Σαν σήμερα το μοναδικό 1-2-3 της Peugeot στο WRC 

H αλήθεια είναι πως κατασκευαστές όπως η Peugeot λείπουν από το WRC. Σαν σήμερα, το 2002 ο Γαλλικός κολοσσός επιτυγχάνει το μοναδικό 1-2-3 στην μεγάλη ιστορία του στο σπορ και συγκεκριμένα στο ράλι Κορσικής. 

Όταν κοιτάς παλιά πράγματα,παλιές φωτογραφίες και γενικότερα κάτι παλιό ξυπνάει από μέσα μας το αίσθημα της νοσταλγίας. Σήμερα θα μπουμε στην χρονομηχανή και θα γυρίσουμε πίσω 20 χρόνια. Στις 10 Μαρτίου του 2002 η Peugeot, καταφέρνει το μοναδικό 1-2-3 στην ιστορία της. 

Στους δύο πρώτους αγώνες εκείνης της χρονιάς, ο Tommi Makinen, πήρε την τελευταία νίκη της καριέρας του στο Μόντε-Κάρλο. Στις χιονισμένες επιφάνειες της Σουηδίας, επικράτησε ο νόμος της Σκανδιναβίας, με τον Marcus Gronholm να κατακτά την νίκη. 

Κάπως έτσι φτάσαμε στον τρίτο αγώνα εκείνης της χρονιάς, στην Κορσική. Πέρα από το γεγονός ότι η Peugeot τότε ήταν πρώτη στο πρωτάθλημα κατασκευαστών, για πρώτη φορά μετά το 1986 συνέβη κι ένα άλλο παράδοξο. Ο Gilles Panizzi, πήρε την τέταρτη από τις συνολικά επτά νίκες στην καριέρα του. Για την ιστορία, ακολούθησαν οι νίκες σε Καταλονία και Σαν Ρέμο την ίδια χρονιά, ενώ η τελευταία νίκη για τον Panizzi ήταν και πάλι στην Καταλονία το 2003. Αποσύρθηκε από την ενεργό δράση το 2006. 

Στο μεσαίο σκαλί του βάθρου, ανέβηκε ο Marcus Gronholm, ο οποίος αργότερα κατέκτησε τον τίτλο. Ο δις παγκόσμιος πρωταθλητής έβαλε δύσκολα στον Gilles Panizzi, την πρώτη μέρα με τρία δευτερόλεπτα να τους χωρίζουν. Η ψαλίδα άνοιξε αρκετά την τελευταία ημέρα και ο αγώνας ολοκληρώθηκε με την διαφορά στα 40,5 δευτερόλεπτα. 

Ο αείμνηστος και αξέχαστος Richard Burns, ήταν αυτός που κλείδωσε το βάθρο. Οι μάχες που έδωσε με τον Tommi Makinen της Subaru ήταν ομηρικές σχεδόν σε όλη την διάρκεια του αγώνα. Ωστόσο ο Φινλανδός είχε μια έξοδο, στην δέκατη ειδική διαδρομή και εγκατέλειψε. 

Το τέλος της Peugeot από το WRC

Η Peugeot, παρέμεινε στο WRC μέχρι το 2005, ενώ είχε προηγηθεί η αλλαγή μοντέλου από το 206 στο 307 το 2004. Η Γαλλική εταιρεία σχεδίαζε να επιστρέψει το 2007 μαζί με την Citroen, η οποία το 2006 δοκίμασε το νέο C4 WRC. Κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη ποτέ. Παραμένει ωστόσο στον χώρο των ράλι με το Peugeot 205 Τ16, στην κατηγορία R5. 

Διαβάστε όλα τα νέα της Formula 1 εδώ, ενώ πλέον μπορείτε να μας βρείτε στο InstagramYouTubeTikTokDiscord και Twitter

Χρήστος Κονδύλης

Λάτρης του ποδοσφαίρου και του βόλεϊ με ιδιαίτερη αδυναμία στο WRC. Η αγάπη μου για το σπορ με έφερε άλλωστε στο f1racingnews.gr. Από την στήλη αυτή θα ενημερώνεστε για οτιδήποτε συμβαίνει στο WRC και όχι μόνο!

F1RACINGNEWS