Formula 1ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑΝΙΚΟΣ ΔΑΦΝΟΜΗΛΗΣ

Lewis Hamilton – Mercedes: Τα περί συμβολαίου

To 2020 τελείωσε με τον Lewis Hamilton να κατακτά τον 7ο παγκόσμιο τίτλο του. Ωστόσο, όπως φαίνεται, αυτό δεν ήταν αρκετό για να “πείσει” την ομάδα του να ενδώσει αμέσως στις επιθυμίες του Βρετανού, με αποτέλεσμα το 2021 να βρίσκει τον Lewis Hamilton χωρίς τιμόνι.

Στις παρακάτω γραμμές, θα προσπαθήσουμε να δούμε ποιά από τις δύο πλευρές έχει το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις και αν η μη υπογραφή του Lewis Hamilton είναι μία σωστή κίνηση από μεριάς των πρωταθλητών.

Lewis Hamilton
Ας δούμε τα δεδομένα

Αυτή τη στιγμή, οι πρωταθλητές έχουν με διαφορά το καλύτερο μονοθέσιο στο grid. Είναι η ομάδα που βγάζει την περισσότερη “υγεία” προς τα έξω, σε κάθε επίπεδο και μέχρι το 2022 δεν φαίνεται να απειλείται. Επιπλέον, έχει στο δυναμικό της τον Valtteri Bottas, τον επί χρόνια “στρατιώτη” της ομάδας, που συνέβαλε τόσο στην κατάκτηση των πρωταθλημάτων του Lewis Hamilton, όσο και στο πρωτάθλημα κατασκευαστών. Οι μονοετείς ανανεώσεις του, δείχνουν πως αν και η ομάδα του εμπιστεύεται το δεύτερο τιμόνι, σε καμία περίπτωση δεν του δείχνει την μακροχρόνια εμπιστοσύνη που δείχνει, ή μάλλον, έδειχνε στον 7 φορές παγκόσμιο πρωταθλητή, Lewis Hamilton.

Και μια και λέμε για τον Βρετανό, ο Lewis Hamilton για ακόμα μία χρονιά έδειξε πως βρίσκεται σε πάρα πολύ καλή κατάσταση και δεν άφησε κανένα περιθώριο στους αντιπάλους του, με αποτέλεσμα να κατακτήσει εμφατικά τον 7ο παγκόσμιο τίτλο του. Όπως κάθε χρόνο από το 2014 και μετά, έτσι και το 2020 έδειξε βελτιωμένος και η απόδοσή του ήταν ανεβασμένη.

Στα του συμβολαίου

Το 2021, η δυναμική των μονοθεσίων δεν αναμένεται να αλλάξει αισθητά. Αυτό σημαίνει πως η ομάδα της Mercedes θα συνεχίσει να ηγείται και να θέτει τα στάνταρ στη πίστα. Η Mercedes έχει δείξει πως δεν σκέφτεται μόνο το παρόν, αλλά κυρίως το μέλλον της. Αυτό φαίνεται τόσο από την προσέγγισή της κάθε χρόνο, αφού ξεκινάει νωρίς την εξέλιξη του επόμενου μονοθεσίου, αλλά και από τις κινήσεις της παρασκηνιακά (διοικητικά, μετοχές, δέσμευση στο άθλημα κλπ). Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως ήδη ψάχνει τον μελλοντικό ηγέτη στο μονοθέσιό της, αυτόν που θα συνεχίσει από εκεί που αφήνει ο Lewis Hamilton. Μπορεί, όμως, αυτή η αντικατάσταση να συμβεί “πρόωρα”;

Lewis Hamilton

Κι εδώ έρχεται ο Lewis Hamilton

Ο Βρετανός, κατά την προσωπική μου γνώμη, έχει το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις. Δυνητικά, το 2022 μπορεί οποιαδήποτε από τις ομάδες να έχει πρωταθληματικό μονοθέσιο, με τις αλλαγές στους κανονισμούς. Και επειδή οι ομάδες δεν λειτουργούν με το συναίσθημα, όπως οι φίλαθλοι, αυτό σημαίνει πως το 2022 ο Lewis Hamilton έχει, θεωρητικά, 10 επιλογές (ναι ακόμα και η Ferrari θα μπορούσε να είναι μία τραβηγμένη επιλογή, θεωρητικά πάντα). Άρα, ο Βρετανός έχει, θεωρητικά, 9 ακόμα επιλογές να βρει πρωταθληματικό τιμόνι.

Και θα πει κανείς: “Γιατί να θέλει κάποια ομάδα τον “ακριβό” Lewis Hamilton και όχι κάποια αξιοπρεπέστατη πιο φθηνή επιλογή;”

Η απάντηση είναι πολύ απλή. Κανένας αυτή τη στιγμή στο grid δεν είναι αποδεδειγμένος νικητής, σίγουρος νικητής, συνεπής στα αποτελέσματα και τόσο “παρασημοφορημένος” όσο ο Lewis Hamilton (μην αναφερθούμε στο κύρος που θα δώσει εμπορικά ο Lewis Hamilton).

Και αυτό μας φέρνει στην Mercedes

Όπως είπαμε, η Mercedes έχει αυτήν την στιγμή το καλύτερο μονοθέσιο. Σίγουρα, δεν υπάρχει πιλότος στο grid που θα έλεγε όχι σε μία θέση στην ομάδα. Ωστόσο, η Mercedes γνωρίζει πως οι επιλογές της είναι περιορισμένες. Ο Lewis Hamilton και οι νίκες που έχει δώσει στην ομάδα, δεν μπορούν να αντικατασταθούν. Ακόμα και ο George Russell, ο protège της ομάδας, δεν έχει αποδείξει ακόμα ότι μπορεί να αντέξει την πίεση του να διεκδικείς πρωτάθλημα και να πρέπει να αποδίδεις στο μέγιστο για 21 συνεχόμενους αγώνες (πλέον 23). Η απόδοσή του στο Sakhir ήταν εκπληκτική, αλλά δεν παύει να είναι η μία και μοναδική του εμφάνιση σε μονοθέσιο πρωταθλήτριας, μη έχοντας φυσικά και την πίεση πάνω του.

Επιπλέον, η απόδοση του Valtteri Bottas, αποδεικνύει περίτρανα πως η Mercedes δεν μπορεί να εμπιστευτεί το #1 status στον οποιονδήποτε. Ο αμέσως επόμενος αποδεδειγμένος νικητής – πρωταθλητής – ηγέτης είναι ο Sebastian Vettel, ο οποίος στοχεύει να αναγεννηθεί στην Aston Martin. Αυτό σημαίνει πως η Mercedes δεν έχει πρακτικά καμία σίγουρη επιλογή που θα της εξασφαλίσει τα μέγιστα, όπως έκανε ο Lewis Hamilton. Κοινώς, δεν υπάρχει άλλος 7 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής στο grid, ώστε να μπορέσει να τον εμπιστευτεί μακροχρόνια η Mercedes.

Lewis Hamilton
Συμπερασματικά

Προσωπικά, θεωρώ λάθος να βρεθεί χωρίς κορυφαίο τιμόνι ο Lewis Hamilton. Ο κυριότερος λόγος είναι ότι κανένας πρωταθλητής, πόσο μάλλον πολυπρωταθλητής, δεν πρέπει να “ξεκινάει από την αρχή” και να παλεύει στο midfield ή να αποσύρεται. Επιπλέον, ο πιθανός διωγμός του Lewis Hamilton από την ομάδα την οποία ο ίδιος γιγάντωσε και γιγαντώθηκε, θα δημιουργήσει τεράστια κενά στην ομάδα της Mercedes, ενώ όπως προείπαμε, το 2022 μπορεί, θεωρητικά, να δώσει στον Lewis Hamilton 9 ακόμα πρωταθληματικές επιλογές, άρα να τον φέρει να εκθρονίζει την πρώην ομάδα του, κάτι το οποίο σίγουρα δεν θα ήθελε η πρωταθλήτρια. Το θέμα του συμβολαίου του Βρετανού έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον του Τύπου και όσο παιρνάει ο καιρός, οι φήμες και το ενδιαφέρον αυτό θα φουντώνουν. Οπότε, δεν έχουμε παρά να αναμένουμε τις εξελίξεις!

Όσο για το εάν θα ήταν καλό για την ομάδα να είχε στο δυναμικό της τον Lewis Hamilton και τον George Russell ή κάποιον εξίσου εξαιρετικό νέο οδηγό, η απάντηση για τους λόγους που δεν θα ήταν καλό να συμβεί αυτό δίνεται εδώ.

Διαβάστε όλα τα νέα της Formula 1 εδώ, ενώ πλέον μπορείτε να μας βρείτε στο InstagramYouTube και Twitter.

Νίκος Δαφνομήλης

Μεγάλος φίλαθλος της Formula 1 από το 2005. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον τεχνικό τομέα του αθλήματος και θαυμαστής όλων των ωραίων που έχει να προσφέρει. Μεγάλος φαν και του MotoGP. O μηχανοκίνητος αθλητισμός είναι ένας μαγικός κόσμος!