Σαν σήμερα στην F1 – 9/2

Σαν σήμερα το 1909

Σαν σήμερα ιδρύθηκε η Indianapolis Motor Speedway Corporation ώστε να διοργανώσει αγώνες στην παγκοσμίου αναγνωρισιμότητας πίστα, την Indianapolis Speedway. Τα πρώτα event αποδείχθηκαν καταστροφή, ωστόσο, καθώς η βιαστικά στρωμένη επιφάνεια της πίστας από θρυμματισμένη πέτρα και πίσσα διαλύθηκε. Οι διοργανωτές βρήκαν άμεσα λύση στρώνοντας την επιφάνεια με τούβλα, δίνοντας έτσι το ψευδώνυμο ‘The Brickyard’. Το πρώτο Indy 500 έγινε το 1911 και ο αγώνας είναι μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο μονοήμερο event, προσελκύοντας πάνω από 400,000 φιλάθλους κάθε χρόνο.

Σαν σήμερα το 2000

Ο Sylvester Stallone απογοήτευσε τους φιλάθλους της F1, όταν ανακοίνωσε πως πολυαναμενόμενη ταινία του με θέμα τον μηχανοκίνητο αθλητισμό, Driven, θα βασιζόταν στο Αμερικάνικο CART Champ Car series. Σπατάλησε πάνω από δύο χρόνια επισκεπτόμενος grand prix για έρευνα, όμως είπε πως η F1 είναι αρκετά κλειστή και ο Bernie Ecclestone πολύ ισχυρός για να δουλέψει αυτό το project.

“Απολογούμαι στους φιλάθλους της Formula 1, αλλά υπάρχει ένα συγκεκριμένο άτομο εκεί, ο οποίος τρέχει το άθλημα και έχει τα δικά του σχέδια. Η F1 είναι πολύ επίσημη και είναι πολύ δύσκολο να γνωρίσεις ανθρώπους. Εδώ στο CART είναι αρκετά πιο ανοιχτό και αυτό θα φανεί και στην ταινία. Είναι πολύ σημαντικό για μένα να δημιουργήσω μία ταινία που αντανακλά με ακρίβεια την πραγματική έννοια του CART – το συναίσθημα, τον ενθουσιασμό, την ταχύτητα, την τεχνολογία και την αίγλη που χαρακτηρίζουν το Champ Car racing.” Η ταινία βγήκε το 2001 αλλά απέτυχε και τέθηκε υποψήφια για εφτά βραβεία Razzie, που δίνονται στις χειρότερες ταινίες κάθε χρόνο.

Σαν σήμερα
Σαν σήμερα το 2006

Ο πρώην πιλότος της Formula One, Gerhard Berger αγόρασε το 50% των μετοχών της Toro Rosso. Η συμφωνία ήθελε το αφεντικό της Red Bull, Dietrich Mateschitz να αγοράζει το 50% της εταιρίας του Berger σε αντάλλαγμα. Η ομάδα βελτιώθηκε υπό την μερική ιδιοκτησία του Berger και εξέπληξε την F1 όταν κέρδισε το Ιταλικό grand prix του 2008. Ωστόσο, μερικούς μήνες μετά ο Berger πούλησε το μερίδιό του πίσω στον Mateschitz.

Σαν σήμερα το 1937

O Tony Maggs γεννήθηκε στην Pretoria, Νότια Αφρική. Αγωνίστηκε σε 25 αγώνες μεταξύ του 1961 και του 1965 κατακτώντας 3 βάθρα με την ομάδα της Cooper. Αφότου έφυγε από την F1, συνέχισε να αγωνίζεται στην Formula 2 όμως αποσύρθηκε εντελώς από τον μηχανοκίνητο αθλητισμό, όταν ενεπλάκη σε ένα ατύχημα που στέρησε την ζωή σε έναν οχτάχρονο θεατή. Συνέχισε να παρευρίσκεται σε ιστορικά event μέχρι και τον θάνατό του, όμως προτεραιότητά του ήταν η φάρμα του Βόρειο Transvaal.

Διαβάστε όλα τα νέα της Formula 1 εδώ, ενώ πλέον μπορείτε να μας βρείτε στο InstagramYouTube και Twitter.

Νίκος Δαφνομήλης

Μεγάλος φίλαθλος της Formula 1 από το 2005. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον τεχνικό τομέα του αθλήματος και θαυμαστής όλων των ωραίων που έχει να προσφέρει. Μεγάλος φαν και του MotoGP. O μηχανοκίνητος αθλητισμός είναι ένας μαγικός κόσμος!

F1RACINGNEWS