WRC

Ράλλυ Χιλής (2η ημέρα): Ολοταχώς για την νίκη ο Tanak 

Μια ανάσα από τη νίκη στο ράλλυ Χιλής βρίσκεται ο Ott Tanak που προηγείται στην γενική κατάταξη μετά το τέλος της δεύτερης ημέρας. Δεύτερος ο Suninen, τρίτος ο Neuville. “Πανδημία” κλαταρισμάτων στην ένατη ειδική. 

Η δεύτερη και πιο απαιτητική ημέρα του ράλλυ Χιλής ήταν γεμάτη δράματα. Οι λανθασμένες επιλογές ελαστικών των Katsuta,Evans και Rovanpera έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση της τελικής κατάταξης αλλάζοντας για τα καλά τις ισορροπίες. Αυτά σε συνδυασμό με τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι οδηγοί εξαιτίας της σκόνης το πρωί, δημιούργησαν τις κατάλληλες συνθήκες για ένα σκληρό και δύσκολό σκέλος.  

Με σπασμένα φρένα για το 2/2 ο Tanak

Κερδισμένος από τα παραπάνω, βγήκε στον μέγιστο βαθμό ο Ott Tanak, που συνεχίζει να ηγείται του αγώνα μετά το τέλος της δεύτερης ημέρας. Μετά την ολοκλήρωση του πρωινού σκέλους και σε συνδυασμό με τα κλαταρίσματα που υπέστησαν οι αντίπαλοι του υπερδιπλασίασε την διαφορά φτάνοντας τα 47,8 δευτερόλεπτα! Το απόγευμα άφησε το πόδι από το γκάζι με δεδομένο ότι είχε διαφορά ασφαλείας και πήγε συντηρητικά. Τον Εσθονό ακολουθεί στην δεύτερη θέση ο Teemu Suninen. 

Την τριάδα συμπλήρωσε ο Thierry Neuville. Ο Βέλγος εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο το κλατάρισμα του Elfyn Evans και πλέον κρατάει γερά στα χέρια του την θέση στο βάθρο. Το απόγευμα, πήγε περισσότερο συνετά με σκοπό να σώσει τα ελαστικά του με δεδομένο το κλατάρισμα που είχε στο δέκατο χιλιόμετρο της SS7. “Χωρίς το κλατάρισμα το πρωί θα μπορούσαμε να έχουμε την τέλεια μέρα”, είπε χαρακτηριστικά. 

Τα 13,8 δευτερόλεπτα που χώριζαν τον Ott Tanak και τον Elfyn Evans προμήνυαν ομηρικές μάχες το Σάββατο ανάμεσα στον Εσθονό και τον Ουαλό. Ο οδηγός της Toyota δυσκολεύτηκε αρκετά με τον πρόσφυση στις σχετικά αργές ειδικές του Σαββάτου. Σα να μην έφταναν όλα αυτά στην τελευταία ειδική του πρωινού σκέλους είχε διπλό κλατάρισμα και έτσι απώλεσε αρκετό χρόνο πέφτοντας τέταρτος και έμεινε εκεί ως το τέλος. 

O Kalle Rovanpera ξεκίνησε κερδίζοντας την χαμένη του θέση από τον Thierry Neuville και ανέβηκε στην τέταρτη θέση. Η λανθασμένη επιλογή ελαστικών, τον ξαναέριξαν πέμπτο και παρέμεινε εκεί μέχρι το τέλος της ημέρας. “Είναι λίγο σαν να οδηγείς στα κάρτ του Super Mario όταν κάποιος πετάει μπροστά σου μπανάνες ή βόμβες καπνού! Σίγουρα χάνουμε πολύ χρόνο, ας δούμε πόσο θα πάρουμε πίσω”, ανέφερε μεταξύ καθώς στην τελευταία ειδική κλήθηκε να οδηγήσει έχοντας μπροστά του την σκόνη του Gregoire Munster. 

Εμφανώς ανακουφισμένος αισθάνεται ο Takamoto Katsuta μετά το τέλος της δεύτερης ημέρας. Ο Ιάπωνας κράτησε την έκτη θέση, αλλά δεν γλίτωσε ούτε εκείνος από την “πανδημία” των κλαταρισμάτων στην ένατη ειδική συμβάλλοντας και εκείνος με τον τρόπο του στην τελική διαμόρφωση της γενικής κατάταξης. Το απόγευμα απέφυγε τα λάθη 

Στον δικό του ρυθμό κινήθηκε ο Gregoire Munster. Μοναδικές ατασθαλίες του Λουξεμβουργιανού ήταν ένα πρόβλημα με το σύστημα ελέγχου εκκίνησης και ένα τετακέ στην SS9. Στο απογευματινό loop κέρδισε την μάχη με την φθορά των ελαστικών παρομοιάζοντας την με την οδήγηση στον πάγο. Η προσπάθεια του πήγε στο καλάθι των αχρήστων στην τελευταία ειδική της ημέρας, όταν χτύπησε σε χαντάκι με αποτέλεσμα να χάσει πολύτιμο χρόνο 

Την βαθμολογούμενη δεκάδα έκλεισαν οι Oliver Solberg, Gus Greensmith, Sami Pajari και Yohan Rossel. 

Η γενική κατάταξη μετά τo τέλος της δεύτερης ημέρας 

Το ράλλυ Χιλής, ολοκληρώνεται αύριο Κυριακή (1/10), με τέσσερις ειδικές διαδρομές συνολικού μήκους 54,12 χιλιομέτρων, ξεκινώντας από την “Las Pataguas 1” στις 14:07 ώρα Ελλάδας (08:07 τοπική). 

Διαβάστε όλα τα νέα της F1 εδώ, ενώ πλέον μπορείτε να μας βρείτε στο InstagramYouTubeTik TokDiscord,Twitter

Χρήστος Κονδύλης

Η σχέση μου με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό ξεκίνησε το 2007, και με το WRC από το 2014. Όταν δεν έχει WRC, παρακολουθώ F1 και MotoGP. Είμαι μέλος του f1racingnews.gr από τον Νοέμβριο του 2022.