ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Σαν σήμερα στην F1 – 12/6

Σαν σήμερα το 1916

Σαν σήμερα το 1916 γεννήθηκε ο Phil Cade, o οποίος συμμετείχε στο Αμερικάνικο Grand Prix του 1959 που διεξήχθη το Sebring. Ωστόσο, δεν κατάφερε να εκκινήσει, καθώς η Maserati του παρουσίασε πρόβλημα στον κινητήρα.

Σαν σήμερα το 1921

Σαν σήμερα το 1921 γεννήθηκε ο Dennis Taylor που επιχείρησε να προκριθεί στο Βρετανικό Grand Prix του 1959. Ωστόσο, δεν τα κατάφερε και το ταξίδι του στην F1 ολοκληρώθηκε πρόωρα.

Σαν σήμερα το 1930

Σαν σήμερα το 1930 γεννήθηκε ο Innes Ireland, ο οποίος συμμετείχε σε 50 αγώνες την περίοδο 1959-1966 κι ήταν ο πρώτος οδηγός της Lotus στα πρώτα βήματά της. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι κέρδισε τον πρώτο αγώνα της ομάδας στο Watkins Glen το 1961, η Lotus τον έδιωξε, προκειμένου να διατηρήσει τον Jim Clark. Έτσι, ο Ireland συνέχισε στο υπόλοιπο της καριέρας του σε midfield ομάδες, χωρίς να ανέβει ξανά στο βάθρο.

Σαν σήμερα το 1948

Σαν σήμερα το 1948 γεννήθηκε ο Hans Bider, ο οποίος συμμετείχε σε διάφορους αγώνες της δεκαετίας του 1970, οδηγώντας για διαφορετικές ομάδες. Ο Binder οδήγησε για την Ensign, την Wolf-Williams, την Surtees και την ATS το διάστημα 1976-1978, παίρνοντας μία όγδοη θέση στο Ολλανδικό Grand Prix του 1977.

Σαν σήμερα το 1966

Σαν σήμερα το 1966 διεξήχθη το Βελγικό Grand Prix, με νικητή τον John Surtees. Στον πρώτο γύρο εγκατέλειψαν 7 από τους 15 οδηγούς, καθώς το βρεγμένο οδόστρωμα τους δυσκόλευε πολύ. Ένας από αυτούς ήταν ο Jackie Stewart, ο οποίος, όντας τραυματισμένος, ήταν εγκλωβισμένος στην BRM του. Τελικά, μισή ώρα αργότερα, οι Graham Hill και Bob Bondurant κατάφεραν να τον απεγκλωβίσουν χάρη σε ένα κλειδί που τους δάνεισε ένας θεατής. Την νίκη πήρε ο John Surtees, με τον Jochen Rindt να τερματίζει δεύτερος και τον Lorenzo Bandini τρίτος.

Belgian Grand Prix 1966
Σαν σήμερα το 1983

Σαν σήμερα το 1983 διεξήχθη το Καναδικό Grand Prix, με νικητή τον Rene Arnoux. O Arnoux πήρε την πρώτη νίκη του για λογαριασμό της Ferrari, με τον Eddie Cheever να τερματίζει δεύτερος και τον Patrick Tambay να ανεβαίνει στο τρίτο σκαλί του βάθρου. Με τον Nelson Piquet να εγκαταλείπει και τον Alain Prost να τερματίζει πέμπτος η μάχη για το Πρωτάθλημα “άναψε” για τα καλά, με τους 4 πρώτους (Prost, Piquet, Tambay και Keke Rosberg) να έχουν διαφορά 5 βαθμών.

Rene Arnoux, Ferrari, Canadian Grand Prix 1983
Σαν σήμερα το 1988

Σαν σήμερα το 1988 διεξήχθη το Καναδικό Grand Prix, με νικητή τον Ayrton Senna. Αν και στην εκκίνηση ο Prost τον προσπέρασε, ο Senna ξαναπήρε τα ηνία του αγώνα και πήρε την δεύτερη νίκη του στην σεζόν. Ο Thierry Boutsen τερμάτισε τρίτος με την Benetton του, όντας ο πρώτος μη turbo κινητήρας που βρέθηκε στο βάθρο από το 1983.

Ayrton Senna, McLaren, Canadian Grand Prix 1988
Σαν σήμερα το 1994

Σαν σήμερα το 1994 διεξήχθη το Καναδικό Grand Prix, με νικητή τον Michael Schumacher. O Schumacher πήρε την πέμπτη του νίκη σε έξι αγώνες, τερματίζοντας 40 δευτερόλεπτα μπροστά από τον Damon Hill. H Ferrari έκανε έναν από τους καλύτερους της αγώνες στην χρονιά, με τον Jean Alesi να γράφει τον δεύτερο ταχύτερο χρόνο στις κατατακτήριες και τον Gerhard Berger τον τρίτο. Στον αγών o Alesi τερμάτισε τρίτος κι ο Berger τέταρτος.

Michael Schumacher, Benetton, Canadian Grand Prix 1994
Σαν σήμερα το 2005

Σαν σήμερα το 2005 διεξήχθη το Καναδικό Grand Prix, με νικητή τον Kimi Raikkonen. Οι δύο Renault έκαναν εξαιρετική εκκίνηση και μετά την πρώτη στροφή βρίσκονταν στην πρωτοπορία του αγώνα. Μπροστά βρισκόταν ο Giancarlo Fisichella και πίσω ο Fernando Alonso. Ο Fisichella είχε τα ηνία του αγώνα στο πρώτο μισό αυτού προτού εγκαταλείψει με πρόβλημα στα υδραυλικά του μονοθεσίου του. Έτσι, την πρωτοπορία πήρε ο Alonso, ο οποίος ήταν αρκετά εκνευρισμένος από το γεγονός ότι η ομάδα του δεν είχε δώσει εντολή στον teammate του να παραχωρήσει την θέση του, καθώς ο Ισπανός ήταν ταχύτερος. Έτσι, ο Alonso έκανε λάθος κι έπεσε στον τοίχο της στροφής 4, με αποτέλεσμα να εγκαταλείψει.

Τα ηνία του αγώνα πήρε ο Montoya, αλλά μετά την έξοδο του αυτοκινήτου ασφαλείας λόγω του λάθους του Jenson Button στην τελευταία στροφή η στρατηγική του Montoya περιπλέχτηκε, με τον Raikkonen να ανεβαίνει στην κορυφή και να βλέπει πρώτος την καρό σημαία. Δεύτερος τερμάτισε ο Michael Schumacher, ενώ στο τρίτο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο Rubens Barichello.

Canadian Grand Prix 2005, 1st Kimi Raikkonen, 2nd Michael Schumacher, 3rd Rubens Barichello
Σαν σήμερα το 2011

Σαν σήμερα το 2011 διεξήχθη το Καναδικό Grand Prix, με νικητή τον Jenson Button. O Button έκανε έξι pitstops και βρέθηκε σχεδόν σε κάθε θέση κατά την διάρκεια του αγώνα. Μάλιστα, μία επαφή του με τον Hamilton έθεσε τον Βρετανό teammate του εκτός αγώνα, ενώ αργότερα είχε επαφή και με τον Alonso, με τον Ισπανό να κάνει τετακέ και να εγκαταλείπει. Ωστόσο, ο συνδυασμός των safety cars και των σωστών επιλογών του Button στα ελαστικά τον βοήθησαν να πάρει μία μεγάλη νίκη. Στην αρχή του τελευταίου γύρου φαινόταν ότι ο πρωτοπόρος Vettel ήταν πολύ μακριά από τον Button.

Ωστόσο, στην στροφή 6 ο Vettel έκανε λάθος, καθώς πάτησε στο βρεγμένο κομμάτι της πίστας, με τον Button να τον προσπερνάει και να παίρνει την νίκη. O Vettel τερμάτισε δεύτερος, με τον Mark Webber να ανεβαίνει στο τρίτο σκαλί του βάθρου. Εξαιτίας μίας κόκκινης σημαία που προκλήθηκε λόγω της καταιγίδας ο αγώνας διήρκησε 4 ώρες και 4 λεπτά.

Jenson Button, McLaren MP4-26, Canadian Grand Prix 2011
Σαν σήμερα το 2016

Σαν σήμερα το 2016 διεξήχθη το Καναδικό Grand Prix, με νικητή τον Lewis Hamilton. Στην εκκίνηση ο Vettel προσπέρασε τις δύο Mercedes, παίρνοντας την πρωτοπορία του αγώνα. Κάποια στιγμή ο Γερμανός φάνηκε να παίρνει μία περίεργη γραμμή στην πρώτη στροφή, με τον ίδιο να αποκαλύπτει μετά τον αγώνα ότι στην πίστα υπήρχαν ορισμένοι γλάροι που ήθελε να αποφύγει. Η στρατηγική δύο pitstop που ακολούθησε ο Vettel δεν απέδωσε, ενώ εκείνη του ενός pitstop που ακολούθησε ο Hamilton απέδωσε, με τον Βρετανό να παίρνει την νίκη. Ο Rosberg είχε έναν δύσκολο αγώνα, καθώς στην πρώτη στροφή ο Hamilton τον ώθησε εκτός πίστας, ενώ λίγο αργότερα είχε ένα κλατάρισμα, τερματίζοντας, τελικά, πέμπτος.

Lewis Hamilton, Mercedes, Canadian Grand Prix 2016

Διαβάστε όλα τα νέα της Formula 1 εδώ, ενώ πλέον μπορείτε να μας βρείτε στο InstagramYouTubeTik TokDiscord και Twitter.

Παύλος Γασπαρινάτος

Μεγάλος λάτρης της Formula 1 και του WRC. Ενίοτε παρακολουθώ και MotoGP ή οτιδήποτε κινείται σε 2 ή 4 τροχούς. Η πίεση του Σάκη Ζαφειρόπουλου με "ανάγκασε" να επισκεφτώ την πίστα Speed Park κι από τότε είμαι μεγάλος θαμώνας της συγκεκριμένης πίστας.