Ο rally director της FIA, Yves Matton, ανέφερε ότι η Ινδία και η Ρωσία βρίσκονται ανάμεσα στις χώρες που οι ομάδες του WRC επιθυμούν να επισκεφτούν.
Οι κατασκευαστές βλέπουν διάφορα κράτη ως αγορές, στις οποίες μπορούν να κυριαρχήσουν. Έτσι, η FIA, ο WRC promoter κι οι ομάδες προσπαθούν να ενσωματώσουν όσο πιο πολλές χώρες μπορούν στα μελλοντικά calendary του WRC. O Matton θεωρεί ότι η παρουσία του WRC σε πολλές και διαφορετικές χώρες εκπληρώνει τον στόχο μίας παγκόσμιας διοργάνωσης.
“Ο WRC promoter, υποστηριζόμενος από την FIA, δουλεύει με την ASN και τους promoters των rally, για να βρει τις κατάλληλες ευκαιρίες. Το WRC αναπτύσσεται στον τομέα της διαφήμισης και βελτιώνει τις τοπικές συνθήκες. Έτσι, θα συνεχίσουμε να δεχόμαστε καινοτόμες προτάσεις απ’ όλο τον πλανήτη. Στόχος παραμένει να δημιουργήσουμε μία παγκόσμια διοργάνωση.”
“Αυτή η παγκόσμια προσέγγιση δεν είναι στόχος μόνο της FIA, αλλά και των κατασκευαστών. Ζητάνε την Κίνα, την Βόρεια Αμερική, την Ρωσία και χώρες, όπως η Ινδία.”
Πρόοδος είχε γίνει με την Ιαπωνία, η οποία επρόκειτο να επιστρέψει, για πρώτη φορά από το 2010, το 2020. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έγινε εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Έκτος της Ιαπωνίας, κι η Κίνα επρόκειτο να διοργανώσει rally το 2016, το οποίο, όμως, ακυρώθηκε λόγω εκτεταμμένων πλημυρών, οι οποίες κατέστρεψαν μεγάλο μέρος των ειδικών διαδρομών.
Η τελευταία “επίσκεψη” του WRC στην πατρίδα της Ford, τις ΗΠΑ, έγινε το μακρινό 1988.

Ο επικεφαλής της M-Sport Ford, Richard Millener, θεωρεί ότι το επιπλέον κόστος που σχετίζεται με τα αυτοκίνητα, τον εξοπλισμό και το προσωπικό υπερέχει των εσόδων που δημιουργούνται από τα media και το marketing.
“Πάντα είναι σημαντικό να αναζητείς νέα rally σε νέες χώρες. Δεν μπορούμε να μείνουμε άπραγοι. Αν το σπορ εξελιχτεί κι αναπτυχθεί, πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι θα προσελκύσουμε νέο κοινό και νέες επενδύσεις.”
“Πρέπει να υπάρχει δυναμική και υποδομές, για να φιλοξενηθεί ένα event του WRC, αλλά πάντα θέλουμε να είμαστε ανοιχτοί και να βρίσκουμε νέες αγορές, ώστε να διευρύνουμε το κοινό του σπορ. Δεν θα είναι Παγκόσμιο Πρωτάθλημα αν αγωνιζόμαστε μόνο στην Ευρώπη.”
“Φυσικά, υπάρχει ισορροπία, για να εξασφαλίσουμε ότι μπορούμε να διεξάγουμε νέα events με ελεγχόμενα έξοδα, αλλά οι διοργανωτές κι ο promoter είναι πολύ διορατικοί και θα βρουν σίγουρα τρόπους να υποστηρίξουν τις ομάδες.”
Διαβάστε όλα τα νέα της Formula 1 εδώ, ενώ πλέον μπορείτε να μας βρείτε στο Instagram, YouTube,Discord και Twitter