Η Pirelli θα παραμείνει ο μοναδικός προμηθευτής ελαστικών της Formula 1, παρά την σκληρή κόντρα της Bridgestone, για την περίοδο 2025-2027
Αν και η Bridgestone δήλωσε την θέλησή της να γυρίσει στην F1, η Pirelli θα συνεχίσει να προμηθεύει ελαστικά στην κορυφαία κατηγορία του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Θεωρημένη ως μία ασφαλής αξία για το μέλλον, δεδομένης της πρόσφατης εμπειρίας της εταιρείας στον κλάδο, η Ιταλική βιομηχανία είναι παρόν στην F1 από το 2011, μετά από την αποχώρηση της Ιαπωνικής εταιρίας, η οποία προφανώς δεν κατάφερε να καλύψει τα ελαττώματά της στο τομέα.
Η FIA ανακοίνωσε ότι οι κύριοι στόχοι σε συνεργασία με την Formula One Management και των ομάδων όσον αφορά την πρόσκληση υποβολής προσφορών ήταν να “σιγουρευτεί μία ευρύ λειτουργία, η ελαχιστοποίηση της υπερθέρμανσης, μία μικρή φθορά δημιουργώντας παράλληλα την δυνατότητα στρατηγικών παραλλαγών.”
Η Pirelli θα συνεχίσει λοιπόν να έχει αυτόν τον ρόλο από το 2025 μέχρι και το 2027, μία ανακοίνωση που δημοσιεύεται αμέσως μετά από το δύσκολο για την εταιρία Grand Prix του Κατάρ, μετά από διάφορα θέματα φθοράς των ελαστικών πάνω στα kerbs της πίστας του Lusail. Η FIA και η FOM θα μπορούν να προσθέσουν στο συμβόλαιο της Pirelli μία επιπλέον χρονιά, το 2028. Η εταιρία επίσης θα συνεχίσει να παρέχει ελαστικά και στις κατηγορίες junior της F1, δηλαδή την FIA Fomula 3 και την Formula 2.
“Είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα επεκτείνουμε την παρουσία μας στην Formula 1 και στα άλλα σχετικά πρωταθλήματα”, δηλώνει ο Marco Tronchetti Provera, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Pirelli. “Η Pirelli ήταν παρόν όταν γεννήθηκε η F1 το 1950, και με αυτήν την πρόσφατη ανανέωση συμβολαίου, η εταιρία μας θα είναι συνεργάτης της F1 για σχεδόν δύο δεκαετίες της σύγχρονης ιστορίας της.”
“Η καινοτομία και η τεχνολογία είναι και ήταν πάντα στο DNA της Pirelli, και η Formula 1 είναι το καλύτερο εργαστήριο όχι μόνο για να δοκιμάσουμε νέες τεχνικές λύσεις, αλλά και για να επιταχυνθούν οι έρευνες, η ανάπτυξη και οι τρόποι παραγωγής ελαστικών.”
“Η Pirelli βρίσκεται στην κορυφή του μηχανοκίνητου αθλητισμού εδώ και πολλά χρόνια, και είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσουν να φέρνουν καινοτομία και εξοχότητα στην παγκόσμια σκηνή του αθλήματος”, χαίρεται ο Mohammed Ben Sulayem, πρόεδρος της FIA. “Η Formula 1 είναι μία μοναδική πρόκληση για τον προμηθευτή ελαστικών της, και η Pirelli απέδειξε την μεγάλη αφιέρωση της στην παραγωγή ελαστικών που απαντούν στις πολύ μεγάλες απαιτήσεις που έχουν αυτά τα απίθανα μονοθέσια.”
“Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Pirelli για την τρέχων υποστήριξή της στο άθλημα, όχι μόνο στην F1 αλλά και σε άλλα πρωταθλήματα και κατηγορίες σε όλα τα επίπεδα. Η δουλειά μας θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια για να πραγματοποιηθούν κι άλλα μεγάλα βήματα, ταυτόχρονα στους τομείς της απόδοσης και της οικολογίας – η Pirelli είναι σοβαρά προσηλωμένη σε αυτούς του δύο στόχους.”
Από το 2024 και μετά, η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Forest Stewardship Council θα πιστοποιεί τα ελαστικά της Pirelli. Σύμφωνα με την δημοσίευση της Pirelli, αυτή η πιστοποίηση θα “διασφαλίζει την πλήρη ιχνηλασιμότητα των δασικών υλικών σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού και θα επιβεβαιώνει ότι οι φυτείες των δασικών συστατικών που περιέχονται στα ελαστικά διαχειρίζονται με τρόπο που διατηρεί την βιοποικιλότητα και βελτιώνει τη ζωή των τοπικών κοινοτήτων και των εργαζομένων, προωθώντας παράλληλα την οικονομική βιωσιμότητα.”
Διαβάστε όλα τα νέα της Formula 1 εδώ, ενώ πλέον μπορείτε να μας βρείτε στο Instagram, YouTube, Tik Tok, Discord και Twitter.