Jordan-Cosworth 191 – Θα συμμετάσχει στο νέο Master F1 demos

Μία Jordan-Cosworth 191 πρόκειται να είναι ανάμεσα στα μονοθέσια της Formula 1 που θα βρίσκονται τον επόμενο μήνα στο Donington Park για την πρώτη από μία σειρά επιδείξεων από την Masters Historic Racing.

H Jordan του 1991, Jordan-Cosworth 191, η οποία ανήκει στον πρώην οδηγό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Touring Car της Volvo, James Hanson, θα πάρει μέρος στο προγραμματισμένο event στο Donington στις 2-3 Απριλίου, το οποίο θα είναι ανοιχτό σε μονοθέσια της Formula 1 με κινητήρες 3,5 λίτρων αλλά και σε άλλα δυνατά ισχυρά μονοθέσια που κατασκευάστηκαν μετά το 1985.

O Hanson, o οποίος αυτήν την στιγμή διοικεί την Speed Master Cars ιστορική χρηματομεσιτική εταιρεία, θα οδηγήσει το μονοθέσιο σε 20λεπτες περιόδους επίδειξης κατά την διάρκεια του Masters Historic Race Weekend, που θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών.

Η Jordan-Cosworth 191 του, σασί νούμερο 6, είναι το μονοθέσιο με το οποίο ο Andrea de Cesaris βρισκόταν στην 2η θέση στα τελειώματα του Βέλγικου Grand Prix το 1991 στο Spa πριν εγκαταλείψει λόγω αστοχίας στον κινητήρα του. Οδηγήθηκε επίσης και από τον θρυλικό Michael Schumacher στις ελεύθερες δοκιμές του ίδιου grand prix που έκανε το ντεμπούτο του.

“Τα μονοθέσια της F1 αυτής της γενιάς είναι γρήγορα, ηχηρά και πολύ ωραία να τα οδηγείς,” είπε ο Hanson στο Motorsport.com. “Είναι κρίμα που τόσα μονοθέσια από την εποχή των 3,5 λίτρων [από το 1987 έως το 1994] έχουν καταλήξει εκθέματα μουσείων, επειδή ένα μονοθέσιο όπως η Jordan-Cosworth 191 δεν είναι περίπλοκο να το οδηγήσεις.”

Ο Greg Thornton, δύο φορές νικητής του FIA Masters Historic F1 Championship, σχεδιάζει και αυτός να βρίσκεται στο Donington με ένα μονοθέσιο της Coloni F1.

Θα φέρει ένα εκ των τρειών Colonis με κινητήρα Cosworth τα οποία έχει αγοράσει – ένα C3 του 1989, ένα C3C του 1990 και ένα C4 του 1991- καθώς και ένα μονοθέσιο απομίμηση της Ferrari F2002 βασισμένο σε μία Lola-Cosworth B99/50 από την Formula 3000.

Ο Thornton, ο οποίος διοικεί τον οργανισμό Titan Historic Racing, αποκάλυψε πως έχει φτιάξει μία κοινοπραξία η οποία διαθέτει στο σύνολο αυτήν την στιγμή 8 μονοθέσια που πληρούν τις προϋποθέσεις για συμμετοχή στις επιδείξεις Masters.

Ο πρώην πιλότος της F1, Tony Trimmer, είναι ένας υποψήφιος που θα μοιρστεί τα καθήκοντα οδηγού στο Donington με τον Thornton, ο οποίος εξήγησε πως ελπίζει πως ο πρώην πιλότος της Coloni F1, Roberto Moreno, θα μπορέσει να ταξιδέψει στην Ευρώπη για να πάρει μέρος στις ερχόμενες επιδείξεις.

Τα events, λεγόμενα και Masters Single-Seater Demos, θα βασιστούν σε μία δοκιμή που έγινε πέρσι στο Brands Hatch για μονοθέσια της F1 με κινητήρες 3,5 λίτρων, η οποία και προσέλκυσε αρκετούς συμμετέχοντες.

Ο οργανισμός με βάση την Βρετανία έχει πλέον στραφεί στην επέκταση της ιδέας, ώστε να συμπεριλάβει και επόμενα μονοθέσια της F1 σε αυτά που το όριο χωρητικότητας του κινητήρα μειώθηκε στα 3 λίτρα το 1995, καθώς και σε F3000, GP2 και IndyCar μηχναικά σύνολα.

Εικόνα
Το αφεντικό της Masters, Ron Maydon, είπε στο Motorsport.com: “Το δοκιμάσαμε πέρυσι, κάτι που αποδείχτηκε δύσκολο με τις παρούσες συνθήκες, όμως σίγουρα θέλουμε να του δώσουμε άλλη μία ευκαιρία.”

“Το ανοίγουμε λίγο [και σε άλλων ειδών μονοθέσια], επειδή υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα πράγματα εκεί έξω που δεν είναι μονοθέσια της F1 με 3,5 λίτρων κινητήρες και θέλουμε να τα καλωσορίσουμε όλα.”

Ο Maydon είπε πως έχει “έντονο ενδιαφέρον” από πιθανούς συμμετέχοντες, όμως αρνήθηκε να προβλέψει πόσα μονοθέσια θα προσελκύσει το Masters για το Donington βάσει και των δυσκολιών της διεθνούς μετακίνησης.

Δεν θεωρεί πιθανό το να εξελιχθούν αυτές οι επιδείξεις σε ένα κανονικό πρωτάθλημα, όμως ο Hanson και ο Thornton πιστεύουν πως υπάρχει η προοπτική για μία σειρά γύρω από μηχανικά σύνολα της F1 με κινητήρες 3,5 λίτρων.

“Υπάρχει η προοπτική εκεί, επειδή υπάρχουν πολλά μονοθέσια τριγύρω,” είπε ο Thornton.  “Την στιγμή που οι άνθρωποι με αυτά τα μονοθέσια δουν τις επιδείξεις, θα θέλουν να κάνουν και αυτοί.”

Η δεύτερη εκ των επιδείξεων θα γίνει στο Masters Historic Festival στο Brands τον Μάιο μεταξύ 29 και 30, ακολουθούμενο από περιοδείες στο Zandvoort τον Ιούλιο, στην Jerez και το Algarve τον Οκτώβριο.

Το event στο Brands τον προηγούμενο Αύγουστο προσέλκυσε μία Benetton-Ford B190, μία Brabham-Judd BT59, μία Arrows-Cosworth A11 και μία Leyton House-Judd CG901, ενώ μία Lola-Chevrolet T332, μονοθέσιο της Formula 5000, και μία McLaren M23 πήραν επίσης μέρος.

Διαβάστε όλα τα νέα της Formula 1 εδώ, ενώ πλέον μπορείτε να μας βρείτε στο InstagramYouTubeTik Tok,Discord και Twitter.

Νίκος Δαφνομήλης

Μεγάλος φίλαθλος της Formula 1 από το 2005. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον τεχνικό τομέα του αθλήματος και θαυμαστής όλων των ωραίων που έχει να προσφέρει. Μεγάλος φαν και του MotoGP. O μηχανοκίνητος αθλητισμός είναι ένας μαγικός κόσμος!

F1RACINGNEWS