Sebastian Vettel – Τι είχες Scuderia, τι είχα πάντα

O Sebastian Vettel της Ferrari, με τον Sebastian Vettel της Red Bull, είναι δύο εντελώς διαφορετικά πρόσωπα, σε κάθε επίπεδο. Ως οδηγός, ο Sebastian Vettel αναλύθηκε εδώ, οπότε ήρθε η σειρά της Scuderia Ferrari να “καθίσει στο εδώλειο”. Πως, λοιπόν, η Ιταλική ομάδα, πήρε στις τάξεις της έναν 4 φορές παγκόσμιο πρωταθλητή, νικητή της πιο συναρπαστικής σεζόν (2012) και τον μετέτρεψε σε έρμαιο του κάθε midfielder.

Είναι γεγονός, πως μετά τον θρυλικό Michael Schumacher, η Scuderia είχε στις τάξεις της πολλούς άξιους πιλότους να της φέρουν τη δόξα με τελευταίο και με τις μεγαλύτερες “περγαμηνές” στους ώμους του, να είναι ο Sebastian Vettel.

Ωστόσο, οι επιτυχίες της Ferrari περιορίζονται σε ένα “double” (2007) που εκτός από τον εξαιρετικό “iceman”, σημαντικό ρόλο έπαιξαν και τα “εσωπαραταξιακά” της McLaren, όπως επίσης και ένα πρωτάθλημα κατασκευαστών το 2008, που δύσκολα θα ερχόταν αν η McLaren είχε στις τάξεις της κάποιον αποδοτικότερο του Heikki Kovalainen.

Βλέποντας, όμως, την ποιότητα και το μέγεθος των πιλότων που είχε έκτοτε, στις τάξεις της η κόκκινη ομάδα, είναι δύσκολο να “δεχτεί” κανείς αυτήν την φτωχή από τίτλους πορεία.

Fernando Alonso, αυτός που εκθρόνησε τον Schumacher, Sebastian Vettel, 4 πρωταθλήματα μέχρι τα 27 του χρόνια, Kimi Raikkonen ακόμα και ο Felipe Massa, είναι πιλότοι που μπορούμε να πούμε πως “κάηκαν” από τους Ιταλούς με τελευταίο τον Sebastian Vettel.

Η εσωστρέφεια που είχε δημιουργηθεί στους “κόκκινους” φαίνεται πως ακόμα και σήμερα είναι πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που στέρησε από τον Sebastian Vettel βασικά εργαλεία, ώστε να πετύχει και να φτάσει σε επιδόσεις που μας είχε συνηθίσει στο παρελθόν.

Ποιά είναι αυτά:

Στρατηγικές: Η Scuderia Ferrari, έδειχνε ήδη από εποχή Fernando Alonso, να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με την στρατηγική της σχεδίαση. Δεν είναι λίγες οι φορές που ο Sebastian Vettel “έχασε”, είτε βαθμούς, είτε βάθρα, είτε νίκες, είτε Pole, επειδή η ομάδα του δεν στάθηκε στο ύψος της. Ιταλία, 2018 είναι ταιριαστό παράδειγμα με τον Kimi Raikkonen να έχει καλύτερη στρατηγική για την Pole Position από τον #1 ομόσταβλό του.

Υποδεέστερα μονοθέσια: Ο Sebastian Vettel είναι ένας 4ακις Παγκόσμιος Πρωταθλητής και αξίζει να οδηγάει αντίστοιχα μονοθέσια. Στα 6 χρόνια του, όμως, μόνο 2 φορές η ομάδα του έχει προσφέρει μονοθέσιο, ικανό να αντιμετωπίσει το πανίσχυρο δίδυμο Mercedes – Lewis Hamilton. Η αδυναμία, λοιπόν των κόκκινων, να παρέχουν αυτό το βασικό εργαλείο στον Sebastian Vettel, κρατώντας τον σε χαμηλά στάνταρ απόδοσης, είναι ένας κύριος λόγος που ο Sebastian Vettel δεν μπόρεσε να πετύχει στο Maranello.

Ασφυκτική πίεση: Οι κόκκινοι δημιούργησαν ένα τοξικό περιβάλλον για τον Γερμανό. Έριξαν πάνω του τεράστια πίεση, πίεση που έδειξε το 2014 στην Red Bull πως τον “λυγίζει”. Κανείς δεν μπορεί να δουλέψει κάτω από τέτοιες συνθήκες. Δεν γίνεται το 2017 που έχασε πρωτάθλημα, ξαφνικά να γίνεται ο αποδιοπομπαίος τράγος.

Καμία προστασία από τους έξω: Βλέπουμε πως η Scuderia δεν είναι “ενωμένη” με τον πρωταθλητή που έχει στις τάξεις της. Δια στόματος Mattia Binotto, δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε δει τους Ιταλούς να “εκθέτουν” τον πιλότο τους. Αυστρία 2020, Βραζιλία 2019, Γερμανία 2018

Είναι τουλάχιστον απαράδεκτο για τους κόκκινους να μην στηρίζουν τον Sebastian Vettel, που πάντα κάλυπτε την ομάδα του, και να στήριζαν προς τα έξω τον Fernando Alonso που δεν έχανε ευκαιρία να τους κριτικάρει δημοσίως και πολλές φορές με έντονο ύφος (Ιταλία, 2013 “είστε ηλίθιοι”)

Το σημαντικότερο σφάλμα των Ιταλών, κατά την προσωπική μου άποψη, είναι η αδυναμία τους να επιτρέψουν στον Sebastian να συμπεριφερθεί ως 4ακις Παγκόσμιος Πρωταθλητής, σε όλα τα επίπεδα.

Τι εννοώ….

Μπορεί ο Sebastian Vettel να ήταν γεμάτος χαρά και αισιοδοξία όταν υπέγραφε το 2015, όπως και η Scuderia, ωστόσο, ποτέ δεν “ήρθε πραγματικά” στην ομάδα. Κι αυτό για 2 λόγους.

Δεν του επέτρεψε ποτέ να γίνει “αφεντικό”, όπως ο Schumacher: Δεν μπορούσε να φέρει τους δικούς του ανθρώπους, ήταν αναγκασμένος να είναι “πιόνι” των ήδη υπάρχοντων μηχανικών της ομάδας. Εν ολίγοις, δεν είχε τις ελευθερίες να διαλέξει τους ανθρώπους που θα έχει δίπλα του ή να πάρει πρωτοβουλίες ή και να συμπεριφερθεί ως “αφεντικό”, όπως ήταν ο Michael Schumacher.

Αλιώς ήρθε, αλλιώς φεύγει: Ο Sebastian Vettel δεν είναι ο ίδιος που ήταν όταν ήρθε. Δυστυχώς, η Scuderia δεν ήθελε τον Sebastian Vettel “ατόφιο”, αλλά ήθελε έναν Sebastian Vettel “στα μέτρα της”. Από τον οδηγό που ήταν αδίστακτος και έκανε τα πάντα για να νικήσει, τον οδηγό που δεν “μάσαγε” τις δηλώσεις του και είχε τα κότσια να ταχθεί ακόμα και ενάντια σε ομόσταυλο, τον έκανε να είναι “ήρεμος”, να μην “αντιμιλάει” και να δέχεται “αμαχητί” κάθε εντολή που του δίνεται.

Συμπερασματικά:

Ο Sebastian Vettel, έγινε δυστυχώς ένας ακόμα πιλότος που “κάηκε” από την Scuderia Ferrari, μετά τους Fernando Alonso, Kimi Raikkonen και ίσως και Felipe Massa.

Η Scuderia Ferrari, επιβάλλεται να βρει άμεσα το τι έφταιξε και ένας ακόμα πολλά υποσχόμενος και πετυχημένος πιλότος κατέληξε από την κορυφή στο midfield.

Είναι γεγονός πως η Scuderia Ferrari δεν στάθηκε, για άλλη μια φορά, στο ύψος των περιστάσεων και γελοιοποίησε με τα πεπραγμένα της έναν από τους πιο πετυχημένους πιλότους στην ιστορία του αθλήματος.

Το μέλλον για την Scuderia δεν φαίνεται αίσο. Με τον Γερμανό πολυπρωταθλητή να την εγκαταλείπει στο τέλος της σεζόν, η “κόκκινη” ομάδα χάνει έναν σημαντικό πιλότο από τις τάξεις της με ότι συνεπάγεται αυτό για την ίδια.

Ο Sebastian Vettel, μόλις στα 27 του είχε γράψει ιστορία. Είναι επώδυνο, για τον φίλαθλο κόσμο, να βλέπει αυτόν τον πιλότο να παρακμάζει με την Ferrari να έχει τεράστιες ευθύνες στην κακή εικόνα του πολυπρωταθλητή που βλέπουμε σήμερα.

Ποιος ξέρει, αν Sebastian Vettel και Scuderia Ferrari, είχαν έκαστοι σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, θα είχε φτάσει ο Lewis Hamilton και η Mercedes εδώ που είναι σήμερα;

Ο Sebastian Vettel πρέπει να βρίσκεται σε κορυφαίο μονοθέσιο. Δυστυχώς, η Scuderia δεν άξιζε και, εκ του αποτελέσματος, έδειξε ανίκανη το 2015 να έχει έναν πιλότο τέτοιου βεληνεκούς στις τάξεις της, έχοντας ήδη “κάψει” έναν εξίσου σημαντικό πιλότο.

Διαβάστε όλα τα νέα της Formula 1 εδώ, ενώ πλέον μπορείτε να μας βρείτε στο InstagramYoutube και Twitter.

Νίκος Δαφνομήλης

Μεγάλος φίλαθλος της Formula 1 από το 2005. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον τεχνικό τομέα του αθλήματος και θαυμαστής όλων των ωραίων που έχει να προσφέρει. Μεγάλος φαν και του MotoGP. O μηχανοκίνητος αθλητισμός είναι ένας μαγικός κόσμος!

F1RACINGNEWS