GP Μπαχρέιν – Νέα αρχή για όλους

Η F1 αρχίζει την νέα σεζόν από την πίστα του Μπαχρέιν και όλα τα φώτα είναι στραμμένα στον παγκόσμιο πρωταθλητή Max Verstappen και τους αντιπάλους του

Ο 21ος αιώνας ξεκίνησε γεμάτη οράματα και στόχους για την F1. Η κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού ξεκίνησε να επενδύει στα εδάφη της Μέσης Ανατολής και της Ασίας. Το Μπάχρειν έγινε η πρώτη Αραβική χώρα που φιλοξένησε αγώνα της κορωνίδας του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Οι εργασίες κατασκευής της πίστας ξεκίνησαν το 2002 και ολοκληρώθηκαν λίγο πριν διεξαχθεί ο πρώτος αγώνας στο μικρό κρατίδιο.

Bahrain International Circuit – μια ομορφιά στην έρημο υπό τους προβολείς

Από το 2004 έως το 2013 οι αγώνες του GP Μπαχρείν γίνοταν το μεσήμερι, με αφόρητη ζέστη. Το 2006 η πίστα του Sakhir φιλοξένησε την πρεμιέρα του παγκοσμίου πρωταθλήματος, όπως και το 2010. Το 2010 χρησιμοποιήθηκε ένα μεγάλο κομμάτι ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο, μεγαλώντας έτσι το μήκος της πίστας στα 6,299 χιλιόμετρα. Ο αγώνας το 2011 δεν διεξήχθη, εξαιτίας των κοινωνικοπολιτικών που είχαν ξεσπάσει σε χώρες της Βόρειας Αφρικής και του Αραβικού κόσμου.

Από το 2014 ο αγώνας διεξάγεται την νύχτα υπό το φως των προβολέων, δίνοντας μια άλλη οπτική στο εν λόγω Grand Prix. Από το 2021 το Μπαχρέιν φιλοξενεί την έναρξη του παγκοσμίου πρωταθλήματος, όπως επίσης και τις δοκιμές εξέλιξης. Το Μπαχρέιν ανανέωσε την παρουσία του στο καλεντάρι της F1, έως το 2036.

15 στροφές απαρτίζουν την πίστα του Μπαχρέιν, εκ των οποίων οι 9 είναι δεξιόστροφές. Το μήκος της πίστας είναι 5,412 χιλιόμετρα και το ρεκόρ πίστας το κατέχει ο Pedro de la Rosa από το 2005 (1:31:447). Ο αγώνας έχει διάρκεια 57 γύρων και συνολική απόσταση του αγώνα 308,238 χιλιόμετρα. Η πίστα του Μπαχρέιν διαθέται 3 ζώνες χρήσης του DRS.

Ενόψει της έναρξης του πρωταθλήματος της F1, η Pirelli θα φέρει τις γόμες C1 (Σκληρή), C2 (Μέση) και C3 (Μαλακή), με την C1 να είναι η επικρατέστερη γόμα τον αγώνα της Κυριακής
GP Μπαχρέιν

Ο πρώτος αγώνας του πρωταθλήματος θα είναι μια σημαντική δοκιμασία, για να επιβεβαιωθεί η δουλειά που κάναμε από πέρυσι επάνω στην βελτίωση της δομής των ελαστικών και είσοδο μιας νέας γόμας“, δήλωσε ο motorsport director της Pirelli, Mario Isola.

Η τελευταία έκδοση της C1 γόμας θα κάνει το ντεμπούτο της στο Sakhir. Μια εντελώς καινούργια γόμα, έχοντας ως βάση την περσινή C2, η οποία μας επιτρέπει να μειώσουμε το χάσμα απόδοσης μεταξύ των πιο σκληρών γομών. Αναμένουμε να είναι μια σωστή επιλογή για τον αγώνα και αυτό το Σαββατοκύριακο“.

GP Μπαχρέιν

Το undercut είναι συχνά καθοριστικό για το GP του Μπαχρέιν. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς οι ομάδες χρησιμοποιούν αυτό το νέο στοιχείο στην τριάδα των γομών που είναι υποψήφιες για Sakhir“.

GP Μπαχρέιν

Διαβάστε όλα τα νέα της Formula 1 εδώ, ενώ πλέον μπορείτε να μας βρείτε στο InstagramYouTubeTik TokDiscord και Twitter.

Γιώργος Λιακόπουλος

Φίλος της F1 και του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Όταν δεν έχει F1 παρακολουθούμε MotoGP και WRC. Λάτρης της οδήγησης (ειδικότερα τις νυχτερινές ώρες) και υπέρμαχος της οδικής ασφαλείας. Βρίσκομαι στο F1racingnews από το Δεκέμβριο του 2019, χάρη στη θέληση και την επιθυμία για συνεργασία του ιδρυτή της, Σάκη Ζαφειρόπουλου.

F1RACINGNEWS