Formula 1ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΟΔΗΓΩΝ

Lewis Hamilton – Σταμάτησε η καρδιά μου

Ο Lewis Hamilton λέει ότι “σχεδόν σταμάτησε η καρδιά του” αφού άντεξε και πήρε μια αξιοσημείωτη νίκη στο Βρετανικό Grand Prix παρόλο που υπέστη διάτρηση στο εμπρόσθιο αριστερό ελαστικό στον τελευταίο γύρο του αγώνα.

Ο Lewis Hamilton πρωπορευόταν σε κάθε γύρο, ξεκινώντας από την pole position στο Silverstone, κρατώντας τον ομόσταβλό του στην Mercedes, Valtteri Bottas, σε απόσταση ασφαλείας καθόλη τη διάρκεια του αγώνα.

Ο Valtteri Bottas υπέστη διάτρηση στο εμπρόσθιο αριστερό ελαστικό με τρεις γύρους να απομένουν, ωθώντας τους μηχανικούς της Red Bull να βάλουν τον Max Verstappen στα pits για τα soft ελαστικά σε μια προσπάθεια να αποσπάσει τον βαθμό του ταχύτερου γύρου.

Αυτό έδωσε στον Lewis Hamilton μια διαφορά πάνω από 32 δευτερόλεπτα μπαίνοντας στον τελευταίο γύρο, κάτι που αποδείχτηκε κρίσιμο όταν ο Βρετανός υπέφερε με τη σειρά του από διάτρηση στο εμπρόσθιο αριστερό ελαστικό στην έξοδο από την Luffield.

Ο Lewis Hamilton “το έφερε σπίτι” έστω και με μόνο 3 λειτουργικές ρόδες, παιρνώντας εν τέλη την γραμμή με διαφορά 5.8 δευτερόλεπτα από τον Max Verstappen κατακτώντας μια αξιοσημείωτη νίκη στο Βρετανικό Grand Prix.

“Μέχρι και τον τελευταίο γύρο όλα ήταν σχετικά εύκολα,” είπε ο Lewis Hamilton.

“Τα λάστιχα ήταν εκπληκτικά. Ο Valtteri πίεζε υπερβολικά, και εγώ έκανα διαχείριση στο ελαστικό ενώ εκείνος φαινόταν να μην κάνει.

“Όταν άκουσα ότι το ελαστικό του έσκασε, απλά πρόσεχα το δικό μου και όλα φαίνονταν εντάξει. Το μονοθέσιο ακόμα έστριβε. Κανένα πρόβλημα. Άρα σκεφτόμουν, ίσως είναι ΟΚ.

“Αυτοί οι τελευταίοι γύροι, ξεκίνησα να οδηγώ πιο συντηριτικά και στο τέλος της ευθείας, απλά έσκασε. Απλά παρατήρησα το σχήμα να είχε αλλάξει λίγο. Ήταν ένα συναίσθημα σα να ήμουν με τη ψυχή στο στόμα, επειδή δεν ήμουν αρκετά σίγουρος αν είχε φύγει μέχρι που πάτησα φρένα, και μπορούσες να δεις το λάστιχο να πέφτει από τη ζάντα.

“Έπειτα, απλά το οδηγούσα, προσπαθώντας να κρατήσω την ταχύτητα, επειδή μερικές φορές θα πεταχτεί (το λάστιχο) και θα σπάσει την αεροτομή και όλα αυτά τα πράγματα. Ω Θεέ μου, προσευχόμουν να μπορέσω να το σύρω έως το τέλος και να μην είμαι πολύ αργός.

“Σχεδόν δε κατάφερα τις 2 τελευταίες στροφές, άλλα δόξα τω Θεώ τα καταφέραμε. Το χρωστάω στην ομάδα. Σκέφτομαι, εν τέλη, ότι ίσως έπρεπε να σταματήσουμε (pits) προς το τέλος όταν και είδαμε την φθορά.”

Ο μηχανικός του Lewis Hamilton, Pete Bonnington, τον κρατούσε ενήμερο για την διαφορά με τον Max Verstappen καθόλη τη διάρκεια του τελευταίου γύρου και φαίνεται να πανηγύρισε μόλις ο πιλότος του πέρασε πρώτος την γραμμή εκκίνησης τερματισμού

Ο Lewis Hamilton απάντησε: “Σ***ά ήταν κοντά” μετά την 7η νίκη του στο Βρετανικό Grand Prix, επεκτείνοντας το ρεκόρ του για συνεχόμενες νίκες στο Silverstone.

Παρά το δράμα των τελευταίων γύρων,ο Lewis Hamilton είπε ότι παρέμεινε αρκετά ήσυχος αφού ο Bonnington τον κρατούσε ενήμερο για την διαφορά με τον δεύτερο, επιτρέποντάς του να συγκεντρωθεί στο να “φέρει το μονοθέσιο σπίτι”.

“Μπορεί η μπορεί και να μην εκπλαγείτε, άλλα ήμουν πραγματικά ήρεμος στον τελευταίο γύρο,” είπε ο Lewis Hamilton.

“O Bono μου έδινε πληροφορίες για την διαφορά. Πιστεύω ήταν στα 30 δευτερόλεπτα κάποια στιγμή όμως μειωνώταν ραγδαία, και στο μυαλό μου σκέφτομαι ‘ΟΚ, πόσο μακρυά είναι μέχρι το τέλος του γύρου?’

“Όμως το μονοθέσιο φαινόταν να έστριβε καλά στις Maggots και Becketts, ευτυχώς. Έφτασα στην 15 και εκεί είναι που πάλευα να στρίψω, και μπορούσα να ακούσω την διαφορά να πέφτει από τα 19 στα 10.

“Έτσι σκέφτηκα ότι θα το σανίδωνα στις 15 και 16, και τότε το μονοθέσιο δεν σταμταούσε. Έφτασα στη στροφή, τρομερή υποστροφή και τον άκουσα να μου λέει ‘9-8-7’ – και εκεί λεω, πίσω στο τέρμα γκάζι και προσπάθησε να το στρίψεις.

“Ω Θεέ μου. Ποτέ δεν έχω περάσει ξανά κάτι τέτοιο στο τελευταίο γύρο. Η καρδιά μου πήγε να σταματήσει.

“Νομίζω αυτό είναι το πόσο ήρεμος ήμουν, επειδή πήγε να σταματήσει η καρδιά μου.”

Διαβάστε όλα τα νέα της Formula 1 εδώ, ενώ πλέον μπορείτε να μας βρείτε στο InstagramYoutube και Twitter.

Νίκος Δαφνομήλης

Μεγάλος φίλαθλος της Formula 1 από το 2005. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον τεχνικό τομέα του αθλήματος και θαυμαστής όλων των ωραίων που έχει να προσφέρει. Μεγάλος φαν και του MotoGP. O μηχανοκίνητος αθλητισμός είναι ένας μαγικός κόσμος!