Formula 1ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΟΔΗΓΩΝ

Leclerc – Έδωσα το μήνυμα αργά για το pit stop

Η αργοπορημένη απόφαση του Charles Leclerc στο τέλος του πρώτου γύρου ευθύνεται για το αργό pit-stop στο Zandvoort, για το οποίο η Ferrari αμύνεται απέναντι σε κριτική που μερικές φορές την θεωρεί εύκολη.

Εφιαλτικό από την αρχή μέχρι το τέλος, το Σαββατοκύριακο του Charles Leclerc στο Zandvoort τελείωσε με απόσυρση στο ολλανδικό Grand Prix. Ο Μονεγάσκος εγκατέλειψε 30 γύρους πριν τον τερματισμό, καθώς πάλευε γύρω από την 15η θέση και μετά από μια ανέκδοτη μάχη με τον πρωτάρη Liam Lawson.

Ο οδηγός της Ferrari έχασε τα πάντα στην αρχή, όταν η επαφή με τον Oscar Piastri κατέστρεψε την μπροστινή του αεροτομή. Ένα κομμάτι της πήγε κάτω από το μονοθέσιο και προκάλεσε σοβαρές ζημιές στο πάτωμα. Η Scuderia εντόπισε αρχικά μια εκτιμώμενη αεροδυναμική απώλεια 10 βαθμών, πριν συνειδητοποιήσει ότι ήταν στην πραγματικότητα 60.

“Υπήρξε μια επαφή με τον Oscar που, ειλικρινά, ήταν μόνο μια μικρή επαφή, αλλά έσπασε ένα μέρος του μονοθεσίου που ήταν σημαντικό”, επιβεβαιώνει ο Charles Leclerc. “Συνεχίσαμε να ελπίζουμε ότι θα υπάρξει βροχή, να κάνουμε μια διαφορετική επιλογή από τους άλλους και να κερδίσουμε έναν βαθμό, αλλά με 60 λιγότερους πόντους αεροδυναμικής, ήταν ήδη πολύ περίπλοκο…”

Αμέσως μετά το περιστατικό της εκκίνησης, στο τέλος ενός πρώτου γύρου όπου μια νεροποντή έφερε τα πάνω κάτω, ο Charles Leclerc βούτηξε στα pits. Η κακοφωνία βασίλευε γύρω του αφού τα ενδιάμεσα ελαστικά που ήθελε δεν ήταν έτοιμα, αλλά ο Μονεγάσκος απέκλεισε κάθε λάθος της ομάδας του, αναλαμβάνοντας την ευθύνη αυτής της καθυστερημένης απόφασης, υπενθυμίζοντας ότι ήταν η καλύτερη που θα μπορούσε να είχε πάρει.

“Νομίζω ότι θα μπορούσαμε να το είχαμε κάνει καλύτερα, μπορούσαμε να είμαστε έτοιμοι λίγο πριν, αλλά έδωσα το μήνυμα αργά”, είπε. “Ήξερα ότι αν χάναμε χρόνο στα pits, θα κερδίζαμε χρόνο στην πίστα επειδή η βροχή ήταν δυνατή. Αλλά είναι κάτι που πρέπει να κοιτάξεις γιατί πρέπει να είσαι τέλειος παντού.”

Σε αυτό το κομμάτι, ο διευθυντής της Scuderia Ferrari, Frédéric Vasseur, θεωρεί ότι δεν υπάρχει “τίποτα να προσθέσει” και ότι αυτή τη φορά, η ομάδα του δεν μπορεί να στοχοποιηθεί από τις κριτικές παρά την εικόνα που μπορεί να έχει προκαλέσει κοροϊδία.

“Μας έκανε το call box [όταν] ήταν [ήδη] στο pitlane, οπότε ήταν δύσκολο να είμαστε έτοιμοι”, είπε ο Γάλλος. “Παρ’ όλα αυτά, νομίζω ότι ήταν η σωστή επιλογή, γιατί έπρεπε να χάσουμε λιγότερο χρόνο στο σύνολο και κερδίσαμε θέσεις. Νομίζω ότι ήταν η σωστή επιλογή, αλλά σίγουρα αν είχαμε προειδοποιηθεί πέντε δευτερόλεπτα νωρίτερα… Συχνά δεχόμαστε κριτική, ακόμα κι αν είμαστε στην κορυφή των pitstops, αλλά αυτό δεν εμποδίζει στο να δεχόμαστε κριτική!”

Ο Charles Leclerc σκοπεύει τώρα να αφήσει γρήγορα πίσω του αυτό το κακό Σαββατοκύριακο και να ζήσει καλύτερες μέρες από το Σαββατοκύριακο στη Monza, όπου οι tifosi περιμένουν τη Scuderia Ferrari. Τώρα έκτος στο πρωτάθλημα, αφού ο συνοδηγός του Carlos Sainz τον προσπέρασε, ελπίζει πάνω απ ‘όλα να έχει απαντήσεις για την απρόβλεπτη φύση του μονοθεσίου του, για την οποία έχει παραπονεθεί τις τελευταίες τρεις ημέρες.

“Όσον αφορά τα αποτελέσματα, είναι προφανές ότι μια τέτοια εγκατάλειψη δεν είναι καλό, αλλά το Σαββατοκύριακο ήταν εξαιρετικά δύσκολο”, επιμένει ο Charles Leclerc. “Όσον αφορά την ισορροπία και την ευελιξία του μονοθεσίου, είναι ίσως το πιο δύσκολο Σαββατοκύριακο της σεζόν. Πρέπει να το δούμε αυτό, επειδή τα τελευταία δύο ή τρία Grand Prix ήταν καλύτερα από εκείνη την πλευρά, και για κάποιο λόγο, αυτό δεν συνέβη αυτό το Σαββατοκύριακο. […] Η ευελιξία ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτό το Σαββατοκύριακο και πρέπει να το αναλύσουμε, ελπίζοντας να έχουμε μια καλύτερη ισορροπία στη Monza.”

Διαβάστε όλα τα νέα της Formula 1 εδώ, ενώ πλέον μπορείτε να μας βρείτε στο InstagramYouTubeTik TokDiscord και Twitter.

Άγγελος Μπάνος

Λάτρης του μηχανοκίνητου αθλητισμού, και γενικότερα του αθλητισμού. Η Formula 1 όμως μου ήταν από πολλή μικρή ηλικία ένα πάθος, όταν τα μονοθέσια είχαν ακόμα κινητήρες V8. Πολύ ενδιαφερόμενος επίσης για τις κατηγορίες Junior της F1, (F2,F3...). Οδηγός αγωνιστικού καρτ στην πίστα Speed Park στον Ασπρόπυργο. Ο μηχανοκίνητος αθλητισμός είναι για όλες και όλους!