GVR: A. Prost League – Αγώνας 10 – Μ. Βρετανία: Νικητής ο Γ. Γαβαλίδης

Η πίστα του Silverstone στην Μεγάλη Βρετανία ήταν ο επόμενος σταθμός του GVR e-sports, με τον Γιάννη Γαβαλίδη να κυριαρχεί και εκεί, εδφραιώνοντας εαυτόν ως το μεγάλο αφεντικό της Alain Prost League, με τους Γιώργο Τοϊγκούνη και Σπύρο Σεβαστό να τον πλαισιώνουν στο βάθρο.

Ασταμάτητος δείχνει ο Γιάννης Γαβαλίδης, με τον οδηγό από την Κύπρο να κατακτά μία ακόμα νίκη στο GVR e-sports, σημειώνοντας και τον ταχύτερο γύρο για να επισφραγίσει μία κυριαρχική εμφάνιση.

Ο Γιώργος Τοϊγκούνης κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια, ωστόσο για ακόμα έναν αγώνα αναγκάστηκε να αρκεστεί σε περιορισμό βαθμολιγκών απωλειών (damage limitation), κατακτώντας μία πανάξια 2η θέση.

Στο βάθρο επέστρεψε και ο Σπύρος Σεβαστός, ο οποίος με σταθερή οδήγηση, μερικές εξαιρετικές άμυνες και εκμεταλλευόμενος τις ευκαιρίες που του παρουσιάστηκαν κατέκτησε την 3η θέση και τους πολύτιμους 15 βαθμούς για αυτόν και την ομάδα του.

Κατατακτήριες – Pole position για τον Σπύρο Σεβαστό

Μετά τα πρώτα “περάσματα” των οδηγών ο Σπύρος Σεβαστός φαινόταν να είναι εκτός διεκδίκησης της pole position, αφού το 1:28.142 ήταν αρκετό για να τον τοποθετήσει στην 8η θέση, κάτω από τον Νίκο Φάφαλη και τον εκπληκτικό Ανδρέα Ντούσκο, αλλά μπροστά από τον Γιώργο Δαχρετζή και, κυριότερα, τον Χρήστο Παπαχρήστο, ενώ ήταν μόλις 1 δέκατο ταχύτερος από τον 11ο εκείνη την ώρα, Στέφανο Βουγιατζή, ομόσταυλο του Alexzander Brother Louie. Η pole position φαινόταν να είναι υπόθεση μεταξύ του Γιώργου Τοϊγκούνη και του Γιάννη Γαβαλίδη, ωστόσο ο Μάνος Νταούτ με το εκπληκτικό 1:27.519, μόλις 1.5 δέκατο πιο αργός από τον Γιώργο Τοϊγκούνη, κατάφερε να μπει σφήνα ανάμεσα στους δύο διεκδικητές του τίτλου, ενώ την μάχη των 3 παρακολουθούσαν στενά οι Θάνος Χουσίδης και Νίκος Λουδάρος.

Με τους οδηγούς να εισέρχονται στις τελευταίες προσπάθειές τους, ο Θάνος Χουσίδης έμοιαζε ο μόνος ικανός να εκθρονίσει τον Γιώργο Τοϊγκούνη από την pole position, αφού το 1:27.357 του οδηγού της Red Bull ήταν μόλις 9 χιλιοστά πιο αργό από τον Γιώργο Τοϊγκούνη, ωστόσο ο οδηγός της Aston Martin απάντησε άμεσα αυξάνοντας κατά 2 δέκατα την διαφορά του από τον Θάνο Χουσίδη. Παρά το 1:27.026 του Μάνου Νταούτ που τον ανέβασε προσωρινά στην pole position, ο Σπύρος Σεβαστός ήρθε κυριολεκτικά από το πουθενά και με έναν γύρο που άγγιζε την τελειότητα κατάφερε να σημειώσει το 1:26.749 που τον ανέβασε στην pole position, ένα αποτέλεσμα που προμήνυε θετικές εξελίξεις για τον οδηγό της Haas. Θετική έκπληξη από τον Χρήστο Παπαχρήστο, με τον οδηγό της Williams να δηλώνει παρόν στο τέλος, πλασάροντας εαυτόν στην 3η θέση, μπροστά από τους Γιάννη Γαβαλίδη και Γιώργο Τοϊγκούνη.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα των κατατακτηρίων
Εκκίνηση

Όπως παρατάχθηκαν, έτσι και συνέχισαν τον αγώνα τους μετά τις πρώτες στροφές οι πρωτοπόροι, με τον Σπύρο Σεβαστό να αμύνεται υποδειγματικά απέναντι στον Μάνο Νταούτ, ο οποίος είχε το δύσκολο έργο να κρατήσει τον Χρήστο Παπαχρήστο πίσω του. Ο Στέφανος Βουγιατζής ήταν ανάμεσα στους κερδισμένους, αφού ήδη από την πρώτη στροφή είχε καταφέρει να προσπεράσει τον Ηρακλή Καλπατζίδη και να “επανενωθεί” με τον ομόσταυλό του, Alexzander Brother Louie. Οι Γιώργος Τοϊγκούνης, Γιάννης Γαβαλίδης, Θάνος Χουσίδης και Νίκος Φάφαλης παρακολουθούσαν τις εξελίξεις στις πρώτες θέσεις από την ασφάλή απόσταση των 0.7 δευτερολέπτων, μέχρι που ο Alexzander Brother Louie προσπέρασε τον Νίκο Φάφαλη, επιχειρώντας να συμπαρασύρει και τον ομόσταυλό του στην επέλαση αυτή.

Η πρώτη μεγάλη αλλαγή στις πρώτες θέσεις ήρθε στον 3ο γύρο, όταν ο Χρήστος Παπαχρήστος πέρασε στην 2η θέση, αφήνοντας την Ferrari SF21 του Μάνου Νταούτ στον διαχύτη του, ωστόσο ο οδηγός της Williams έπρεπε να συνεχίσει σε αυτόν τον ρυθμό, εάν ήθελε να εκμηδενίσει την διαφορά 1.1 δευτερολέπτων που είχε ανοίξει ο Σπύρος Σεβαστός στην πρωτοπορία. Οι Γιώργος Τοϊγκούνης, Γιάννης Γαβαλίδης και Θάνος Χουσίδης έδιναν την δική τους μάχη για το τελευταίο σκαλί του βάθρου, έχοντας όμως πίσω τους τον Alexzander Brother Louie να ακολουθεί, ο οποίος ήθελε να συνεχίσει την καλή φόρμα και το μομέντουμ της αγωνιστικής του επιστροφής από τον αγώνα της Αυστρίας. Ο Νίκος Φάφαλης βρισκόταν ανάμεσα στις δύο Alpha Tauri, Alexzander Brother Louie και Στέφανο Βουγιατζή, ενώ ο Γιώργος Δαχρετζής ήταν η μόνη Mercedes στην 10αδα.

Γύρος 6

Το θέαμα είναι κάτι που σίγουρα δεν στερείται η Alain Prost League, πράγμα που αποδείχτηκε και στον αγώνα της Μεγάλης Βρετανίας. Mετά το καταπληκτικό προσπέρασμα του Γιάννη Γαβαλίδη στον Γιώργο Τοϊγκούνη, ήρθε η σειρά του Alexzander Brother Louie να δείξει τις ικανότητές του στο προσπέρασμα. Στην είσοδο της Vale, o οδηγός της Alpha Tauri θα επιχειρήσει να προσπεράσει στα φρένα τον Θάνο Χουσίδη, ωστόσο ο τελευταίος θα βρει την πρόσφυση και θα καταφέρει να κρατηθεί μπροστά.

Με την εμπειρία του, όμως, ο Alexzander Brother Louie είχε καταφέρει να προβλέψει την εξέλιξη αυτή, οπότε στην Club φρέναρε νωρίτερα και εκτέλεσε ένα άρτιο switch back, παιρνώντας στην 5η θέση, δύο θέσεις μακρυά από το βάθρο. Αμέσως επόμενη προτεραιότητα του Alexzander Brother Louie ήταν να καθυστερήσει τον Θάνο Χουσίδη όσο το δυνατόν περισσότερο, ώστε να καταφέρει ο Στέφανος Βουγιατζής να προσπεράσει και αυτός τον Θάνο Χουσίδη, πράγμα το οποίο κατάφερε μερικές στροφές μετά, κάνοντας το 6-7 για την Alpha Tauri.

Ένα εκ των ωραιότερων highlights, ωστόσο, θα σημειωθεί στον 10ο γύρο, όταν μετά το πέρας των pit stop, ο Χρήστος παπαχρήστος θα βρεθεί να παλεύειμε τον Μάνο Νταούτ για την 5η θέση. Οι δύο θα καταφέρουν να κάμψουν την σθεναρή αντίσταση που προέβαλε ο Ηλίας Σαχινίδης, με τους 3 πρωταγωνιστές μάλιστα να “γεμίζουν” την ευθεία μεταξύ Chapel και Stowe, ωστόσο θα είναι ο Χρήστος Παπαχρήστος αυτός που θα βγει εν τέλει νικητής, με μία έξοχη κίνηση – άμυνα από την εξωτερική.

Γύρος 12

Ο Χρήστος Παπαχρήστος έδειχνε να είναι ελαφρώς πιο γρήγορος από τον Μάνο Νταούτ, ενώ είχε απάντηση σε κάθε επίθεση του οδηγού της Ferrari, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στην πρωτοπορεία και να οδεύει προς την 1η του νίκη στο πρωτάθλημα. Ταυτόχρονα, ο Γιώργος Τοϊγκούνης θα σημειώσει τον ταχύτερο γύρο εκείνη στιγμή στον αγώνα, προσπερνώντας μάλιστα και τον Σπύρο Σεβαστό, έχοντας στόχο να πλησιάσει και να προσπεράσει τον Γιάννη Γαβαλίδη, πρωτοπόρο της βαθμολογίας και άμεσο ανταγωνιστή του στο πρωτάθλημα.

Παρ’ όλο που ο Χρήστος Παπαχρήστος έδειχνε να μην συγκινείται ιδιαίτερα από τις προσπάθειες του Μάνου Νταούτ, ο οδηγός της Ferrari θα καταφέρει στον 12ο γύρο να τοποθετήσει την Ferrari SF21 του δίπλα στην Williams του Χρήστου Παπαχρήστου, με το onboard του Γιάννη Γαβαλίδη να δείχνει ότι το προσπέρασμα ήταν θέμα δευτερολέπτων. Ωστόσο, ο Χρήστος Παπαχρήστος από την εξωτερική θα αμυνθεί, κρατώντας την θέση του, αλλά ακουμπώντας τον Μάνο Νταούτ, ο οποίος βρέθηκε εκτός πίστας λόγω της σύγκρουσης αυτής, και πρακτικά εκτός διεκδίκησης καλού αποτελέσματος. Οι αγωνοδίκες έκριναν ότι ο Χρήστος Παπαχρήστος δεν αμύνθηκε νόμιμα και του επέβαλαν ποινή 10 δευτερολέπτων.

Γύρος 14

Αν και οι πρωτοπόροι μονοπωλούσαν το ενδιαφέρον, εξίσου καλό αγώνα έκανε και ο Γιώργος Δαχρετζής, ο οποίος βρισκόταν στην 9η θέση και απειλούσε τον Στέφανο Βουγιατζή, έναν εκ των βασικών διεκδικητών του πρωταθλήματος, δείχνοντας ότι έχει αφήσει πίσω του τα κακά αποτελέσματα και τις ατυχίες που τον ταλαιπώρησαν στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος. Εξίσου σημαντική πρόοδο, όμως, είχε σημειώσει και ο Βαγγέλης Λάκατζης, ο οποίος βρισκόταν σε απόσταση αναπνοής από τον Γιώργο Μπουρτσάλα, κάτοχο ενός βάθρου, αγώνας του Μονακό, με τους δύο να έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς από τον αγώνα της Αυστρίας.

Η υποχώρηση του Μάνου Νταούτ στις πίσω θέσεις έφερε τον Γιάννη Γαβαλίδη μόλις λίγα μέτρα μακρυά από τον διαχύτη του Χρήστου Παπαχρήστου. Ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας δεν έχασε καθόλου χρόνο και στον 14ο γύρο χρησιμοποίησε όλη την διαθέσιμη ενέργεια της μπαταρίας της κινητήριας μονάδας της Renault και άφησε πίσω του τον Χρήστο Παπαχρήστο στην πρώτη ζώνη DRS. Πλέον ο Χρήστος Παπαχρήστος έπρεπε να ανεβάσει ρυθμό, ώστε να φτάσει και να προσπεράσει εκ νέου τον Γιάννη Γαβαλίδη.

Συνέχεια στην δράση έδωσε ο Σπύρος Σεβαστός σε βάρος του Γιώργου Τοϊγκούνη, όταν στο 2ο DRS προσπέρασε με σχετική ευκολία τον οδηγό της Aston Martin, ανακτώντας την θέση του στο βάθρο. Ο Γιώργος Τοϊγκούνης, ωστόσο, δεν είχε πει την τελευταία του λέξη, αποφασίζοντας να τα δώσει όλα στην μάχη αυτή για το βάθρο, αφού είχε αντιληφθεί ότι ο ρυθμός του δεν ήταν τόσο καλός όσο των Χρήστου Παπαχρήστου και Γιάννη Γαβαλίδη. Σε δύσκολη θέση είχε βρεθεί εκείνη τη στιγμή ο Θάνος Χουσίδης, ο οποίος έβλεπε τον Στέφανο Βουγιατζή και τον Ηρακλή Καλπατζίδη να τον απειλούν, με τον Στέφανο Βουγιατζή να τον προσπερνάει στον 17ο γύρο, κάνοντας το 5-6 για την Alpha Tauri.

Γύρος 18

Η τιτανομαχία μεταξύ Γιάννη Γαβαλίδη και Χρήστο Παπαχρήστο δεν έδειχνε να τελειώνει σύντομα, αφού ο Χρήστος Παπαχρήστος δεν φαινόταν πρόθυμος να συμβιβαστεί με την 2η θέση. Εκμεταλλευόμενος σταθερά τον πολύ καλό του ρυθμό, ο οδηγός της Williams θα βρεθεί σε απόσταση επίθεσης και στην Stowe θα κάνει την κίνηση από την εσωτερική, προσπερνώντας τον Γιάννη Γαβαλίδη και παιρνώντας στην πρωτοπορεία του αγώνα, με το χρονικό σημείο του αγώνα να μοιάζει ιδανικό για την εξέλιξη αυτή στο pit wall της Williams.

Τα χτυπήματα, ωστόσο ήταν απανωτά για τον Γιάννη Γαβαλίδη. Ο οδηγός της Alpine αναγκάστηκε να “χαλάσει” την γραμμή του, ώστε να μπορέσει να αμυνθεί της επίθεσης του Χρήστου Παπαχρήστου. Παρακολουθώντας από ασφαλή μεν, κοντινή δε, απόσταση, ο Σπύρος Σεβαστός άρπαξε την ευκαιρία αυτή και χωρίς πολλή σκέψη και ανάλυση επιτέθηκε στον Γιάννη Γαβαλίδη στην είσοδο της Vale, απαιτώντας το προσπέρασμα και ολοκληρώνοντάς το επιτυχώς. Αυτό ανέβασε τον Σπύρο Σεβαστό στην 2η θέση και μέσα σε 2 στροφές τον Γιάννης Γαβαλίδης από την 1η στην 3η θέση. Η αντεπίθεση του Γιάννη Γαβαλίδη, όμως, ξεκίνησε άμεσα. Στον 20ο γύρο προσπέρασε εκ νέου τον Σπύρο Σεβαστό, ανακτώντας την 2η θέση.

Γύρος 24

Όσα προσπεράσματα κι αν δέχτηκε, είχε πάντα την απάντηση και στο τέλος έκανε ένα παραπάνω προσπέρασμα από ότι του έκαναν οι αντίπαλοί του. Ο λόγος για τον Γιάννη Γαβαλίδη που στον 23ο γύρο προσπέρασε για τελευταία φορά στον αγώνα τον Χρήστο Παπαχρήστο, ένα προσπέρασμα που του έδωσε εν τέλει την νίκη. Ωστόσο, το τέλος στην δράση δεν είχε έρθει ακόμα. Ο Γιώργος Τοϊγκούνης είχε βάλει στόχο την 3η θέση και θα έκανε τα πάντα για να την κατακτήσει, πράγμα το οποίο κατάφερε στον 25ο γύρο στην ευθεία εκκίνησης τερματισμού. Τα πάνω κάτω όμως δεν άργησαν να έρθουν. Ο Χρήστος Παπαχρήστος θα δεχτεί ποινή, λόγω ασέβειας των ορίων πίστας, ποινή η οποία θα τον βγάλει από το βάθρο, ανεβάζοντας τον Γιώργο Τοϊγκούνη και τον Σπύρο Σεβαστό στην 2η και 3η θέση αντίστοιχα.

Για ακόμα έναν αγώνα ο Γιάννης Γαβαλίδης δεν άφησε περιθώρια αμφισβήτησης, κατακτώντας την 5η του νίκη στο πρωτάθλημα και 4η συνεχόμενη. Εξαιρετική εμφάνιση πραγματοποίησε, όμως, και ο Ηρακλής Καλπατζίδης στην 8η θέση, αλλά και ο Γιώργος Δαχρετζής στην 10η θέση. Η 4η θέση του Alexzander Brother Louie έδωσε πολύτιμους βαθμούς στην Alpha Tauri κρατώντας την ακόμα μέσα στην μάχη για το πρωτάθλημα κατασκευαστών. Εξίσου σημαντικά ήταν τα αποτελέσματα των Γιώργου Τοϊγκούνη και Θάνου Χουσίδη, περιορίζοντας τις βαθμολογικές απώλειες.

Αναλυτικά η κατάταξη του αγώνα
1.Γ. ΓΑΒΑΛΙΔΗΣ
2.Γ. ΤΟΙΓΚΟΥΝΗΣ
3.Σ. ΣΕΒΑΣΤΟΣ          
4.A. BROTHER LOUIE
5.Θ. ΧΟΥΣΙΔΗΣ
6.Χ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ
7.Η. ΚΑΛΠΑΤΖΙΔΗΣ
8.Μ. ΝΤΑΟΥΤ
9.Σ. ΒΟΥΓΙΑΤΖΗΣ
10.Γ. ΔΑΧΡΕΤΖΗΣ  
11.Γ. ΜΠΟΥΡΤΣΑΛΑΣ       
12.Ν. ΦΑΦΑΛΗΣ
13.Β. ΔΗΜΟΥΔΗΣ
14.Η. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ
15.Α. ΛΟΥΒΡΟΣ
16.Ν. ΛΟΥΔΑΡΟΣ    
17.Β. ΛΑΚΑΤΖΗΣ
18.Δ. ΣΕΙΜΕΚΗΣ
19.Π. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
20.Α. ΝΤΟΥΣΚΟΣ        
Αναλυτικά οι βαθμολογίες οδηγών και κατασκευαστών

Τον ταχύτερο γύρο του αγώνα σημείωσε ο Γιάννης Γαβαλίδης.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τον αγώνα στο κανάλι του GVR e-sports, εδώ.

Επόμενο ραντεβού της Alain Prost League, στις 30 Μαρτίου, για τον 11ο αγώνα του πρωταθλήματος, πίστα του Hungaroring, Ουγγαρία.

Διαβάστε όλα τα νέα της Formula 1 εδώ, ενώ πλέον μπορείτε να μας βρείτε στο InstagramYouTubeTik TokDiscord και Twitter.

Νίκος Δαφνομήλης

Μεγάλος φίλαθλος της Formula 1 από το 2005. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον τεχνικό τομέα του αθλήματος και θαυμαστής όλων των ωραίων που έχει να προσφέρει. Μεγάλος φαν και του MotoGP. O μηχανοκίνητος αθλητισμός είναι ένας μαγικός κόσμος!

F1RACINGNEWS