamilton

Ο καλύτερος και πιο πετυχημένος rookie μέχρι σήμερα, Καναδάς 2007, Μεγάλη Βρετανία, 2008, Βραζιλία 2008, Σιγκαπούρη 2009, Ιταλία 2018, ο πιο πετυχημένος εν ενεργεία πιλότος, κατάρριψη σχεδόν κάθε ρεκόρ.

Hamilton
Σύγκριση στα οδηγικά στυλ

Μπορεί να δει κανείς πως οι 2 αυτοί θρυλικοί πιλότοι, “κερδίζουν” και “υστερούν” σε σημεία που αλληλοσυμπληρώνονται. Ο Sebastian Vettel έχει ως επίκεντρο την ταχύτητα και την πίεση, ενώ ο Lewis Hamilton την ακρίβεια στις κινήσεις του και την διαχείριση των αποτελεσμάτων. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες διαφορές. Για παράδειγμα ο Sebastian Vettel διαχειρίζεται καλύτερα τα ελαστικά του και είναι πιο θετικός, πλέον, στο να δεχτεί team orders από τον Lewis Hamilton, ενώ ο Lewis Hamilton είναι καλύτερος στην βροχή και δεν υποπέφτει τόσο εύκολα σε λάθη.

Είναι, λοιπόν δύσκολο, να ξεχωρίσει σημαντικά ένας από τους δύο, στον τομέα αυτό, ωστόσο, η ικανότητα του Lewis Hamilton να μην υποπέφτει σε τόσα πολλά λάθη, είναι αρκετά σημαντική για να μπορέσει ένας πιλότος να πετύχει τόσα πολλά και να υπερνικήσει τον όποιο ανταγωνισμό (2017, 2018)

Σύγκριση στο πικ τους

Αν και οι δύο πιλότοι δεν βρέθηκαν στο πικ τους, κατά την ίδια χρονική περίοδο, τα πεπραγμένα τους μπορούν να μας δώσουν μερικά στοιχεία ώστε να τους συγκρίνουμε.

Συγκεκριμένα, ο Sebastian Vettel στο πικ του, νίκησε οδηγούς όπως ο Fernando Alonso, o Jenson Button, o Lewis Hamilton, o Mark Webber και ο Kimi Raikkonen. Έσπασε ρεκόρ, συνεχόμενες νίκες, και διέλυσε κάθε “υποψία ανταγωνισμού”. Από την κυριαρχία του αυτή, όμως, δεν έλλειψαν και τα αρκετά λάθη, που ευτυχώς δεν του κόστισαν.

Αντίστοιχα, ο Lewis Hamilton, στην δική του κυριαρχία (2014-2019), έχει να θυμάται 6 παγκόσμιους τίτλους, μέχρι σήμερα, αρκετές, υποδειγματικές οδηγήσεις, σχεδόν ελάχιστα λάθη, αλλά και αρκετές διενέξεις με τους ομοσταύλους του, και κυρίως με τον Nico Rosberg, από τον οποίο και ηττήθηκε το 2016.

Στην συγκεκριμένη κατηγορία και οι δύο πιλότοι έχουν να πουν την δική τους ιστορία, χωρίς να ξεχωρίζουν τρομερά. Και οι δύο ήταν πραγματικά κυρίαρχοι στις αντίστοιχες εποχές τους, αντιμετωπίζοντας φυσικά και τα προβλήματά τους ο καθένας, αλλά και τις κακές τους στιγμές, ωστόσο, και οι 2 θα μπορούσαν εξίσου να σταθούν στο κορυφαίο τιμόνι του grid.

Γεγονός, βέβαια, είναι πως ο Sebastian Vettel, δεν ηττήθηκε ποτέ από τον Mark Webber, με την ομάδα του να παίζει και αυτή τον ρόλο της, σε αντίθεση με τον Lewis Hamilton που ηττήθηκε “στη τρίχα” από τον Nico Rosberg, με την ομάδα να παίζει και εκεί τον ρόλο της.

Σύγκριση με μη ανταγωνιστικά μονοθέσια

Εκεί, ξεχωρίζει σχετικά εύκολα ο Sebastian Vettel. Η νίκη του με την Toro Rosso, επισφραγίζει την ποιότητά του και την ικανότητά του ως πιλότος. Ωστόσο…..

Ο Lewis Hamilton, έχει και αυτός αποδείξει την αξία του, πιλοτάροντας την “βάρκα” που δεν μπορούσε να ακολουθήσει τον ρυθμό της Renault του Nelson Piquet jr (όπως έλεγε) σε δύο νίκες σε Ουγγαρία και Σιγκαπούρη το 2009. Έχοντας αυτά ως δεδομένα, μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι και οι 2 αυτοί πρωταθλητές, είναι ικανότατοι να πιλοτάρουν ένα κακό μονοθέσιο, είτε καταφέρουν να αναδείξουν τα προσόντα τους, είτε όχι, με τον Sebastian Vettel να ξεχωρίζει, για τον απλούστατο λόγο, ότι έχει “δοκιμαστεί” για περισσότερες χρονιές.

Να σημειωθεί, βέβαια, πως ο Lewis Hamilton, παρόλο που δεν έχει φάει πολλά χρόνια σε τέτοια μονοθέσια, έχει αποδείξει πολλάκις πως η θέση του είναι στο καλύτερο τιμόνι, και όχι σε κάποιο midfield μονοθέσιο.

Σύγκριση στα all time low τους

Δύο εντελώς διαφορετικές ιστορίες, με δύο εντελώς ίδια αποτελέσματα, αλλά δύο εντελώς διαφορετικές αντιδράσεις.

Το 2011 είναι, μέχρι σήμερα η χειρότερη οδηγικά χρονιά για τον Lewis Hamilton. Τα “highlights” του από εκείνη την χρονιά συνοψίζονται σε μερικές συγκρούσεις με τον Felipe Massa και μια συντριβή από τον εξαιρετικό Jenson Button. Αποτέλεσμα, η οδηγική ποιότητα του Lewis Hamilton να αμφισβητείται από το μεγαλύτερο μέρος των φιλάθλων, με τον τότε μία φορά παγκόσμιο πρωταθλητή να μην θυμίζει σε τίποτα τον rookie εαυτό του.

Η αντίδραση του Lewis Hamilton ήταν να έρθει την επόμενη χρονιά και να κερδίσει στα ίσια τον Jenson Button, και παρά την κακή αξιοπιστία και τα άσχημα pit stop της ομάδας του, να περιορίσει τα λάθη του και να σταθεί επάξια σε ένα “χαμένο από χέρι” πρωτάθλημα.

Sebastian Vettel – Ferrari

Οι χειρότερες οδηγικά χρονιές του Sebastian Vettel μέχρι σήμερα είναι αυτές με την Ferrari και συγκεκριμένα η τελευταία 3ετία. Tα “highlights” του Seb από το 2017 και μετά, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν, άπειρα spin, περιπτώσεις αντιαθλητικής συμπεριφοράς, κατάρρευση στην πίεση της ομάδας, παράδοση από 2 πρωταθλήματα που θα μπορούσε να είχε παλέψει περισσότερο, καθώς επίσης και μια συντριβή από τον Charles Leclerc. Το αποτέλεσμα; Να αμφισβητείται ως πιλότος, να γίνεται περίγελος και να τίθεται εν αμφιβόλω η θέση του. Η αντίδραση του Seb; Να τα χάσει εντελώς και να συνεχίσει να ηττάται από τον Charles Leclerc.

Δυστυχώς, στην συγκεκριμένη κατηγορία, ο Lewis Hamilton ξεχωρίζει. Κι αυτό γιατί, έχει αποδείξει ότι μετά από κακές χρονιές, είναι ικανός να επανέλθει και να δώσει απαντήσεις εντός πίστας, σε αντίθεση με τον Γερμανό πολυπρωταθλητή, ο οποίος απλά καταρρέει και “ψάχνεται”, έχοντας μόνο μερικές εκλάμψεις.

Eδώ να σημειωθεί και το εξής. Ο Lewis Hamilton, αντέδρασε όπως αντέδρασε έχοντας μόνο 1 πρωτάθλημα ως “περγαμηνή”, ενώ ο Sebastian Vettel δεν έδειξε την αντίδραση που θα περίμενε κανείς από έναν 4 φορές παγκόσμιο πρωταθλητή.

Διάρκεια

Η διάρκεια, το για πόσο καιρό, δηλαδή, παραμένει πρωταγωνιστής ένας πιλότος, είναι πολυπαραγοντικό θέμα με παράγοντες όπως το μονοθέσιο και η συνολική εικόνα της ομάδας να παίζουν τεράστιο ρόλο. Ωστόσο, ο Lewis Hamilton οδηγώντας κορυφαίο μονοθέσιο για 8 σεζόν (2007, 2008, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019) κατάφερε να πάρει 6 παγκόσμια πρωταθλήματα και να τελειώσει 2ος τις υπόλοιπες χρονιές με τις διαφορές από τον πρώτο να είναι μηδαμινές και την πρώτη χρονιά να τερματίσει δεύτερος με 1 βαθμό ως rookie.

Αντίστοιχα o Sebastian Vettel σε 6 χρόνια που οδήγησε πρωταθληματικό μονοθέσιο (2010, 2011, 2012, 2013, 2017, 2018) κατέκτησε 4 πρωταθλήματα, με τα 2 τελευταία να τα χάνει μετά από λάθος χειρισμούς της ομάδας του αλλά και δικά του λάθη.

Άρα ο Lewis Hamilton είχε και έχει μεγαλύτερη διάρκεια από τον Sebastian Vettel, με τον Γερμανό να ευελπιστεί να επανέλθει στις νίκες με την Aston Martin. Ωστόσο, η διάρκεια αυτή, θα ήταν λάθος να αποδωθεί εξ ολοκλήρου στον Lewis Hamilton.

Grand Prix Καναδά
Συμπερασματικά

Το προσωπικό μου συμπέρασμα είναι πως δύσκολα, μπορεί κάποιος να πει με βεβαιότητα, ότι ένας εκ των δύο πιλότων είναι κατά πολύ καλύτερος του άλλου, ειδικά από την στιγμή που δεν πέρασαν τις ίδιες φάσεις την ίδια χρονική περίοδο. Ωστόσο, η προσωπική μου εκτίμηση είναι πως, λόγω της συνεχούς του βελτίωσης και της εξαιρετικής του ικανότητας να μην κάνει συχνά λάθη, αλλά και να πιέζει στο όριο χωρίς να κάνει λάθη, ο Lewis Hamilton είναι ο πιλότος που ξεχωρίζει, την συγκεκριμένη χρονική περίοδο (σε παλιότερη περίοδο κάλλιστα θα ήταν ο Sebastian αυτός που θα ξεχώριζε), εκ των δύο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο Sebastian Vettel είναι κλάσεις κατώτερος του Βρετανού.

Κάθε άλλο, οι δύο αυτοί πιλότοι, είναι ικανοί να κερδίσουν και να ηττηθούν ο ένας από τον άλλον όποτεδήποτε. Οι διαφορές τους είναι μικρές μεν, σημαντικές δε. Και οι δύο έχουν αποδείξει ότι αξίζουν να βρίσκονται εκεί που βρίσκονται και αξίζουν όσα έχουν πετύχει.

Το ορθότερο, λοιπόν, θα ήταν να αφήσουμε τους 2 αυτούς Θρύλους να μιλήσουν εντός πίστας και να τους απολαύσουμε, με τις συγκρίσεις μεταξύ τους, αλλά και γενικά μεταξύ κορυφαίων οδηγών να είναι απλά κάτι που περιττεύει. Η F1 έχει χώρο στην ιστορία της για όλους. Γιατί, λοιπόν, να μην χωράνε και οι δύο αυτοί εξαιρετικοί πιλότοι;

Διαβάστε όλα τα νέα της Formula 1 εδώ, ενώ πλέον μπορείτε να μας βρείτε στο InstagramYoutube και Twitter.

Νίκος Δαφνομήλης

Μεγάλος φίλαθλος της Formula 1 από το 2005. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον τεχνικό τομέα του αθλήματος και θαυμαστής όλων των ωραίων που έχει να προσφέρει. Μεγάλος φαν και του MotoGP. O μηχανοκίνητος αθλητισμός είναι ένας μαγικός κόσμος!

F1RACINGNEWS