WRCΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

In Memoriam: Craig Breen,1990-2023

To σώμα του Craig Breen μπορεί να μην βρίσκεται ανάμεσα μας. Όλα όσα πρέσβευε, το πάθος του για το WRC, και όλα όσα τον διέπουν ως άνθρωπο θα μείνουν για πάντα στις καρδιές μας.

Είναι κάποιες φορές που ο εγκέφαλος με τα χέρια δεν μπορούν να επικοινωνήσουν και δεν μπορούν να γράψουν λέξη. Κάπως έτσι νιώσαμε όλοι όσοι ασχολούμαστε λίγο ή πολύ με το motorsport στο άκουσμα της τραγικής είδησης του θανάτου του Craig Breen.

H ασφάλεια είναι το Α και το Ω παντού! Το δυστύχημα του Ayrton Senna έγινε η αφορμή για να γίνουν πιο ασφαλή τα μονοθέσια στην Formula 1. Ο θάνατος του Henri Toivonen το 1986, ήταν η αιτία της κατάργησης των “τεράτων τσέπης” που άκουγαν στο όνομα Group B. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το πόσο γρήγορα και επιβλητικά ήταν, αλλά το κακό είχε ήδη παραγίνει.

Τα όνειρα και ο εξαιρετικός χαρακτήρας του Craig Breen για τον οποίο όλοι τον επαινούσαν

Ο Craig Breen είχε στο παλμαρέ του αρκετές νίκες σε ειδικές διαδρομές και ουκ ολίγες παρουσίες στο βάθρο. Η επιστροφή του στην Hyundai, θα ήταν το restart στην καριέρα του, μετά την πολύ κακή σεζόν στην M-Sport. Λίγο πριν ξεκινήσει η φετινή σεζόν, είχε αναφέρει χαρακτηριστικά, ότι στόχος του ήταν ένας παγκόσμιος τίτλος. Και ένα πρώτο βήμα είχε γίνει στην Σουηδία, όταν για ενάμιση σκέλος ήταν πρωτοπόρος.

Ακόμα και τώρα που δεν βρίσκεται ανάμεσα μας, όλοι έχουν να πουν έναν καλό λόγο για εκείνον. Μπορεί να μην είχε κατακτήσει πρωταθλήματα, έγινε όμως αγαπητός για τον καλόκαρδο χαρακτήρα του έχοντας γίνει φάρος για αρκετούς νεαρούς οδηγούς.

Για την ιστορία ήταν ο πρώτος νικητής του ράλλυ Acropolis το 2014, όταν αυτό προσμετρούσε στο ERC. Το να καταφέρει να ορθοποδήσει σε έναν χώρο όπως είναι αυτός των rally, ήταν ακόμα πιο δύσκολο. Δύο χρόνια νωρίτερα είχε χάσει τον συνοδηγό του Gareth Roberts. Κι ενώ μπορούσε να το παρατήσει και να ασχοληθεί με κάτι άλλο το πάλεψε και κέρδισε την μάχη, εξασφαλίζοντας την είσοδο του στο WRC. 

Μερικές πτυχές του χαρακτήρα του Craig Breen, παραθέτει ο Λάμπρος Αθανασούλας, με τον οποίο ξεκίνησαν σχεδόν μαζί τις καριέρες τους.

“Ήταν ένας καταπληκτικός άνθρωπος, που πέρασε πολύ δύσκολες στιγμές μετα το χαμό του συνοδηγού του, Gareth Roberts, το 2012.

Κατάφερε να ορθοποδήσει και να κερδίσει παναξια μια “εργοστασιακή” θέση στη Hyundai Motorsport και την M-Sport Ford.

Γνωριστήκαμε το 2009 στο Rally Catalunya, όπου και μονομαχήσαμε σκληρά για τη νίκη.

Στη συνέχεια βρεθήκαμε ξανά πολλες φορές εντός αλλά και εκτος αγώνων.

Πάντα χαμογελαστός και προσιτός σε όλους, και με ιδιαίτερη αγάπη για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Αδυνατώ να βρω τρόπο για να τον αποχαιρετήσω.”

Ο άδικος χαμός του Craig Breen ωστόσο μας οδήγησε στο εξής συμπέρασμα. Όσα μέτρα ασφαλείας κι αν υιοθετήσουμε, ο μηχανοκίνητος αθλητισμός θα παραμένει πάντοτε ένα από τα πιο επικίνδυνα σπορ.

Ευχή αποτελεί ο αδαμάντινος χαρακτήρας του Breen να βρει μιμητές. Θα βρίσκεται για πάντα μέσα στις καρδιές μας και δεν πρόκειται να ξεχαστεί ποτέ. Στις ειδικές των ουρανών, θα συναντήσει τον Colin McRae και θα συζητήσουν τα μεράκια τους, να πάρει πολύτιμες συμβουλές από τον Richard Burns και όλους έχασαν άδικα τη ζωή τους σε χώμα και άσφαλτο.

Αναπαύσου εν ειρήνη Craig… δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ.

Διαβάστε όλα τα νέα της Formula 1 εδώ, ενώ πλέον μπορείτε να μας βρείτε στο InstagramYouTubeTik TokDiscord και Twitter.

Χρήστος Κονδύλης

Η σχέση μου με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό ξεκίνησε το 2007, και με το WRC από το 2014. Όταν δεν έχει WRC, παρακολουθώ F1 και MotoGP. Είμαι μέλος του f1racingnews.gr από τον Νοέμβριο του 2022.