Formula 1ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Σαν σήμερα στην F1 – 22/1

Σαν σήμερα το 1956

Σαν σήμερα το 1956, ένα μηχανικό πρόβλημα στις ελεύθερες δοκιμές σήμαινε πως ο Juan-Manuel Fangio έπρεπε να δανειστεί την Ferrari του ομόσταυλού του, Luigi Musso, για τον εναρκτήριο αγώνα της σεζόν στην Αργεντινή – ο Fangio κατέκτησε την pole. ‘Οταν μηχανικά προβλήματα εμφανίστηκαν και στον αγώνα, ο Fangio πήρε για δεύτερη φορά το μονοθέσιο του Musso και το οδήγησε στην νίκη. Οι πανηγυρισμοί της νίκης σταμάτησαν όταν το αφεντικό της Maserati αμφισβήτησε την νίκη, λέγοντας πως ο Fangio σπρώχτηκε πίσω στην πίστα από μη εξουσιοδοτημένα άτομα μετά από μία περιδίνηση (spin). Οι αγωνοδίκες και η FIA δεν υποστήριξαν τους ισχυρισμούς αυτούς.

Σαν σήμερα το 1959

Ο υπερασπιζόμενος πρωταθλητής, Mike Hawthorn, σκοτώθηκε σε ένα ατύχημα στον δρόμο στην A3 στο Surrey. Ήταν 29 χρονών και είχε ανακοινώσει την απόσυρσή του από τους ατγώνες έναν μήνα νωρίτερα. Η εικόνα του ως playboy έκρυβε το γεγονός πως ήταν σοβαρά άρρωστος – του είχε αφαιρεθεί ένα νεφρό, ενώ το άλλο ήταν ανεπαρκές, που σημαίνει πως δεν θα ζούσε για πολύ έτσι κι αλλιώς. Πιστεύεται πως δέχτηκε προσπέρασμα από μία Mercedes, οδηγούμενη από τον Rob Walker, και ο Hawthorn έβαλε μπρος την Jaguar του και άρχισε να τον κυνηγάει. Σε βρόχινες συνθήκες ολίσθαινε για πάνω από 100 γιάρδες, χτύπησε ένα φορτηγό και ντελαπάρισε.

“Με πέρασε και με χαιρέτησε,” είπε ο Walker στην αστυνομία. “Το πίσω μέρος του αμαξιού βγήκε εκτός ελέγχου και νόμιζα ότι θα το διόρθωνε. Μετά άρχισε να το χάνει περισσότερο, και το έχασε εντελώς. Είχα τρομοκρατηθεί και έβλεπα πως κάτι απαίσιο θα συνέβαινε.” Έξι χρόνια νωρίτερα, ο πατέρας του Hawthorn είχε σκοτωθεί από ατύχημα, 10 μίλια πιο μακρυά στην A3 στο Hindhead.

Mike Hawthorn
Σαν σήμερα το 2005

Ο κόσμος της F1 υπέστη ένα μικρό “σοκ” μετά τις αποκαλύψεις για την συμπεριφορά του Kimi Raikkonen ο οποίος, κατ’ισχυρισμός του Τύπου της εποχής, χόρευε υπό την επήρεια αλκοόλ με μία επαγγελματία αισθησιακού χορού, ενώ έστησε και το δικό του αυτοσχέδιο σόου με επαγγελματίες χορεύτριες στο Mayfair club. “Δεν με κάνει καθόλου αργότερο,” είπε ένας θυμωμένος Raikkonen μετά από μία συνέντευξη με την ομάδα η οποία ασχολήθηκε κυρίως με αυτό το θέμα. “Είναι η ιδιωτική μου ζωή. Ότι κάνω μέσα στο μονοθέσιο είναι εντελώς διαφορετικό, επειδή δίνω τα πάντα όσα μπορώ στην ομάδα.” Ένας εκπρόσωπος της ομάδας είχε πει: “Έχουμε πολυεθνικούς επενδυτές που δεν επενδύουν για αυτήν την εικόνα.”

Σαν σήμερα 2007

Ο τελευταίος επιζών του πρώτου grand prix του παγκοσμίου πρωταθλήμας, Toulo de Graffenried, πέθανε στην Λωζάνη (Lausanne). Αναμεμειγμένος με το άθλημα μέχρι και εβδομάδες πριν τον θάνατό του, πήρε μέρος ακόμα και σε επίδειξη που σηματοδότησε την 50η επέτειο του Silverstone το 1998.

Διαβάστε όλα τα νέα της Formula 1 εδώ, ενώ πλέον μπορείτε να μας βρείτε στο InstagramYouTube και Twitter.

Νίκος Δαφνομήλης

Μεγάλος φίλαθλος της Formula 1 από το 2005. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον τεχνικό τομέα του αθλήματος και θαυμαστής όλων των ωραίων που έχει να προσφέρει. Μεγάλος φαν και του MotoGP. O μηχανοκίνητος αθλητισμός είναι ένας μαγικός κόσμος!