Τι τρέχει με τους Lewis και Max;

Με την μορφή ερωταπαντήσεων, αναλύουμε το τι έγινε χτες με τους Hamilton-Verstappen, περιμένοντας την απόφαση των αγωνοδικών μέσα στην ημέρα…

Οι παρατυπίες

Γιατί κλήθηκε ο Hamilton;

Σύμφωνα με τον τεχνικό αντιπρόσωπο της FIA Jo Bauer, το μονοθέσιο του Βρετανού «δεν τηρούσε τις προδιαγραφές της τεχνικής ντιρεκτίβας 011-19, καθώς η μέγιστη δυνατή απόσταση μεταξύ των πτερυγίων της πίσω αεροτομής (με το DRS ανοιχτό) ήταν μεγαλύτερη του επιτρεπόμενου ορίου των 85 χιλιοστών. Συνεπώς, μεταφέρω το ζήτημα στους αγωνοδίκες για περαιτέρω εξέταση».

Στις 19:15 τοπική ώρα αντιπροσωπεία της Mercedes κλήθηκε ενώπιον των αγωνοδικών, οι οποίοι όμως ανακοίνωσαν στις 22:00 πως η όποια απόφαση θα ληφθεί το πρωί του Σαββάτου (μεσημέρι προς απόγευμα για εμάς), όταν θα παραλάβουν περαιτέρω στοιχεία σχετικά με την υπόθεση. Στο ενδιάμεσο, η πίσω αεροτομή του επίμαχου μονοθεσίου αφαιρέθηκε και κατασχέθηκε από την ομοσπονδία εν αναμονή της απόφασης ή/και περαιτέρω ελέγχων σε αυτή. Όπως και να ‘χει, το γεγονός πως σε αντίθεση με παρόμοια ζητήματα τεχνικής φύσεως στα οποία η ποινή βγαίνει σε διάστημα μερικών ωρών, εδώ χρειάζεται να περιμένουν για περισσότερα στοιχεία (σ.σ. εικάζεται πως είναι το βίντεο από την πίσω κάμερα της W12), δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο…

Και ο Verstappen;

Μερικά λεπτά μετά την παραπάνω εξέλιξη, ο Max Verstappen κλήθηκε να παρουσιαστεί στους αγωνοδίκες στις 09:30 την επόμενη μέρα, με τον Ολλανδό να ελέγχεται για τη παραβίαση του Άρθρου 2.5.1 των αθλητικών κανονισμών, το οποίο αναφέρει πως «σε καθεστώς Parc Ferme, μόνο άτομα με έγκριση από την FIA μπορούν να μπουν στον χώρο των μονοθεσίων. Δεν επιτρέπεται καμία διαδικασία, έλεγχος, παραμετροποίηση ή επισκευή πάνω στα μονοθέσια χωρίς την έγκριση των άνωθεν ατόμων ή των ίδιων των κανονισμών».

Όπως βλέπουμε και στο παραπάνω βίντεο, μετά το πέρας των κατατακτήριων για τον σημερινό αγώνα sprint, ο Max Verstappen ακουμπάει πρώτα την πίσω αεροτομή του δικού του μονοθεσίου και μετά αυτή του Hamilton, γεγονός που παραβιάζει τον παραπάνω κανονισμό.

Άρα, μπορεί ο Verstappen να «πείραξε» την αεροτομή του Hamilton, οδηγώντας στην απόφαση των αγωνοδικών;

Αυτή η άποψη έχει ακουστεί, ενώ θεωρείται πιθανό να αποτελέσει και βασικό πυλώνα της υπεράσπισης των ανθρώπων της Mercedes. Βέβαια, ο παραπάνω ισχυρισμός δεν μπορεί να αποδειχτεί από το video του φίλαθλου (και αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, δεν φαίνεται να χρησιμοποιεί τόση δύναμη προκειμένου να επηρεάσει τη θέση των πτερυγίων) – αλλά αν κάτι είναι σίγουρο, είναι πως έμπλεξε ακόμη περισσότερο την όλη κατάσταση, καθώς η κίνηση του Verstappen δεν είναι σε κάποιο τυχαίο μέρος του μονοθεσίου, αλλά σε αυτό για το οποίο κρίνεται η W12 από τους αγωνοδίκες…

…και οι πιθανές ποινές

Τι ορίζουν οι κανονισμοί για τις ποινές;

Για τον Lewis Hamilton, η κατάσταση είναι απλή, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, με την μοναδική ποινή που μπορεί να δεχτεί να είναι ο αποκλεισμός του από τις χτεσινές κατατακτήριες – συνεπώς, να ξεκινήσει τελευταίος στον σημερινό αγώνα sprint.

Θεωρητικά, δεν θα έχει κάποια ποινή για τον αγώνα της Κυριακής. Πρακτικά όμως, η πιθανή ποινή του σήμερα αυτόματα θα οδηγήσει σε αλλαγή της πίσω αεροτομής προκειμένου αυτή να συμμορφώνεται με τους κανονισμούς. Μια τέτοια αλλαγή συνεπάγεται αυτόματα παραβίαση του άρθρου 34.6 των αθλητικών κανονισμών της F1 (από τη στιγμή που γίνεται υπό καθεστώς parc ferme), και σε αυτή την περίπτωση ο επτάκις παγκόσμιος θα ξεκινήσει από το pitlane στον Κυριακάτικο αγώνα.

Όσον αφορά τον Max Verstappen, η κατάσταση είναι λίγο πιο ασαφής, καθώς δεν υπάρχει κάποιο προηγούμενο για παρόμοιες πράξεις – αν και ο Sebastian Vettel έχει θεαθεί στο parc ferme να ακουμπάει π.χ. το πάτωμα ενός μονοθεσίου για να ελέγξει το ύψος του, χωρίς όμως να υπάρξει κάποια ποινή.

Η διαφορά όμως εδώ έγκειται στο ότι ο Ολλανδός ακουμπάει ένα επίμαχο σημείο του μονοθεσίου, και το γεγονός πως το κάνει σε δύο μονοθέσια (το δικό του και του αντιπάλου του) είναι κάτι που μπορεί να επιβαρύνει τη θέση του. Μένει να δούμε εάν οι αγωνοδίκες θα θεωρήσουν την κίνησή του κόντρα στους κανονισμούς, και αν ναι, εάν η ποινή του Max Verstappen θα είναι μια απλή επίπληξη, ένα χρηματικό πρόστιμο ή ακόμα και μια πτώση στο σημερινό grid του αγώνα sprint…

Διαβάστε όλα τα νέα της Formula 1 εδώ, ενώ πλέον μπορείτε να μας βρείτε στο InstagramYouTubeTik TokDiscord και Twitter.

Γιώργος Τσιάκαλος

Η πρώτη του ανάμνηση από Formula 1 είναι να ρωτάει το 2003 αποσβολωμένος τον πατέρα του γιατί ο Barrichello δεν πήρε το πρωτάθλημα αν και κέρδισε στον τελευταίο αγώνα - και μετά από κάποιες αναγκαίες εξηγήσεις μετά, άρχισε το κόλλημα... Θα τον βρείτε να ποστάρει μεγάλα και δυσανάγνωστα κείμενα στο f1racingnews.gr και να (προσπαθεί να) ταλαιπωρεί κόσμο στο twitter.

F1RACINGNEWS