Formula 1ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Σαν σήμερα στην F1 – 5/3

Σαν σήμερα το 1975

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Βραζιλιάνος οδηγός, Luciano Burti. Τερμάτισε 2ος στη Formula 3000 το 1999 και έγινε δοκιμαστής για τη νεοσύστατη Jaguar F1 Team το 2000. Στο Αυστριακό Grand Prix πήρε την πρώτη του ευκαιρία καθώς αντικατέστησε τον Eddie Irvine που έχασε τον αγώνα λόγω εγχείρησης στον σκουληκοειδήτη. Τερμάτισε 11ος εντυπωσιάζοντας στο ντεμπούτο του και μετά την αποχώρηση του Johnny Herbert του δόθηκε συμβόλαιο για το 2001. Όμως μετά από τέσσερις αγώνες αντικαταστάθηκε από τον Pedro Delarosa βρίσκοντας στέγη στην Prost-Acer για το υπόλοιπο της σεζόν. Στη διάρκεια της χρονιάς είχε δύο φρικτά ατυχήματα τόσο με τον Michael Schumacher στο Hockenheim όσο και με τον Eddie Irvine στο Spa, ευτυχώς χωρίς τραυματισμούς. Το 2002-2004 υπέγραψε δοκιμαστής στη Ferrari, ενώ σήμερα εργάζεται ως δημοσιογράφος στη Βραζιλιάνικη τηλεόραση TV Globo.

Σαν σήμερα το 1977

Η Niki Lauda κέρδισε το Grand Prix της Νότιας Αφρικής στο δρόμο του για την κατάκτηση του δεύετερου τίτλου του από τον Βρετανό James Hunt, ο οποίος ξεκίνησε στην pole, αλλά ο αγώνας σημαδεύτηκε από τον θάνατο του βρετανού οδηγού Tom Pryce με την Shadow. Καθώς το μονοθέσιο του ομόσταυλού του Renzo Zorzi, σταμάτησε λόγω κινητήρα μπροστά από τις εξέδρες, δύο κριτές έτρεξαν στην πίστα για να σβήσουν τη φωτιά. Ο ένας έφτασε, αλλά ο άλλος διέσχισε την πίστα την ώρα που περνούσε ο Pryce με 257 χιλιόμετρα για να ακολουθήσει το πιο ανατριχιαστικό ατύχημα στην ιστορία του σπορ. Το μονοθέσιο χτύπησε τον πυροσβέστη διαμελίζοντάς τον ενώ ο πυροσβεστήρας που κρατούσε χτύπησε τον Tom Pryce στο κράνος αποκεφαλίζοντάς τον. Η Shadow συνέχισε με εναν οδηγό χωρίς κεφάλι για μερικές εκατοντάδες μέτρα, ώσπου κατέληξε στις μπαριέρες. Ήταν 27 ετών. «Φοβάμαι τον θάνατο για το τι μπορεί να προκαλέσει σε εκείνους που αφήνω πίσω», είπε λίγο πριν. Η σύζυγος του Pryce παρακολουθούσε από την εξέδρα όταν συνέβη το ατύχημα.

Σαν σήμερα το 2009

Ο Ross Brawn ολοκλήρωσε την αγορά της Honda F1 και την μετονόμασε σε Brawn GP. Διατήρησε τους δύο έμπειρους οδηγούς Jenson Button και Rubens Barrichello κατακτώντας συνολικά 8 νίκες και τα δύο πρωταθλήματα.

Διαβάστε όλα τα νέα της Formula 1 εδώ, ενώ πλέον μπορείτε να μας βρείτε στο InstagramYouTube και Twitter.