Ο οδηγός της Red Bull Formula 1, Sergio Perez, δήλωσε ότι ήταν ευτυχής που βοήθησε τον Max Verstappen να κερδίσει τον παγκόσμιο τίτλο του 2021 με μια “κρίσιμη” άμυνα απέναντι στον Lewis Hamilton, αλλά παραδέχθηκε ότι “δεν ήταν μια θέση στην οποία ήθελα να βρίσκομαι”.
Αφού ο Verstappen και ο Hamilton έκαναν το πρώτο τους pitstop σε μια συναρπαστική αναμέτρηση για τον τίτλο στο Grand Prix του Abu Dhabi, η Red Bull έβαλε τον Perez στο “Plan B”, που σήμαινε ότι του ζητήθηκε να μείνει έξω με τα φθαρμένα μαλακά ελαστικά για να προσπαθήσει να κρατήσει τον Hamilton και να αφήσει τον Verstappen να μειώσει τη διαφορά των επτά δευτερολέπτων.
Ο Hamilton χρησιμοποίησε το DRS για να περάσει δίπλα από τον Perez στη στροφή 6 στον 20ο γύρο, αλλά ο Perez έκοψε αμέσως και κράτησε τον οδηγό της Mercedes σε απόσταση για έναν ολόκληρο γύρο, πριν αναγκαστεί να τον αφήσει να φύγει στην ίδια στροφή στον 21ο γύρο.
Η σκληρή άμυνα του Perez απέσπασε επαίνους από τον Verstappen, ο οποίος τον αποκάλεσε “θρύλο”, καθώς του επέτρεψε να μειώσει τη διαφορά από τον Hamilton σε μόλις δύο δευτερόλεπτα.
Αφού ο Verstappen πήρε τον τίτλο της F1 σε ένα αμφιλεγόμενο shoot-out στον τελευταίο γύρο, ο Perez δήλωσε ότι ήταν ευτυχής που έπαιξε το ρόλο του για την ομάδα, αλλά παραδέχτηκε επίσης ότι δεν ήθελε να παρέμβει υπερβολικά στη μάχη για τον τίτλο.
“Ήταν ζωτικής σημασίας εκείνη τη στιγμή του αγώνα, επειδή ήξερα ότι ουσιαστικά ο Lewis είχε τον αγώνα υπό έλεγχο, είχε τα παράθυρα του εικονικού και του αυτοκινήτου ασφαλείας σχεδόν ανοιχτά και μπορούσε να κάνει ό,τι ήθελε εκείνη τη στιγμή”, δήλωσε ο Perez.
“Είχε τον αγώνα υπό έλεγχο, οπότε ήταν αρκετά κρίσιμο. Ταυτόχρονα, όμως, φορούσα εξαιρετικά παλιά ελαστικά. Δούλεψε καλά. Στο τέλος της ημέρας, είμαι χαρούμενος που βοήθησα τον Max και την ομάδα.
“Είναι δύσκολο, γιατί ταυτόχρονα δεν θέλεις να παρεμβαίνεις πολύ στο πρωτάθλημα οδηγών. Αλλά νομίζω ότι πάνω απ’ όλα θα είναι πάντα η ομάδα μου”
Όταν ρωτήθηκε από το Motorsport. com αν ανησυχεί μήπως κάνει λάθος στην επιθετική άμυνα του Χάμιλτον και ενδεχομένως κρίνει το πρωτάθλημα με μια σύγκρουση, ο Πέρεζ είπε ότι αυτό είχε στο μυαλό του.
“Ναι, ταυτόχρονα”, παραδέχτηκε. “Αλλά προφανώς, ήμουν σε μια θέση όπου δεν είχα πολλά να χάσω. Δεν είναι ένα μέρος στο οποίο θέλεις να βρίσκεσαι, αλλά την ίδια στιγμή θα βάζω πάντα την ομάδα μου πάνω από οτιδήποτε άλλο.
“Ήταν ένα στοίχημα, γιατί σε εκείνο το σημείο είσαι απλά ένα κομμάτι κέικ βασικά όταν είσαι μετά από 18, 19 γύρους με τα μαλακά ελαστικά και ο Lewis ήταν με φρέσκια γόμα.
“Το κλειδί ήταν να τον βγάλουμε πίσω από τη στροφή 6. Όπως είπα, είμαι απλά χαρούμενος που τα κατάφερα, γιατί θα μπορούσα να του είχα κοστίσει μισό δευτερόλεπτο εκείνη τη στιγμή, αλλά είμαι απλά χαρούμενος που του κόστισα λίγο περισσότερο”
Ο Perez εγκατέλειψε τον αγώνα τρεις γύρους πριν από το τέλος, κάτω από το αυτοκίνητο ασφαλείας που αποφάσισε τον αγώνα, επειδή η Red Bull ανησυχούσε ότι ο κινητήρας της Honda θα έληγε.
Αυτό θα μπορούσε να είχε προκαλέσει την παραμονή του αυτοκινήτου ασφαλείας για έναν ακόμη γύρο και να εμποδίσει τον Verstappen να προσπεράσει τον Hamilton για τον τίτλο.
“Δεν ήξερα τίποτα εκείνη τη στιγμή, αλλά προφανώς ο κινητήρας ήταν στα όρια”, πρόσθεσε.
“Και το τελευταίο πράγμα που θέλαμε ήταν να έχουμε μια αποτυχία και μετά να μην έχουμε την ευκαιρία για τον Μαξ να κάνει αυτόν τον γύρο. Ήταν στο όριο και δεν θέλεις να εκραγεί ο κινητήρας”
Όταν του είπαν ότι ο Verstappen τον αποκάλεσε θρύλο, ο Perez απάντησε: “Λοιπόν, αυτός είναι ο θρύλος τώρα, είναι παγκόσμιος πρωταθλητής…
Διαβάστε όλα τα νέα της Formula 1 εδώ, ενώ πλέον μπορείτε να μας βρείτε στο Instagram, YouTube, Tik Tok, Discord και Twitter.