Mercedes – Σε ποιόν πιλότο οφείλεται η επιτυχία της;

Μετά από μια αποχή σχεδόν 50 χρόνων από το άθλημα, η Mercedes επέστρεψε το 2010 και μεσα σε μια δεκαετία έχει χτίσει μία από τις μεγαλύτερες, αν όχι την μεγαλύτερη, κυριαρχίες σε όλη την ιστορία του αθλήματος. Σε ποιόν πιλότο οφείλει, όμως, την μεγάλη της αυτή επιτυχία;

Μια απάντηση που έρχεται εύκολα στο μυαλό του καθενός, είναι ο #44, Lewis Hamilton. Ωστόσο, η απάντηση δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται. Για να πετύχει μια “νέα” ομάδα στο άθλημα, όπως η Mercedes, απαιτείται μεγάλη δουλειά, προεργασία και πρωτίστως κατάλληλα άτομα σε κομβικές θέσεις.

Μία από αυτές είναι και η θέση του πιλότου, του ανθρώπου από τον οποίο ξεκινάνε και καταλήγουν όλα. Αυτός που επικρίνεται πρώτος, όταν αποτυγχάνει, αυτός που δέχεται πρώτος τα συγχαρητήρια, όταν η ομάδα πετυχαίνει.

Εκεί, λοιπόν, η Mercedes είχε την τύχη να έχει δύο από τους πιο πετυχημένους πιλότους στην ιστορία, τον Michael Schumacher και τον Lewis Hamilton.

Mercedes
Michael Schumacher, Pole Position Lap in Monaco, 2012
Mercedes
Ποιά ήταν η συμβολή του Lewis Hamilton στην επιτυχία της Mercedes

Από το 2014 έως το 2019, η Mercedes κατέκτησε 6 παγκόσμια πρωταθλήματα οδηγών και 6 παγκόσμια πρωταθλήματα κατασκευαστών, δηλαδή συνολικά 12 τίτλους.

Οι 11/12 φέρουν φαρδυά – πλατυά την υπογραφή και την σφραγίδα του Lewis Hamilton, οπότε γίνεται εύκολα αντιληπτό πόσο απαραίτητος είναι ο Βρετανός για την επιτυχία της ομάδας, όπως αντίστοιχα ήταν ο Sebastian Vettel για την Red Bull.

Με το 7ο συνεχόμενο “double” να είναι, μάλλον, αναμενόμενο φέτος, η Mercedes έχει βρει στο πρόσωπο του Βρετανού τον πιλότο “κλειδί” για τις επιτυχίες της. Έναν πιλότο που έδειξε ότι και με ανταγωνισμό (2017, 2018) είναι ικανός να ηγηθεί και να την οδηγήσει σε επιτυχίες.

Τέλος, αξίζει επίσης να σημειωθεί πως πολλά ρεκόρ που καταρρίπτει η Mercedes είναι απόρροια της προσπάθειας και της ποιότητας του Lewis Hamilton, καθώς αρκετά έχουν γραμμένο το όνομά του (περισσότερες νίκες για την ομάδα, περισσότερες pole position, περισσότερες νίκες στην υβριδική εποχή και άλλα).

Ωστόσο, τίποτα από όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί δίχως την αδιαμφισβήτητη και εξίσου σημαντική συνεισφορά του Michael Schumacher

Ο Γερμανός Θρύλος, ήταν ο πρώτος “μεγάλος” πιλότος που έφερε στις τάξεις της η Mercedes στην σύγχρονη εποχή. Μπορεί, λόγω ηλικίας ή και της φύσεως της επιστροφής του (ήθελε να αγωνιστεί για την ομάδα της χώρας του), να μην έπιασε τα στάνταρ του από απόδοση, ωστόσο η “παρασκηνιακή” βοήθεια που έδωσε αποδείχθηκε μεγαλύτερο κέρδος για την Mercedes από μερικούς βαθμούς.

Συγκεκριμένα, ο Michael Schumacher έδειξε στην Mercedes πως πρέπει να δουλεύει μια “σωστή” ομάδα, πως πρέπει να σχεδιάζει το R&D, αλλά ακόμα, πως είναι να μεταχειρίζεται ποιοτικούς πιλότους.

Έδειξε στην ομάδα πως πρέπει να λειτουργεί, ώστε στο μέλλον να επιτύχει, πως πρέπει να σχεδιάζει και να αναπτύσσει μονοθέσια, κινητήρες και στρατηγικές. Της έδειξε, εν ολίγοις, πως λειτουργούσε ο ίδιος και η Ferrari, όταν αυτός σάρωνε την μία πίστα μετά την άλλη.

Η “χθεσινή” συμβολή, λοιπόν, του Michael Schumacher στην σημερινή επιτυχία της Mercedes, είναι αναμφίβολα εξίσου σημαντικό κομμάτι που δεν θα έπρεπε να παραλείπεται ή να μην αναγνωρίζεται στον Γερμανό Θρύλο.

*Παρόμοιο ρόλο αναμένεται να αναλάβει και ο Sebastian Vettel στην Aston Martin, αν τελικά μετακινιθεί εκεί, με τον Γερμανό να ευελπιστεί να πρωταγωνιστήσει ξανά*

Συμπερασματικά

Είναι γεγονός, πως για να πετύχει μια ομάδα, ειδικά νεοφερμένη, χρειάζεται να λειτουργεί αρμονικά σε κάθε τμήμα της. Από το μεγάλο της αφεντικό μέχρι τον τελευταίο υπάλληλο στο εργοστάσιο. Η σημερινή Mercedes το έχει καταφέρει αυτό.

Έχει ένα εξαιρετικά αποδοτικό δίδυμο στα πιλοτήριά της, με διακριτούς ρόλους, έχει σοβαρούς και σταθερούς μηχανικούς να σχεδιάζουν τις στρατηγικές, και έχει ως “κεφαλή” έναν άνθρωπο που δεν διστάζει να μιλήσει “ωμά” και δεν σηκώνει “μύγα στο σπαθί του”, τον Toto Wolff.

Για να έρθει, όμως, σε αυτήν την αρμονική κατάσταση, χρειαζόταν ανθρώπους να της δείξουν τον δρόμο και τον τρόπο. Ανθρώπους όπως οι Ross Brawn και Michael Schumacher.

Lewis Hamilton και Michael Schumacher έβαλαν αμφότεροι την υπογραφή τους για την σημερινή επιτυχία της Mercedes. Δύο πιλότοι που ο καθένας ξεχωριστά έγραψαν το ονομά τους στην ιστορία αυτής της ομάδας.

Δύσκολα, θα πετύχαινε ο Lewis Hamilton, αν δεν έβρισκε μια ομάδα “έτοιμη”, οργανωμένη και “γνώριμη” στο να διαχειρίζεται πρωταθλητές.

Αντίστοιχα, όλη η προσπάθεια του Michael Schumacher δεν θα έβρισκε ανταπόκριση, αν η Mercedes δεν είχε στις τάξεις της έναν πιλότο της ποιότητας του Lewis Hamilton, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει επάξια το έργο που ξεκίνησε ο Michael.

Διαβάστε όλα τα νέα της Formula 1 εδώ, ενώ πλέον μπορείτε να μας βρείτε στο InstagramYoutube και Twitter.

Νίκος Δαφνομήλης

Μεγάλος φίλαθλος της Formula 1 από το 2005. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον τεχνικό τομέα του αθλήματος και θαυμαστής όλων των ωραίων που έχει να προσφέρει. Μεγάλος φαν και του MotoGP. O μηχανοκίνητος αθλητισμός είναι ένας μαγικός κόσμος!

F1RACINGNEWS