Πως η σύγκρουση Hamilton-Verstappen εξέθεσε την FIA

Lewis Hamilton
Αναλύοντας την σύγκρουση Hamilton-Verstappen: η σύγκρουση αυτή καθαυτή, οι πιθανές επιπτώσεις της στο φετινό Πρωτάθλημα κι η μόνιμη ασυνέπεια της FIA.

Ήταν σχεδόν δεδομένο ότι οι δύο μεγάλοι αντίπαλοι στην μάχη του φετινού τίτλου, Lewis Hamilton και Max Verstappen, θα είχαν επαφή μέσα στην πίστα. Κι αν στην Ίμολα και στην Ισπανία, ο Lewis Hamilton επέλεξε να μην κινηθεί στο όριο, στην Βρετανία ο 7 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής δεν είχε άλλη επιλογή από το να κυνηγήσει κάθε εκατοστό της πίστας που θα του άφηνε ο Ολλανδός αντίπαλός του. Για πρώτη φορά στην υβριδική περίοδο (από το 2014 κι έπειτα), η Mercedes κι ο Lewis Hamilton βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο. Οι φαινομενικά μικρές αλλαγές των κανονισμών φαίνεται να ευνόησαν την σχεδιαστική φιλοσοφία της Red Bull (high rake), με τους Ταύρους να διαθέτουν αυτήν την στιγμή το συνολικά καλύτερο μονοθέσιο του grid.

Από την άλλη, ο Max Verstappen μοιάζει έτοιμος να κατακτήσει τον πρώτο τίτλο της καριέρας του ή τουλάχιστον φαίνεται πολύ πιο έτοιμος απ’ ότι ήταν ο Sebastian Vettel την διετία 2017-2018. Ο Hamilton, μπαίνοντας στο μονοθέσιό του την Κυριακή, ήξερε ότι ενδεχόμενη ήττα του από τον Verstappen μέσα στο Silverstone θα σήμανε ότι ο Ολλανδός θα ήταν, πλέον, το ακλόνητο φαβορί για το φετινό Πρωτάθλημα. Θα αποτελούσε ένα μεγάλο break για την Red Bull, καθώς θα γινόταν μέσα στην έδρα του αντιπάλου, όπου όλα τα χρόνια της υβριδικής περιόδου, με εξαίρεση το 2018, είχε την πρωτοκαθεδρία. Η βαθμολογική διαφορά των δύο πρωτοπόρων βρισκόταν στους 33 βαθμούς, αλλά μία έκτη συνεχόμενη νίκη της Red Bull και τέταρτη του Max Verstappen θα άρχιζε να γέρνει σημαντικά την πλάστιγγα προς τους Ταύρους.

Lewis Hamilton

Η σύγκρουση στην Copse:

O Hamilton εκκίνησε καλύτερα από τον Verstappen, αλλά ο Ολλανδός κατάφερε να διατηρηθεί μπροστά μετά την πρώτη στροφή. Η μάχη των δύο συνεχίστηκε μέχρι την Copse, όπου ακούμπησαν, με τον Verstappen να πέφτει στα προστατευτικά ελαστικά με μεγάλη ταχύτητα και να εγκαταλείπει. Η Copse είναι μία πολύ γρήγορη στροφή, όπου οι οδηγοί στρίβουν με τέρμα γκάζι στις κατατακτήριες, με τις ταχύτητες να αγγίζουν τα 290-300 χιλιόμετρα, ενώ στον αγώνα, ναι μεν σηκώνουν λίγο το πόδι από το γκάζι, αλλά και πάλι στρίβουν με 250-260 χιλιόμετρα.

Στην ευθεία πριν την Copse, o Hamilton παίρνει το slipstream από τον Verstappen, με τον Ολλανδό να κλείνει την εσωτερική και τον Hamilton να προσποιείται ότι θα πάει από την εξωτερική κι, εν τέλει, να μπαίνει από την εσωτερική. Προφανώς, ο Βρετανός αποφάσισε να μπει στην εσωτερική, καθώς η προσπάθειά του στο Σαββατιάτικο sprint qualifying να προσπεράσει από την εξωτερική είχε αποβεί άκαρπη και πίστευε ότι θα ήταν σε θέση να προσπεράσει τον Verstappen πριν την Copse. Ωστόσο, γρήγορα ο Ολλανδός άνοιξε ελάχιστα την γραμμή του κι έχοντας, ουσιαστικά, την πρωτοπορία επιχείρησε να στρίψει, με τον πίσω δεξιά τροχό του να έρχεται σε επαφή με τον εμπρός αριστερά του Hamilton.

Σίγουρα, ο Ολλανδός θα μπορούσε να είχε αποφύγει την σύγκρουση, αλλά, στην προκειμένη περίπτωση, η άμυνά του ήταν νόμιμη. Οριακή μεν, νόμιμη δε. Ο Verstappen αφήνει ένα μονοθέσιο περιθώριο ανάμεσα στον τοίχο και στο δικό του μονοθέσιο, ανοίγει την γραμμή του και, έχοντας την αγωνιστική γραμμή, στρίβει, πιστεύοντας ότι ο Hamilton θα έχει υποχωρήσει. Από την άλλη, ο Hamilton δεν κινήθηκε στην άκρη της πίστας και δεν είχε τροχιά, η οποία του επέτρεπε να χτυπήσει το apex της στροφής. Λόγω της φύσης τους, τα σύγχρονα μονοθέσια έχουν υποστροφή στην μέση της στροφής. Τα φετινά μονοθέσια έχουν ακόμη περισσότερη υποστροφή λόγω της σκληρότερης κατασκευής των εμπρός ελαστικών. Αν προσθέσουμε σε αυτά και το γεγονός ότι η W12 ήταν γεμάτη με καύσιμα, πράγμα που την καθιστά πιο δυσκίνητη, και τα ελαστικά της δεν βρισκόντουσαν στην ιδανική θερμοκρασία, καθώς βρισκόμασταν στον πρώτο γύρο, ήταν δεδομένο ότι ο Hamilton έπρεπε να μειώσει σημαντικά την ταχύτητά του, για να μπορέσει να πετύχει το apex της στροφής.

Η FIA κι η ασυνέπειά της:

H FIA έχει καταστήσει σαφές, βάσει προηγούμενων αποφάσεών της, ότι το hard racing τιμωρείται. Οπότε, στην συγκεκριμένη περίπτωση, ήταν δεδομένο ότι ο Hamilton θα δεχόταν ποινή. Δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό, όταν στο Αυστριακό Grand Prix, οι αγωνοδίκες αποφάσιζαν ότι το συμβάν Norris-Perez δεν ήταν αγωνιστικό, αλλά έπρεπε να τιμωρηθεί ο Βρετανός. Βέβαια, βάσει της ποινής που πήρε ο Norris σε εκείνο το συμβάν (5 δευτερόλεπτα), τα 10 δευτερόλεπτα στην σύγκρουση Hamilton-Verstappen μπορούν να θεωρηθούν ως μία αρκετά επιεικής ποινή. Εδώ, έγκειται και η ασυνέπεια που έχει η FIA τα τελευταία χρόνια, καθώς κι ο φόβος της να μην επηρεάσει με τις αποφάσεις της τα αγωνιστικά δρώμενα.

Κατ’ αρχάς, είναι πρακτικά αδύνατο να αποδίδεται δικαιοσύνη καθ’ όλη την διάρκεια της σεζόν, όταν η ομάδα των αγωνοδικών αλλάζει σε κάθε Grand Prix. Ναι μεν, η “δεξαμενή” των αγωνοδικών είναι μικρή, αλλά η παρουσία διαφορετικών συνθέσεων σε κάθε Grand Prix παρακωλύει την απονομή δικαιοσύνης. Ωστόσο, το μεγαλύτερο, ίσως, πρόβλημα του τωρινού μοτίβου, βάσει του οποίου βγαίνουν οι αποφάσεις, είναι η συνεχιζόμενη άρνηση του κυβερνώντος σώματος της F1 να κρίνει ένα περιστατικό αυτό καθαυτό, χωρίς να λάβει υπόψιν του ποιοι εμπλέκονται και τις επιπτώσεις που είχε το εξεταζόμενο συμβάν στον αγώνα ή και στο Πρωτάθλημα, εν γένει. Διαφορετικά κρίνεται ένα συμβάν, όταν εμπλέκονται δύο διεκδικητές του τίτλου και διαφορετικά, όταν εμπλέκονται δύο οδηγοί του midfield. Στο Αυστριακό Grand Prix, o Kimi Raikkonen έπεσε πάνω στον Sebastian Vettel, με την κατηγορία να είναι ίδια με αυτή στο συμβάν Hamilton-Verstappen (σ.σ. πρόκληση σύγκρουσης), αλλά τους αγωνοδίκες να δίνουν ποινή διέλευσης από τα pits, η οποία μετατράπηκε σε 20 δευτερόλεπτα ποινής, καθώς το συμβάν ήταν στο τελευταίο γύρο.

Πρόσφατα, ο αγωνιστικός διευθυντής της FIA, Michael Masi, δήλωσε ότι εδώ και πάρα πολλά χρόνια οι αγωνοδίκες δεν κρίνουν τα συμβάντα βάσει των επιπτώσεων που θα έχουν στον αγώνα των εμπλεκόμενων, με το Grand Prix του Βελγίου το 2012 να τον διαψεύδει, καθώς τότε ο Romain Grosjean είχε δεχθεί race ban ενόψει του Ιταλικού αγώνα, με την απόφαση των αγωνοδικών να δικαιολογείται, εκτός των άλλων, με το επιχείρημα ότι έθεσε εκτός αγώνα διεκδικητές του Πρωταθλήματος (σ.σ. Fernando Alonso και Lewis Hamilton). Εκτός αυτού, η FIA έχει αποφασίσει να παίρνει αποστάσεις όταν σε ένα συμβάν εμπλέκονται δύο οδηγοί της ίδιας ομάδας. Στο Grand Prix της Στυρίας το 2020, ο Charles Leclerc πέφτει πάνω στον teammate του, Sebastian Vettel, αναγκάζοντάς τον να εγκαταλείψει, με τους αγωνοδίκες να μην επιβάλλουν καμία ποινή στον Μονεγάσκο οδηγό της Ferrari, ενώ στο Grand Prix του Sakhir, όταν ο Leclerc ανάγκασε τον Max Verstappen να εγκαταλείψει, οι αγωνοδίκες του επέβαλλαν ποινή τριών θέσεων ενόψει του Grand Prix του Abu Dhabi.

Όλα αυτά, καθιστούν την FIA πλήρως αναξιόπιστη τόσο στα μάτια των θεατών όσο και στα μάτια των οδηγών και των ομάδων. Πλέον, η ανάγκη για σταθερή σύνθεση αγωνοδικών σε κάθε Grand Prix είναι επιτακτική, ενώ το ίδιο επιτακτικός μοιάζει να είναι κι ο εκσυγχρονισμός του βιβλίου των ποινών, το οποίο δεν επιτρέπει στους οδηγούς να δίνουν το 100% στις μάχες τους. Σίγουρα, σε προηγούμενες δεκαετίες, το συμβάν Verstappen-Hamilton θα θεωρούνταν αγωνιστικό κι η συζήτηση θα τελείωνε εκεί. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει σήμερα, με την FIA να καλείται, πλέον, να επαναπροσδιορίσει όχι μόνο το τι είναι αγωνιστικό συμβάν, αλλά καλείται να επαναπροσδιορίσει ολόκληρη την πολιτική της γύρω από το πως επιβάλλει ποινές.

Michael Masi
Michael Masi, FIA Race Director
Οι επιπτώσεις της σύγκρουσης Verstappen-Hamilton στο Πρωτάθλημα:

Με τον Verstappen να διατηρεί βραχεία κεφαλή έναντι του Hamilton, το Πρωτάθλημα φαίνεται να ξεκινάει σχεδόν από το μηδέν. Η νίκη του Hamilton αποτέλεσε μία ένεση ψυχολογίας τόσο για εκείνον όσο και για την Mercedes, ενώ η Red Bull δέχτηκε μία δυνατή σφαλιάρα δεδομένου ότι ούτε ο Sergio Perez κατάφερε να βαθμολογηθεί. Βέβαια, η Αυστριακή ομάδα μοιάζει ακόμη το φαβορί, τουλάχιστον, για να διατηρήσει τα ηνία σε ό,τι αφορά το ταχύτερο μονοθέσιο, καθώς σε κάθε τριήμερο το Milton Keynes φροντίζει να αναβαθμίζει την RB16B, σε αντίθεση με το Brackley που μάλλον δεν θα φέρει άλλες αναβαθμίσεις για την W12.

Ωστόσο, πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι το ατύχημα του Verstappen διέλυσε την RB16B, με την ομάδα να αναμένεται να ξοδέψει ένα μεγάλο ποσό, προκειμένου να την επιδιορθώσει. Αυτό, ενδεχομένως να μην αποτελούσε πρόβλημα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά, πλέον, με το budget cap των 145 εκατομμυρίων δολαρίων, οι μη προγραμματισμένες ζημιές στοιχίζουν σημαντικά στις ομάδες σε ό,τι αφορά τον προγραμματισμό τους. Κάπως έτσι, η Red Bull “πάτσισε” με την Mercedes όσον αφορά τις ζημιές των μονοθεσίων, καθώς κι η Γερμανική ομάδα αναγκάστηκε να ξοδέψει ένα μεγάλο ποσό του προϋπολογισμού της, για να επιδιορθώσει το μονοθέσιο του Valtteri Bottas μετά το Emilia Romagna Grand Prix.

Σε ό,τι αφορά τους δύο μονομάχους, πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι ο Verstappen θα θέλει να πάρει εκδίκηση. Σίγουρα, όχι να θέσει εκτός αγώνα τον Hamilton, αλλά θέλει να μπει στο καλοκαιρινό διάλειμμα, έχοντας την μεγαλύτερη δυνατή διαφορά. Ο Ολλανδός δεν είναι οδηγός ψυχολογίας, οπότε μοιάζει δύσκολο να επηρεαστεί ψυχολογικά από το συμβάν του Βρετανικού Grand Prix, ενώ η “μεταμόρφωσή” του από το Grand Prix του Μονακό το 2018 τον έχει βοηθήσει σημαντικά στην προσέγγιση ενός τριημέρου. Άρα, πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι ο Verstappen θα επιστρέψει δριμύτερος στην Βουδαπέστη, με στόχο να πάρει την νίκη και να ανοίξει και πάλι την ψαλίδα από τον Hamilton. Από την άλλη, ο Hamilton κι η Mercedes πήραν τις μεγαλύτερες φετινές τους νίκες και μοιάζουν πλέον να ξαναμπαίνουν στο παιχνίδι.

Διαβάστε όλα τα νέα της Formula 1 εδώ, ενώ πλέον μπορείτε να μας βρείτε στο InstagramYouTubeTik TokDiscord και Twitter.

Total
0
Shares
Related Posts