GP Στυρίας – Ένας ταύρος στην αρένα του
Σε δική του αρένα μετέτρεψε ο Max Verstappen το Red Bull Ring στο GP Στυρίας, σε έναν αγώνα «περίπατο» για τον Ολλανδό, ο οποίος πλέον ηγείται με διαφορά 18 πόντων από τον Lewis Hamilton στο πρωτάθλημα οδηγών.
Στις κατατακτήριες του Σαββάτου του GP Στυρίας, ο Ολλανδός εξασφάλισε την 3η pole position του για φέτος, με την πρώτη τριάδα να συμπληρώνουν οι Hamilton και Norris. Δεύτερο καλύτερο χρόνο στο Q3 σημείωσε ο Valtteri Bottas, του οποίου όμως του επιβλήθηκαν 3 θέσεις ποινής άρα και βρέθηκε στην 5η θέση του grid.
Κατά τη διάρκεια των δεύτερων ελεύθερων δοκιμών ο Bottas έχασε τον έλεγχο του μονοθέσιου στο pit lane, με αποτέλεσμα να κάνει τετ α κε και στη συνέχεια να ακινητοποιηθεί μπροστά από τους μηχανικούς της McLaren, οι οποίοι τον βοήθησαν να επιστρέψει στην πίστα. Το συμβάν θεωρήθηκε επικίνδυνη οδήγηση και έτσι του επιβλήθηκε η παραπάνω ποινή από τους αγωνοδίκες.

Στο Q3 ο Yuki Tsunoda εμπόδισε τον γρήγορο γύρο του Bottas και έτσι επιβλήθηκαν και στον Ιάπωνα 3 θέσεις ποινής, ο οποίος βρέθηκε από την 8η στην 11η θέση και ως αποτέλεσμα ο George Russell βρέθηκε στη δεκάδα του grid.
Ο αγώνας της Κυριακής
Ο Verstappen έκανε μία πολύ καλή εκκίνηση και διατήρησε την πρώτη θέση, με το δράμα να περιορίζεται πιο πίσω στη δεκάδα, όπου οι Leclerc και Gasly είχαν επαφή στη στροφή 1 και έπειτα ξανά στη στροφή 3. Η εμπρός αεροτομή του Μονεγάσκου υπέστη ζημιά και κατευθύνθηκε στα pits, κάτι που τον έφερε στην τελευταία θέση.
Ζημιά από την επαφή προκλήθηκε και στο πίσω αριστερό ελαστικό του Gasly, ο οποίος είχε επίσης επαφή με τους Giovinazzi και Latifi στη στροφή 3, με αποτέλεσμα να επιστρέψει στα pit και να εγκαταλείψει τον αγώνα.

Στον 27ο γύρο, και ενώ βρισκόταν στην 8η θέση, ο George Russell έκανε ένα αργό pit, το οποίο τον έβγαλε εκτός δεκάδας και αργότερα, στον 39ο γύρο, εγκατέλειψε τον αγώνα λόγω τεχνικού προβλήματος που είχε σχέση με τον πεπιεσμένο αέρα, όπως δήλωσε ο ίδιος. Σε αντίθετη περίπτωση, μπορεί στον αγώνα της Κυριακής να είχε τους πρώτους του πόντους με τη Williams.
Ίσως ο επόμενος αγώνας να είναι καλύτερος για την ομάδα και τον Βρετανό, η εμφάνιση του οποίου πριν την εγκατάλειψη του αγώνα έδειχνε πολλά υποσχόμενη.
Στον 27ο γύρο ο Perez έκανε το πρώτο του pit, στο οποίο υπήρξε καθυστέρηση στην αλλαγή του πίσω αριστερά ελαστικού και έτσι, μετά το pit stop του Bottas, ένα γύρο αργότερα, ο Φιλανδός πέρασε τον Sergio Perez. Ο τελευταίος μπήκε ξανά για pit στον 56ο γύρο, με σκοπό να κάνει τον ταχύτερο γύρο και να πάρει τον έξτρα πόντο, όμως στον προτελευταίο γύρο ο Hamilton μπήκε στα pit για αλλαγή ελαστικών και κατέκτησε αυτός τον πόντο.

Στο μεταξύ, ο Verstappen είχε ανοίξει τη διαφορά και βρέθηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, έχοντας εξαιρετικό ρυθμό και κάνοντας πολύ καλή διαχείριση ελαστικών, κάτι στο οποίο ο Hamilton δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί.
Ο Ολλανδός ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος του αγώνα και παρά την πίεση που άσκησε ο Βρετανός, ο Verstappen ήταν σε άλλο επίπεδο στο GP Στυρίας. Το βάθρο συμπλήρωσαν οι Hamilton και Bottas.
Έτσι, η Mercedes βρίσκεται πλέον 40 πόντους κάτω από τη Red Bull στο πρωτάθλημα κατασκευαστών και ο Hamilton 18 πόντους κάτω από τον Verstappen στο πρωτάθλημα οδηγών.
Μήπως ήρθε η ώρα για τη Mercedes να πατήσει το κουμπί πανικού;
Με τους οικονομικούς περιορισμούς που έχουν επέλθει στη Formula 1, η Mercedes έχει επιλέξει να επενδύσει περισσότερο στο 2022, με τον Wolff να δηλώνει πως δε θα υπάρξει περαιτέρω εξέλιξη του μονοθέσιου φέτος, κάτι που ο James Allison διέψευσε, σημειώνοντας ότι θα υπάρξουν αναβαθμίσεις φέτος επιβεβαιώνοντας όμως ότι η προσοχή τους είναι στραμμένη στο 2022, οπότε οψόμεθα.
Η Red Bull παρ’ όλα αυτά βρίσκεται για πρώτη φορά μετά το 2013 σε τόσο ευνοϊκή θέση στο πρωτάθλημα, κάτι που η ομάδα φαίνεται να θέλει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο.
Σε αυτό το σημείο έχουν περάσει 4 αγώνες χωρίς νίκη από τη Mercedes, κάτι που είχαμε να δούμε από το 2013, όταν ο Sebastian Vettel είχε βρεθεί στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου 9 συνεχόμενες φορές. Τουλάχιστον είχαμε επιστροφή του Bottas στο βάθρο, μετά από 4 αγώνες. Θα ήταν ίσως η κατάλληλη στιγμή να πάρει τα πάνω του και να βοηθήσει την ομάδα.

Οδηγός της ημέρας επιλέχθηκε ο Charles Leclerc, ο οποίος μετά την επαφή με τον Gasly και το pit stop που τον έριξαν στην τελευταία θέση, κατάφερε να τερματίσει 7ος, έχοντας μία ομολογουμένως συναρπαστική εμφάνιση.
Ο ομόσταυλος του, Carlos Sainz, είχε επάνοδο μετά από μία κακή μέρα στις κατατακτήριες που τον έφερε 12ο στη σχάρα εκκίνησης και τερμάτισε 6ος, έχοντας και αυτός μία πολύ καλή εμφάνιση.
Ο Daniel Ricciardo τερμάτισε 14ος, 2η φορά εκτός πόντων για φέτος, μετά από τον αγώνα του Μονακό, στον οποίο είχε τερματίσει 12ος. Μήπως μιλήσαμε πολύ νωρίς την προηγούμενη εβδομάδα, όταν αναφερόμασταν σε επιστροφή του παλιού Ricciardo; Μόνο ο χρόνος θα δείξει. Πάντως η απόδοση του στο GP Στυρίας ήταν το λιγότερο απογοητευτική.

Την ίδια στιγμή, ο Lando Norris τερμάτισε 5ος στο GP Στυρίας και συνεχίζει να μας αποδεικνύει σε κάθε αγώνα ότι πλέον είναι ένας από τους καλύτερους οδηγούς στο grid, συνεχίζοντας να είναι ο μόνος οδηγός που έχει τερματίσει εντός δεκάδας σε όλους τους αγώνες της σεζόν. Όπως φάνηκε να πιστεύει και ο ίδιος, πλέον η 5η θέση δε του αρκεί. Και ποιος μπορεί να το αρνηθεί; Έχοντας ήδη 2 podium στην τσέπη του για φέτος, ο Norris κυνηγάει περισσότερα.
Η συνέχεια στις 2-4 Ιουλίου, στο δεύτερο ραντεβού μας στο Red Bull Ring, στο Spielberg της Αυστρίας.
Διαβάστε όλα τα νέα της Formula 1 εδώ, ενώ πλέον μπορείτε να μας βρείτε στο Instagram, YouTube, Tik Tok, Discord και Twitter.