Formula 1ΔΗΛΩΣΕΙΣΔΗΛΩΣΕΙΣ ΟΔΗΓΩΝ

Hamilton: “Το GP Las Vegas καλύτερο από ότι σε άλλες πίστες”

Ο Lewis Hamilton αμφισβήτησε τις έντονες κριτικές κατά του Grand Prix του Las Vegas μετά από έναν αγώνα που ο ίδιος χαρακτηρίζει “καλύτερος από ότι σε άλλες πίστες που πηγαίνουμε”.

Η επιστροφή της Formula 1 στο Las Vegas μετά από 4 δεκαετίες έχει αποτελέσει αντικείμενο μεγάλης διαφήμισης από το ίδιο το άθλημα, επιθυμώντας να γίνει ένα ξεχωριστό event του τέλους της χρονιάς ήδη στους πρώτους τίτλους των παγκόσμιων ειδήσεων.

Αυτή η ασταμάτητη διαφήμιση εκνεύρισε μέρος των υποστηρικτών και οπαδών του αθλήματος, εκτιμώντας ότι το άθλημα περνούσε σε δεύτερο πλάνο πίσω από τις εμπορευματικές εκτιμίσεις.

Τα προβλήματα με το συμβάν στα ελεύθερα δοκιμαστικά 1 με το καπάκι των υπονόμων και την υποχρεωτική για τους θεατές αποχώρηση από της κερκίδες πριν την έναρξη των FP2, ‘έμπλεξαν’ την διοργάνωση και το άθλημα σε καινούργιες κριτικές και διαμάχες, όταν δεν είναι πολύ απλά σε δικαστικές διαδικασίες όπως το έκαναν πάνω από 35.000 θεατές.

Η πιο ήρεμη βραδιά της Παρασκευής, έπειτα η πιο ‘ζωντανή’ του Σαββάτου βοήθησαν άραγε να εξαφανιστεί αυτή η πρώτη εντύπωση; Ο χρόνος θα μας το πει, πάντως φάνηκε ότι οι 50 γύροι του Grand Prix χάρισαν, με την βοήθεια του αυτοκίνητου ασφαλείας, πολύ θέαμα σε μία όχι ιδιαίτερα τεχνική και απαιτητική πίστα όπου οι θερμοκρασίες είναι αρκετά χαμηλές αλλά όπου οι ευκαιρίες προσπέρασης είναι πολλές.

Ο Lewis Hamilton, ο οποίος ήταν ήδη πριν το αγωνιστικό Σαββατοκύριακο ένας μεγάλος υποστηρικτής του event, εκτιμά στο τέλος αυτού ότι το Grand Prix ήταν πάνω από τις προσδοκίες στο αθλητικό κομμάτι: “Ο αγώνας ήταν φανταστικός. Ήταν ένας από τους καλύτερους”, δήλωσε ο επτάκις παγκόσμιος πρωταθλητής.

“Πολλοί άνθρωποι, όλα τα μέσα ενημέρωσης, όλος ο κόσμος ήταν τόσο αρνητικοί πάνω στον αγώνα, του θεάματος και όλα τα σχετικά, και έλεγα ‘Ας το αφήσουμε να γίνει και ας δούμε πως θα βγει’. Είναι ένας φανταστικός αγώνας! Είναι σαν το Baku, αλλά σε καλύτερο.”

Στην ερώτηση αν άθλημα και θέαμα ήταν καλά ισορροπημένα από την F1 αυτό το Σαββατοκύριακο, ο Hamilton απαντά: “Δεν είδα το κομμάτι της ψυχαγωγίας, οπότε δεν ξέρω ακριβώς. Δεν το κοίταξα καθόλου αυτό το κομμάτι.”

“Αλλά όπως είπα, υπήρξε μεγάλη αρνητικότητα επειδή θα είχαμε τρία Grand Prix στις Ηνωμένες Πολιτείες και άνθρωποι που θέλουν να γυρίσουν ιστορικοί αγώνες στην Ευρώπη. Αλλά αυτός ο αγώνας ήταν καλύτερος από ότι στις περισσότερες πίστες που πηγαίνουμε. Ανυπομονώ να ξαναέρθω, και ελπίζω, να κάνω έναν καλύτερο αγώνα του χρόνου.”

Πάνω στο κομμάτι του δικού του αγώνα, ο Hamilton ήταν από τους λίγους οδηγούς που επέλεξε την σκληρή γόμα για να εκκινήσει. Ωστόσο, η εκκίνησή του ενοχλήθηκε από το τετ-α-κε του Fernando Alonso μπροστά του, και έχοντας επαφή με τον Carlos Sainz, η οποία τον έστειλε στην 15η θέση στο τέλος του πρώτου γύρου.

Στον 16ο γύρο, όταν πολλοί οδηγοί μπήκαν στα pits, ήταν στην 7η θέση όταν μία επαφή με τον Oscar Piastri (ένας άλλος οδηγός που είχε εκκινήσει με σκληρή γόμα) στο τέλος μιας προσπέρασης στην στροφή 14 προκάλεσε κλατάρισμα και στους δύο οδηγούς.

Αναγκασμένος να φορέσει την medium γόμα νωρίτερα από το αναμενόμενο, έπεσε στην 18η και προτελευταία θέση, πριν να αλλάξει άλλη μία φόρα ελαστικά, για να τερματίσει με την σκληρή γόμα, κατά την διάρκεια του Safety Car που προκαλέστηκε έπειτα από την επαφή που είχαν Max Vertappen και George Russell. Από εκεί και πέρα, πέρασε από την 17η στην 8η θέση στον τερματισμό, πριν να ανέβει στην 7η χάρη στην ποινή του Russell.

Όταν ερωτηθείς αν θα μπορούσε να τερματίσει πιο πάνω από την 7η θέση, ο Hamilton απαντά: “Δεν έχω ιδέα τι θα μπορούσε να είχε συμβεί, αλλά είμαι ευχαριστημένος που πήρα τουλάχιστον μερικούς βαθμούς. Αλλά θα μπορούσα να είχα ανέβει στο βάθρο, αυτό είναι σίγουρο.”

Άγγελος Μπάνος

Λάτρης του μηχανοκίνητου αθλητισμού, ειδικά της F1 και των σχετικών κατηγοριών (F2,F3...). Οδηγός αγωνιστικού καρτ. Όταν η F1 είναι απών ασχολούμαι με άλλες κατηγορίες.