FIAFormula 1

Nikita Mazepin- Δεν θα τρέξει με τη Ρωσική σημαία

Ο Nikita Mazepin και άλλοι Ρώσοι οδηγοί στα πρωταθλήματα της FIA απαγορεύεται να τρέξουν με τη σημαία της χώρας τους.

Η Ρωσική Αυτοκινητιστική Ομοσπονδοία (Russian Automobile Federation), μέλος της FIA, ανακοίνωσε την Παρασκευή πως το κυβερνών σώμα του αθλήματος αποσαφήνισε την επίδραση του κανονισμού που εξέδωσε το CAS (Court of Arbitration for Sport) στον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Η απόφαση επηρεάζει και τον Ρώσο οδηγό Nikita Mazepin, ο οποίος κάνει το ντεμπούτο του με τη Haas.

Το CAS επικύρωσε την απόφαση του World Anti-Doping Agency κατά του Russian Anti-Doping Agency (RUSADA). Ως αποτέλεσμα, περιορισμοί στο πώς Ρώσοι αθλητές θα συμμετέχουν στα πρωταθλήματα θα επιβληθούν για 2 χρόνια. Η διάρκεια των περιορισμών, η οποίοι ξεκίνησαν στια 17 Δεκεμβρίου μειώθηκε από 4 σε 2 χρόνια.

Η απόφαση αποτρέπει τον Nikita Mazepin και άλλους Ρώσους οδηγούς από το να χρησιμοποιούν τη Ρωσική σημαία. Επίσης απαγορεύεται η χρήση των εθνικών τους συμβόλων όπως ο δικέφαλος αετός, στον εξοπλισμό τους. Επιτρέπεται, όμως, να συμπεριλάβουν χρώματα της Ρωσικής σημαίας.

Μπορούν μόνο να χρησιμοποιήσουν το όνομα ‘Russia’ αν προβάλλετε όσο και το ‘Neutral Athlete’. Αλλιώς, τα ονόματα ‘Russia’, ‘Russian’, και ‘Russian Automobile Federation’ απαγορεύονται. Ωστόσο, το ακρωνύμιο ‘RAF’ μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Οι οδηγοί απαγορεύεται, επίσης, να χρησιμοποιήσουν τη Ρωσική σημαία, συμπεριλαμβανομένων παλαιότερων εκδόσεων, το όνομα ‘Russia’ ή σχετικά εθνικά σύμβολα σε διοργανώσεις της FIA. Παρ’ όλ’ αυτά, οι οπαδοί επιτρέπεται να χρησιμοποιούν τη Ρωσική Σημαία.

Αυτή η απόφαση απαγορεύει τον Ρωσικό Εθνικό Ύμνο από διοργανώσεις της FIA. Συμπεριάμβανομένου του Ρωσικού GP, το οποίο είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί 26 Σεπτεμβρίου και ο ύμνος θα έπαιζε πριν τον αγώνα.

Σύμφωνα με τον RAF, η απόφαση επηρεάζει Ρώσους αθλητές που αγωνίζονται σε παγκόσμια πρωταθλήματα, όπως, Formula 1, Formula E, World Endurance Championship, World Rally Championship, Word Rallycross Championship και Karting πρωταθλήματα. Ωστόσο, δεν υπήρξε διευκρίνηση για το αν θα επηρεάσει της Junior κατηγορίες, όπως την F2 που συμμετείχε ο Mazepin πέρσι.

Το CAS επικύρωσε την απόφαση του WADA, η οποία θεώρησε πως η RUSADA παραβίασε τον World Anti Doping Code. Στην απόφασή του, το CAS επέβαλλε περιορισμούς σε κάθε Ρώσο αθλητή σε κάθε πρωτάθλημα διοργανωμένο ή επικυρωμένο από οποιονδήποτε υπογράφων. Η FIA είναι υπογράφουσα στον WADA.

O WADA απέδωσε την απόφασή του στη RUSADA τον Δεκέμβριο του 2019 βασιζόμενος σε ευρήματα του McLaren Report για το χορηγούμενο απ’την πολιτεία ντόπινγκ στην Ρωσία. Η έρευνα προκλήθηκε από τις αποκαλύψεις του πρώην Ρώσου επικεφαλής αντι-ντόπινγκ Grigory Rodchenkov σχετικά με το ότι η χώρα έτρεξε ένα πρόγραμμα ντοπαρίσματος και απόκρυψης στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014 στο Sochi.

Διαβάστε όλα τα νέα της Formula 1 εδώ, ενώ πλέον μπορείτε να μας βρείτε στο InstagramYouTube και Twitter.