Ράλλυ Πορτογαλίας (Preview): Χωμάτινη επιστροφή στην Ιβηρική χερσόνησο 

Μετά από ένα διάλειμμα τριών εβδομάδων ο μαγικός κόσμος του WRC επιστρέφει σε χωμάτινες επιφάνειες με το ράλλυ Πορτογαλίας, που θα αποτελέσει τον πέμπτο αγώνα της χρονιάς.

‘Υστερα από το ράλλυ Κροατίας, το οποίο διεξήχθη στην σκιά του άδικου χαμού του Craig Breen, η δράση μεταφέρεται στην Ιβηρική χερσόνησο και το ράλλυ Πορτογαλίας. Είναι το πέμπτο από τα δεκατρία ράλλυ της χρονιάς και είναι προγραμματισμένο να γίνει από τις 11 μέχρι τις 14 Μαΐου. 

Παρά τον πολύ μεγάλο αριθμό συμμετοχών (87), μόλις τα 8 είναι προδιαγραφών Rally1. Από αυτά ξεχωρίζουν εκείνα των Kalle Rovanpera/Jonne Halttunen (Toyota GR Yaris), Thierry Neuville/Martin Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1) και Ott Tanak/Martin Jarveoja (Ford Puma WRC). 

Η ιστορία του αγώνα 

Το ράλλυ Πορτογαλίας, βρισκόταν στο πρόγραμμα του WRC από την πρώτη του χρονιά, το 1973 μέχρι το 2001. Από το 2002 ως το 2006 προσμετρούσε στο Πορτογαλικό πρωτάθλημα και επέστρεψε στο WRC το 2007, λόγω της πολύ μεγάλης δυναμικής του αγώνα. 

Από το 2007 μέχρι και σήμερα η Πορτογαλία βρισκόταν πάντοτε στο πρόγραμμα. Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε το 2020, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, η οποία είχε οδηγήσει αρκετές χώρες να ακυρώσουν τους αγώνες τους.  

Δύο οδηγοί μοιράζονται τον τίτλο του πολυνίκη του ράλλυ Πορτογαλίας. Ο λόγος φυσικά, για τους Markku Alen (1975,1977,1978,1981,1987) και του Sebastien Ogier (2010,2011,2013,2014,2017). Η απουσία του δεύτερου δεν θα του δώσει την δυνατότητα να περάσει μόνος πρώτος στην κορυφή, όπως αυτό είχε γίνει σε Μόντε-Κάρλο και Μεξικό.

Το πρόγραμμα του αγώνα 

Η βάση του ράλλυ Πορτογαλίας, θα είναι για ακόμα μια χρονιά το Matosinhos, περιοχή του Porto. Όπως και το 2022 οι ειδικές διαδρομές του αγώνα, εκτείνονται στην κεντρική και τη βόρεια πλευρά της χώρας. 

Είναι το ράλλυ με τα περισσότερα αγωνιστικά χιλιόμετρα ως τώρα. Οι οδηγοί καλούνται να τρέξουν 325,35 αγωνιστικά χιλιόμετρα, σε 19 ειδικές διαδρομές. Προσθέτοντας και τα κομμάτια των απλών διαδρομών, η συνολική απόσταση αγγίζει τα 1.650 χιλιόμετρα (1.644,92)! 

Tο πρόγραμμα της Πέμπτης (11/5) περιλαμβάνει το πρωινό Shakedown στην ειδική Baltar. Το πρώτο αυτοκίνητο να εκκινεί στις 11:01. Στην συνέχεια θα ακολουθήσει η καθιερωμένη τελετή εκκίνησης, η οποία θα γίνει στις 22:30 ώρα Ελλάδας. 

Το “πραγματικό” ράλλυ Πορτογαλίας ξεκινάει την Παρασκευή 12 Μαΐου, με οκτώ ειδικές διαδρομές συνολικού μήκους 121,25 χιλιομέτρων και θα ολοκληρωθεί με την πρώτη από τις δύο υπερειδικές του αγώνα, στην Figueira da Foz. 

H δεύτερη μέρα (Σάββατο 13 Μαΐου), θα είναι και η μεγαλύτερη του ράλλυ Πορτογαλίας. Περιλαμβάνει τρεις επαναλαμβανόμενες ειδικές διαδρομές, με την μεγαλύτερη να είναι η Amarante (37,24 χιλιόμετρα). Το Σάββατο θα διεξαχθεί η δεύτερη υπερειδική του αγώνα στην Lousada. Η συνολική απόσταση είναι 148,68 χιλιόμετρα. 

Η αυλαία του ράλλυ Πορτογαλίας, πέφτει την Κυριακή 14 Μαΐου, με τέσσερις ειδικές διαδρομές μήκους 48,87 χιλιομέτρων. Ξεχωρίζει η ειδική “Fafe” με το μεγάλο άλμα, η οποία θα είναι η Powerstage. 

Οι πρωταγωνιστές με μια ματιά 

Την ράμπα της εκκίνησης αναμένεται να περάσουν 87 πληρώματα, από τα οποία 8 είναι προδιαγραφών Rally1.  

Toyota Gazoo Racing WRT 

Η νίκη των Elfyn Evans/Martin Scott στην Κροατία, χρύσωσε κάπως το χάπι καθώς οι Kalle Rovanpera/Jonne Halttunen και Sebastien Ogier/Vincent Landaus ήταν κατώτεροι των περιστάσεων. 

Το γαλλικό δίδυμο θα απουσιάσει από την Πορτογαλία, πετώντας την καυτή πατάτα του ανοίγματος των ειδικών διαδρομών της Παρασκευής στον Elfyn Evans. Αμφότεροι μοιράζονται την πρώτη θέση της βαθμολογίας των οδηγών με 69 βαθμούς.  

Επιπλέον το τρίτο Toyota GR Yaris θα οδηγήσουν οι Takamoto Katsuta/Aaron Johnston. Καθώς ο Ogier θα απουσιάσει, οι βαθμοί του Ιάπωνα θα μετρήσουν στο πρωτάθλημα κατασκευαστών. Στον προηγούμενο αγώνα η παρουσία του ήταν διακοσμητική. Παρόλα αυτά κατάφερε να μπει στην βαθμολογούμενη δεκάδα (6ος). 

Hyundai Shell Mobis WRT 

Με τρία Hyundai i20 N Rally1 παρατάσσεται η Hyundai στο ράλλυ Πορτογαλίας. Η ομάδα με έδρα το Alzenau της Γερμανίας, καλείται να μαζέψει τα κομμάτια της μετά τον αδόκητο χαμό του Craig Breen. 

Οι Thierry Neuville/Martin Wydaeghe θα επιδιώξουν να εκμεταλλευτούν την καλή θέση εκκίνησης της Παρασκευής (5οι). Στόχος του Βέλγου αποτελεί η επιστροφή στο βάθρο και κατ’επέκταση η διεκδίκηση της νίκης. Είναι ένα καθοριστικό σημείο για τον ίδιο αφού έφυγε με φτωχή συγκομιδή βαθμών από την Κροατία. 

Όσον αφορά τους Esapekka Lappi/Janne Ferm, οι δύο Φινλανδοί θέλουν να χτίσουν πάνω στην τρίτη θέση που κατέλαβαν στην Κροατία. Τα δείγματα που έδειξαν σε χωμάτινες επιφάνειες ήταν κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά, καθώς ήταν οι πρωτοπόροι στο ράλλυ Μεξικού, μέχρι που μια κολώνα ηλεκτροδότησης έβαλε φρένο στις προσπάθειες τους. 

Το ράλλυ Πορτογαλίας σηματοδοτεί την επιστροφή στην δράση για τους Dani Sordo/Candido Carrera. Οι Ισπανοί μόνο ευχάριστα πράγματα έχουν να θυμούνται από την χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου καθώς πέρσι ανέβηκαν στο χαμηλότερο σκαλί του βάθρου. Πριν από μερικές ημέρες ο Sordo έκλεισε τα 40 του χρόνια. 

M-Sport Ford WRT 

Τον τίτλο της τελευταίας και καταϊδρωμένης (τρίτη στο πρωτάθλημα κατασκευαστών) θέλει να αποβάλει η M-Sport η οποία στοχεύει σε καλύτερη συγκομιδή βαθμών στην Πορτογαλία. 

Πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτόν τον στόχο, θα παίξουν οι Ott Tanak/Martin Jarveoja. Το Εσθονικό δίδυμο, μετράει μόλις μια νίκη στους τέσσερις πρώτους αγώνες της σεζόν. Απέχει όμως τέσσερις μόλις βαθμούς από την κορυφή και αυτό αποτελεί ένα μεγάλο κίνητρο για παλέψουν για την νίκη. Σύμμαχος τους είναι και η θέση εκκίνησης (4η) έχοντας πιο καθαρό δρόμο μπροστά τους. 

Το έτερο Ford Puma Rally1 θα μοιραστούν οι Pierre-Louis Loubet/Nicolas Gilsoul οι οποίοι θα επιιδιώξουν να μαζέψουν όσο περισσότερα αγωνιστικά χιλιόμετρα γίνεται. 

WRC 2 

Μπορεί η μεγάλη κατηγορία να αποτελείται από μόλις οκτώ αυτοκίνητα, η πλειοψηφία των συμμετοχών ανήκει στην WRC 2.  

Φαβορί για την νίκη στην Πορτογαλία εμφανίζονται οι Yohan Rossel/Arnaud Dumand (νικητές στην Κροατία), Andreas Mikkelsen/Torstein Eriksen και οι Oliver Solberg/Eliott Edmondson. Εκτός βρίσκονται οι Emil Lindholm/Reeta Hamalainen. 

Πανστρατιά από Skoda Fabia RS Rally2 θα παρελάσει από την Πορτογαλία. Πίσω από το τιμόνι αυτού θα βρίσκονται οι Gus Greensmith/Jonas Andersson, Oliver Solberg/Eliott Edmondson, Andreas Mikkelsen/Torstein Eriksen, Lauri Joona/ Tuukka Shemeikka, Marco Bulacia/Diego Vallejo, Erik Cais/Petr Tesinsky  και Armin Kremer/Timo Gottschalk. 

Άξιοι αναφοράς, όσον αφορά τα πληρώματα που θα τρέξουν με Citroen C3 Rally2 είναι ο Alejandro Cachon/Alejandro Lopez Fernandez (“Jandrin”), με την απόδοση τους να είναι αξιοπρεπής. 

Με δύο Hyundai i20 N Rally 2 θα κατέβει η Hyundai Motorsport N τα οποία θα μοιραστούν οι Teemu Suninen/Mikko Markkula και Fabrizio Zaldivar/Marcelo Der Ohannesian. 

Τέλος με ισάριθμα αυτοκίνητα θα συμμετάσχει η θυγατρική ομάδα της M-Sport. Για λογαριασμό της στην Πορτογαλία θα τρέξουν οι Adrien Fourmaux/Alexander Coria και Gregoire Munster/Louis Louka. Με Ford Fiesta Rally2 αλλά με ιδιωτική συμμετοχή, θα αγωνιστούν και ο Robert Virves/Hugo Magalhaes και Nasser Al Attiyha/Giovanni Bernacchini. 

 Τηλεοπτικά 

Ολόκληρη την δράση του τριημέρου μπορείτε να την παρακολουθήσετε μέσω της συνδρομητικής πλατφόρμας του WRC+. Επιπλέον επιλεγμένες ειδικές διαδρομές θα μεταδόσει η Cosmote TV (ειδικές 1-3,9-11,16-19). Το κανάλι από το οποίο θα μεταδοθούν οι ειδικές είναι το Cosmote Sport 7, καθώς στο Cosmote Sport 5, που φιλοξενούνται συνήθως οι μεταδόσεις των μηχανοκίνητων σπορ θα προβληθεί η δράση από το GP Γαλλίας στο MotoGP. 

Διαβάστε όλα τα νέα της Formula 1 εδώ, ενώ πλέον μπορείτε να μας βρείτε στο InstagramYouTubeTik TokDiscord και Twitter.

 

Χρήστος Κονδύλης

Λάτρης του ποδοσφαίρου και του βόλεϊ με ιδιαίτερη αδυναμία στο WRC. Η αγάπη μου για το σπορ με έφερε άλλωστε στο f1racingnews.gr. Από την στήλη αυτή θα ενημερώνεστε για οτιδήποτε συμβαίνει στο WRC και όχι μόνο!

F1RACINGNEWS