Σαν κεραυνός εν αιθρία έσκασε η απόφαση της FIA να δικαιώσει την ένσταση της Renault σχετικά με τα εμπρός και πίσω φρένα της φετινής Racing Point – το ζήτημα όμως δεν είναι τόσο η εξήγηση της ποινής, όσο η αυστηρότητα αυτής.
Ας τα πάρουμε από την αρχή: η ένσταση της Γαλλικής ομάδας δεν αφορούσε το σύνολο του μονοθεσίου της RP, αλλά τα φρένα αυτού, έχοντας την λογική πως έχουν μηδαμινές διαφορές με αυτά της περσινής W10, συνεπώς παραβιάζοντας τον κανονισμό o οποίος ήρθε σε ισχύ φέτος και αναφέρει ότι «οι αγωγοί φρένων είναι πλέον listed parts, συνεπώς πρέπει να σχεδιάζονται από την ίδια την ομάδα που τα χρησιμοποιεί».
Αρχικά εξετάστηκαν οι αγωγοί για τα εμπρός φρένα, οι οποίοι θεωρήθηκαν νόμιμοι από την ομοσπονδία: η Racing Point μπορεί να τους πήρε από την Mercedes, αλλά τους χρησιμοποίησε πέρσι σε ένα σαφώς διαφορετικό μονοθέσιο από το φετινό, κάνοντας και αλλαγές για την εφαρμογή τους σε ένα διαφορετικό σασί. Συνεπώς, δεν υπάρχει κάτι μεμπτό, τόσο όσο αφορά τον σχεδιασμό αυτών, όσο και την χρησιμοποίηση τους.
Βέβαια το ζουμί της υπόθεσης ήταν και είναι στα πίσω brake ducts, τα οποία, σύμφωνα με την απόφαση της FIA, είναι πιστή και ολική αντιγραφή αυτών της Mercedes από πέρσι.
Τα (μερικά) σχέδια για τους πίσω αγωγούς φρένων δόθηκαν στην Racing Point από την Mercedes ανά τμήματα στο διάστημα μεταξύ του Νοεμβρίου 2018 και του Οκτωβρίου 2019. Αυτοί οι αγωγοί δεν χρησιμοποιήθηκαν στην περσινή RP19, εξαιτίας του ανώτερου ύψους στο πίσω μέρος της συγκριτικά με την W10 – για αυτό η RP σχεδίασε μόνη της αγωγούς για το περσινό μονοθέσιο της.
Όταν όμως η Racing Point πήρε την απόφαση φέτος να αντιγράψει όσο δυνατόν περισσότερο την περσινή Mercedes, ήταν φυσικό και επόμενο να πάρει τα rear brake ducts της W10 χωρίς να αλλάξει τίποτα σε αυτά – και στις 6 Ιανουαρίου του 2020 (6 μέρες μετά την εφαρμογή της αλλαγής των αγωγών φρένων σε listed parts), «έτοιμοι» αγωγοί φρένων της W10 μεταφέρθηκαν από την Mercedes στην Racing Point, αν και σύμφωνα με την FIA, οι συγκεκριμένοι δεν χρησιμοποιήθηκαν – και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αυτοί ήταν ήδη γνωστοί (μέσω των 3D σχεδίων που αναφέραμε πιο πάνω), αλλά και με το μικρό χρονικό διάστημα το οποίο είχε περάσει από την έναρξη του παραπάνω κανονισμού, η Mercedes αθωώθηκε από κάθε ανάμειξη.

Το πρόβλημα τώρα με τους RBD, σύμφωνα με την FIA, είναι ότι σε αντίθεση με τους εμπρός αγωγούς, αυτοί μπήκαν στο μονοθέσιο της Racing Point «as-is» – πρακτικά copy-paste. Άρα, είναι σχεδιασμένοι από την Mercedes και όχι από την Racing Point, συνεπώς η RP δεν συμμορφώνεται με τον νεότευκτο κανονισμό περί ιδίας σχεδίασης αυτών των αγωγών.
Κάπου εδώ πέρα πρέπει να κάνουμε έναν πολύ σοβαρό διαχωρισμό: το μεμπτό στην υπόθεση δεν είναι η νομιμότητα των αγωγών φρένων της Racing Point, αλλά ο τρόπος με τον οποίο πήρε αυτούς τους αγωγούς. Βάσει των τεχνικών κανονισμών, δεν υπάρχει τίποτα παράνομο σχετικά καθώς πληρούν όλες τις προϋποθέσεις της FIA.
Σκεπτόμενη το παραπάνω (αν και λέγεται ξεκάθαρα στο κείμενο της απόφασης πως η Racing Point χρησιμοποίησε τους πίσω αγωγούς φρένων της W10 έχοντας πλήρη γνώση την αλλαγή ιδιότητας τους για φέτος), η FIA αποφάσισε να τιμωρήσει την ομάδα του Lawrence Stroll με 400.000$ και μείον 15 βαθμούς από το πρωτάθλημα Κατασκευαστών – αλλά επειδή η ομοσπονδία τονίζει πως θα ήταν «μη ρεαλιστικό» να περιμένουν από την Racing Point να επανασχεδιάσει από το μηδέν και σε μικρό χρονικό διάστημα τους αγωγούς φρένων της, αυτοί θα μείνουν ως έχουν για το υπόλοιπο της σεζόν, με «αυστηρές επιπλήξεις» σε κάθε GP στο οποίο χρησιμοποιούνται.
Όπως εύκολα καταλαβαίνει κάποιος, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα οξύμωρο σχήμα: από την μια η RP τιμωρήθηκε για την παράνομη ένταξη των brake ducts στο φετινό μονοθέσιο της με το ποσό το οποίο (χοντρικά) θα διέθετε σε άλλη περίπτωση για να τους αναπτύξει και με μείον 15 βαθμούς, οι οποίοι «τιμωρούν το πλεονέκτημα που είχε η Racing Point στην διάρκεια σχεδίασης του μονοθεσίου».
Από την άλλη όμως, τα (καθόλα νόμιμα όσο αφορά το τεχνικό κομμάτι) brake ducts θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται κατά την διάρκεια της χρονιάς, δίνοντας έτσι στην Racing Point την ευκαιρία να επωφεληθεί της χρήσης τους στο σύνολο της σεζόν.
Το αν η ποινή ήταν εφάμιλλη της πράξης ή όχι είναι ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα (και πόσο μάλλον η μη απαγόρευση τους), αλλά αυτό που δεν είναι αμφιλεγόμενο είναι η πιθανή θέσπιση ενός προηγουμένου, το οποίο θα επέτρεπε σε όποια ομάδα επιθυμεί να αντιγράψει ευθέως μέρη ενός καλύτερου μονοθεσίου ξέροντας ότι η ποινή θα ήταν όμοια της σημερινής.
Αυτό το ενδεχόμενο έσπευσε να καλύψει ο υπεύθυνος μονοθεσίων της FIA Νικόλας Τομπάζης, δηλώνοντας στο Autosport πως «σχεδιάζουμε να δημοσιοποιήσουμε σύντομα αλλαγές στους κανονισμούς του 2021 οι οποίες θα αποτρέψουν παρόμοια φαινόμενα […] η αντιγραφή έχει υπάρξει μέρος του σπορ για πολύ καιρό, αλλά η Racing Point το έφτασε σε οριακό σημείο […] δεν θέλουμε η F1 να καταλήξει έτσι.»

Ταυτόχρονα, οι υπόλοιπες ομάδες πήραν θέση, με τον Andreas Seidl (παρά το γεγονός πως η ομάδα του θα έχει κινητήρες Mercedes από του χρόνου) να δηλώνει πως «δεν έχει τελειώσει το όλο θέμα […] τουλάχιστον μπήκε ένα τέλος στο παραμύθι ότι μια ομάδα έφτιαξε μονοθέσιο για πόντιουμ απλά βγάζοντας φωτογραφίες», ενώ ο Mattia Binotto συνέχισε στον ίδιο τόνο, προσθέτοντας πως δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει αν αυτός (όπως και οι άλλες 8 ομάδες του grid) θα κάνει ένσταση με προφανή σκοπό την αύξηση της ποινής για την Racing Point.
Με όλα τα παραπάνω ξεκίνησε το τριήμερο αφιερωμένο στα 70 χρόνια από την θέσπιση της Formula 1, και ας είμαστε ειλικρινείς, δεν υπήρχε πιο ταιριαστός τρόπος: ίντριγκα, πολιτικά παιχνίδια και αμφιλεγόμενες αποφάσεις…
Υ.Γ. Και κάτι όχι και τόσο άσχετο: σε σημερινές τους δηλώσεις, τα μεγάλα κεφάλια των Ferrari, Williams και McLaren δήλωσαν τόσο ικανοποιημένοι από την νέα συμφωνία Concorde όσο και έτοιμοι να την υπογράψουν, με τον Toto Wolff όμως να είναι σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος και να λέει πως «δεν έχουμε την συμπεριφορά που μας αρμόζει από τους εμπλεκόμενους». Πληροφοριακά, η προθεσμία υπογραφής είναι στις 13 Αυγούστου…