WRC

Ράλλυ Κροατίας (2η ημέρα): Μια ανάσα από τη νίκη ο Evans 

O Elfyn Evans “κληρονόμησε” την διαφορά που άφησε η έξοδος του Thierry Neuville και βρίσκεται στην κορυφή μετά το τέλος της δεύτερης ημέρας του ράλλυ Κροατίας. Tanak και Lappi κλειδώνουν την τριάδα. 

Λίγο απ’όλα είχε η δεύτερη ημέρα του ράλλυ Κροατίας. Νέο πρωτοπόρο, εξαιρετικές και στεγνές καιρικές συνθήκες και αρκετές παγίδες στα χασίματα των ειδικών, με το κάθε λάθος να κοστίζει πολύτιμο χρόνο και θέσεις. Η αποκαθήλωση του Thierry Neuville από την κορυφή της γενικής κατάταξης  έβαλε φωτιά στο πρωτάθλημα οδηγών. 

Όλα γκρεμίστηκαν σαν χάρτινος πύργος για τον Thierry Neuville στην 11η ειδική. To Βελγικό πλήρωμα έχασε τον έλεγχο του Hyundai i20 N Rally1 και γλίστρησε σε ένα χαντάκι. Και οι δύο βγήκαν σώοι από το αυτοκίνητο, αλλά έχασαν την πρώτη θέση. Μέχρι εκείνη την στιγμή, άνοιγαν αργά και σταθερά την διαφορά από τον Elfyn Evans, οδεύοντας προς την νίκη. 

O Elfyn Evans απέχει 54,48 αγωνιστικά χιλιόμετρα μακριά από την επιστροφή του στις νίκες μετά από σχεδόν δύο χρόνια. Ξεκίνησε 5,7 δευτερόλεπτα πίσω από τον Neuville, ωστόσο μετά την έξοδο του Βέλγου, είναι στην κορυφή.  Ουσιαστικά κληρονόμησε την διαφορά που άφησε η έξοδος του Βέλγου, δίχως να κερδίσει κάποια ειδική διαδρομή σήμερα. Η επιθετική οδήγηση του Ουαλού προς το τέλος του απογευματινού loop του δίνει μαξιλαράκι ασφαλείας για την Κυριακή. 

Στην δεύτερη θέση είναι ο Ott Tanak. Αισθάνθηκε άνετα με το Ford Puma Rally1, ωστόσο έπεσε πάνω στην ξέφρενη πορεία του Evans και απέχει 25,4 δευτερόλεπτα από την κορυφή. Μετά το τέλος της τελευταίας ειδικής, αντιμετώπισε πρόβλημα στο χειρόφρενο κάτι που τον έκανε να χάσει το τρένο της πρώτης θέσης. 

Την τριάδα του βάθρου κλείδωσε ο Esapekka Lappi. Ωστόσο δεν μπόρεσε να ακολουθήσει στο 100% τον ρυθμό των υπόλοιπων πληρωμάτων. Σε κάθε περίπτωση έχει εξασφαλίσει την παρουσία του στο βάθρο, καθιστώντας την τρίτη θέση την καλύτερη μέχρι στιγμής επίδοση του στην άσφαλτο φέτος. 

Ο Φινλανδός οδηγός είχε μια έξοδο στην 13η ειδική διαδρομή. Το αυτοκίνητο και το πλήρωμα δεν έπαθαν καμία ζημιά, αλλά έχασαν 16,6 δευτερόλεπτα μέχρι να επανέλθουν. Μια λάθος εκτίμηση στα φρένα τον οδήγησαν στην έξοδο. 

Στο όριο παρά την ποινή ο Ogier

Με “καπέλο” 70 δευτερολέπτων ξεκίνησε σήμερα ο Sebastien Ogier. Αργά το βράδυ της Παρασκευής του επιβλήθηκε ποινή ενός λεπτού καθώς δεν έδεσε σωστά την ζώνη όταν επανεκκίνησε μετά το κλατάρισμα που υπέστη. Το πρωί του Σαββάτου άργησε ένα λεπτό να φτάσει στο σημείο συγκέντρωσης εξαιτίας ενός προβλήματος στο Toyota Yaris WRC. Οι αγωνοδίκες ήταν αμείλικτοι και του επέβαλαν ποινή δέκα δευτερολέπτων 

Αυτά δεν πτόησαν καθόλου τον οκτώ φορές παγκόσμιο πρωταθλητή. Ήταν συνεχώς μέσα στην πρώτη τριάδα στις ειδικές διαδρομές του σημερινού σκέλους, και σε συνδυασμό με την εγκατάλειψη του Neuville, ολοκλήρωσε την δεύτερη μέρα στην τέταρτη θέση. Απέχει αρκετά μακριά από το βάθρο και θα κυνηγήσει τους επιπλέον βαθμούς στην αυριανή Powerstage. 

Μεγάλη έκπληξη της δεύτερης ημέρας, ήταν ο Kalle Rovanpera o οποίος προσπέρασε τον Pierre-Louis Loubet. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξαν οι τρεις κερδισμένες ειδικές διαδρομές. Το χώμα που υπήρχε σε ορισμένα τμήματα των ειδικών, δυσκόλεψαν τον Φινλανδό. Μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης ημέρας ο νεαρός παγκόσμιος πρωταθλητής, βρίσκεται στην πέμπτη θέση. 

Από τον ρυθμό των Ogier και Rovanpera δεν ξέφυγε ούτε ο Takamoto Katsuta. O Iάπωνας έμεινε ικανοποιημένος από τον ρυθμό του και θα πιέσει στο όριο για να μπει στην πεντάδα της Powerstage. Το τέλος της δεύτερης ημέρας τον βρίσκει στην έκτη θέση. 

 Με σταθερό ρυθμό προς τον τερματισμό οδεύει ο Pierre-Louis Loubet. Ο Γάλλος της M-Sport πέρα από μερικές αναλαμπές στην διάρκεια της ημέρας, είναι στην έβδομη θέση της γενικής κατάταξης. 

Στην κορυφή της WRC 2 παραμένει ο Yohan Rossel της Citroen. Ένατος γενικής και δεύτερος στην μεσαία κατηγορία παραμένει ο Nikolay Gryazin, με τον Emil Lindholm να ανεβαίνει τρίτος μετά την έξοδο του Nicolas Ciamin περίπου στο 17ο χιλιόμετρο της 13ης ειδικής. 

Η κατάταξη μετά το τέλος της δεύτερης ημέρας του ράλλυ Κροατίας

Το ράλλυ Κροατίας ολοκληρώνεται την Κυριακή (23/4), με τέσσερις ειδικές διαδρομές ξεκινώντας από την Trakošćan – Vrbno 1 στις 08:08 ώρα Ελλάδας. \

Διαβάστε όλα τα νέα της Formula 1 εδώ, ενώ πλέον μπορείτε να μας βρείτε στο InstagramYouTubeTik TokDiscord και Twitter.

Χρήστος Κονδύλης

Η σχέση μου με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό ξεκίνησε το 2007, και με το WRC από το 2014. Όταν δεν έχει WRC, παρακολουθώ F1 και MotoGP. Είμαι μέλος του f1racingnews.gr από τον Νοέμβριο του 2022.