Post Race, Mandalika: Κυρίαρχος Oliveira, βελτιωμένος Quartararo

Τα δεδομένα είχαν ξεκαθαρίσει νωρίς στον δεύτερο Αγώνα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος MotoGp στη Mandalika, με τη βροχή να μην αποτελεί ‘αγκάθι’ για τους αναμενόμενους πρωταγωνιστές…

Ξέροντας ότι βρίσκεται στην τρίτη σειρά της εκκίνησης, ελάχιστοι θα μπορούσαν να πιστέψουν την άνεση με την οποία ο Miguel Oliveira θα έφτανε στην 4η νίκη καριέρας στη μεγάλη κατηγορία. Το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς, βέβαια, έγινε στην εκκίνηση της ‘Mandalika’, όταν και ‘σκαρφάλωσε’ 2ος, πίσω μόνο από τον Fabio Quartararo. Στον επόμενο γύρο ‘απαίτησε’ την πρωτιά από τον Γάλλο και την πήρε, αλλά δεν είχε ξεμπερδέψει. O Jack Miller ξέρει καλά το βρόχινο περιβάλλον και έγινε για λίγο φαβορί για τη νίκη, αλλά ο Πορτογάλος μόλις στον 4ο γύρο τον προσπέρασε, και δεν ξανακοίταξε πίσω…

Εικόνα

Ο Miguel Oliveira δεν έχει πολλές νίκες έως τώρα στη καριέρα του αλλά όταν το επιτυγχάνει, γίνεται με επιβλητικό τρόπο. Φυσικά, οι τραυματισμοί πέρυσι δεν τον ‘άφησαν’ σε ησυχία, με αποτέλεσμα να μην αγωνίζεται για τις θέσεις που προσδοκά. Ο Πορτογάλος είναι πλέον ένας ολοκληρωμένος αναβάτης. Έχει σε καλό επίπεδο πολλούς τομείς, και πλέον ‘αναζητά’ την σταθερότητα στην πρώτη 5άδα-6άδα της κατάταξης. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την συνεπή παρουσία του στο Q2 των Κατατακτήριων Δοκιμών, αρχικά, και στη συνέχεια το πλασάρισμα του στις δυο πρώτες σειρές της εκκίνησης.

Το 25άρι του Oliveira βοήθησε την ΚΤΜ να ανεβεί στην πρώτη θέση της βαθμολογίας των ομάδων και των κατασκευαστών. Καθοριστική συμβολή για αυτό, είχε και το βάθρο του Binder στη πρεμιέρα.

Σημαντική βελτίωση Quartararo σε βρόχινες/μεικτές συνθήκες

Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής, Fabio Quartararo, πανηγύρισε τη 2η θέση σαν να είναι νίκη, ενώ εκκινούσε από την Pole Position. Ως συνθήκη δεν μοιάζει τόσο ευνοϊκή για τον ίδιο, όμως η αναρρίχηση του στην 2η θέση στο δεύτερο μισό του Αγώνα σε μεικτές συνθήκες είναι κάτι που δεν το έχουμε ξαναδεί. Ο Γάλλος είχε ενημερώσει κοινό-media πως προπονείται ασταμάτητα ώστε να βελτιώσει αδυναμίες που δεν αρμόζουν σε έναν Παγκόσμιο Πρωταθλητή. Και πράγματι δικαιώθηκε, με αυτή την εξαιρετική εμφάνιση της Κυριακής.

Εκτός αυτού, ο Quartararo έδιωξε σε ένα βαθμό και τον πολύ έντονο προβληματισμό με τον οποίο έφυγε η Yamaha από το Qatar. Η ανταγωνιστικότητα της M1 στη ‘Mandalika‘ ήταν ένα ασφαλέστερο δείγμα όσον αφορά τις πραγματικές δυνατότητες της. Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από τη γενικότερη εικόνα του τριημέρου, και όχι, φυσικά, από την Κυριακή, οπότε και υπήρξαν βρόχινες ή μεικτές συνθήκες. Επίσης, είναι ‘κοινό μυστικό’ πως η πίστα της Lusail στο Qatar δε μπορεί να ‘προσφέρει’ ασφαλές δείγμα λόγω της χάραξης της, σε αντίθέση με τη ‘Mandalika’, η οποία επιλέχθηκε και για τις Χειμερινές Δοκιμές τον Φεβρουάριο.

Ξεχώρισε ο Darryn Binder

Οι rookies του 2022 στο MotoGp είναι αρκετοί, και είναι λογικό να απαιτείται αρκετός χρόνος ώστε να προσαρμοστούν. Κανείς εκ των Raul Fernandez, Remy Gardner, Fabio DiGiannantonio, Marco Bezzecchi και Darryn Binder δεν έχει κερδίσει ολοκληρωτικά τις εντυπώσεις, όπως για παράδειγμα το είχε κάνει πέρυσι ο Jorge Martin. Προφανώς δεν έχει ίδια δυναμική η Pramac με την Tech3, ωστόσο ο Ισπανός έδειξε τις προθέσεις τους με το καλημέρα το περσινό αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

Στον βαθμολογικά πίνακα, στο σύνολο τους οι rookies έχουν μαζέψει 7 πόντους. Ο πρώτος πόντος κατακτήθηκε στο Qatar από τον Gandner, πρωταθλητή της Moto2, μετά από μεγάλη μάχη στο φινάλε του Αγώνα. Τους υπόλοιπους 6 τους ‘μάζεψε’ ο Binder όντας 10ος την περασμένη Κυριακή, μετά από σπουδαία εμφάνιση. Ο αναβάτης από τη Νότια Αφρική εκκινούσε 23ος, ενώ εγκατέλειψαν μόλις δύο αναβάτες! Έστω και σε μεικτές συνθήκες, μεταξύ άλλων άφησε πίσω του τον Bagnaia, τον Vinales αλλά και τον νικητή στο Qatar, Enea Bastianini! Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε κάτι άλλο, λοιπόν…

Αναλυτικά η κατάταξη του δεύτερου Grand Prix της χρονιάς στη ‘Mandalika’ :
GP Ινδονησίας Αγώνας

Διαβάστε όλα τα νέα της F1 εδώ, ενώ πλέον μπορείτε να μας βρείτε στο InstagramYouTubeTik TokDiscord,Twitter.….

F1RACINGNEWS