Η F1 συνεχίζει το ταξίδι στην Αμερικανική ήπειρο και κατευθύνεται στο “Autodromo Hermanos Rodriguez” για το GP Μεξικού και με τον Sergio Perez να στοχεύει σε νίκη μπροστά στους συμπατριώτες του
Στο GP Αμερικής ο Max Verstappen έδειξε ότι δε θα σταματήσει να κυνηγάει την πρώτη θέση. Ο Ολλανδός οδηγός της Red Bull κέρδισε το 50ο Grand Prix της καριέρας του, ακόμα και με πρόβλημα στα φρένα της RB19. Ο Lewis Hamilton τερμάτισε δεύτερος και έχασε την ευκαιρία για την νίκη, εξαιτίας 2 θεμάτων: κακή στρατηγική και κακά pit stops από τους μηχανικούς της Mercedes.
Ωστόσο η FIA στον τεχνικό έλεγχο των μονοθεσίων, βρήκε την σανίδα στο πάτωμα της W14 Hybrid κάτω από τα 10 χιλιοστά που είναι και το όριο. Το ίδιο θέμα αντιμετώπισε και ο Charles Leclerc. Οι αγωνοδίκες κάλεσαν τους 2 οδηγούς για εξηγήσεις και λίγο αργότερα τους τιμώρησαν με disqualification από την κατάταξη του αγώνα. Έτσι το βάθρο του GP Αμερικής συμπλήρωσαν οι Lando Norris και Carlos Sainz.
Autódromo Hermanos Rodríguez – γκάζι – φρένο στα 2000 μέτρα υψόμετρο
Το 1959 ο πατέρας των αδερφών Rodriguez (Ricardo και Pedro), ήταν σύμβουλος του προέδρου της Μεξικανικής δημοκρατίας, Adolfo López Mateos. Είχε προτείνει στον Mateos την κατασκευή πίστας αγώνων ταχύτητας, εντός του μητροπολιτικού πάρκου της πόλης του Μεξικού, “Magdalena Mixhuca”, το οποίο αποτέλεσε και το Ολυμπιακό πάρκο για την Ολυμπιάδα του 1968.
Μέχρι το 1992 η πίστα είχε την διάσημη στροφή “Peratalda”. Ωστόσο λόγω θεμάτων ασφαλείας, το Μεξικό σταμάτησε να φιλοξενεί αγώνες F1. Ωστόσο με την είσοδο του Sergio Perez από το 2011 και την επιρροή ισχυρών επιχειρηματιών, ο Hermann Tilke ανασχεδιάσε στην πίστα και το 2015 το Μεξικό επέστρεψε στο καλεντάρι της F1.
Το “Autódromo Hermanos Rodríguez” έχει μήκος 4,304 χιλιόμετρα. Η τελευταία στροφή αντικατάσταθηκε από ένα αργό πε΄ρασμα μέσα από το στάδιο baseball. Παράλληλα το κομμάτι από τις στροφές “7” έως “11” επανασχεδιάστηκαν προκείμενου να γίνουν στροφές υψηλής ταχύτητας. Αποτελείται από 17 στροφές, οι οποίοι διαθέτουν και τα 3 είδη ταχύτητας. Οι ζώνες χρήσης του DRS είναι 3 και το ρεκόρ γύρου το κατέχει από το 2021 ο Valtteri Bottas (1:17:774). Νικητής θα αναδειχθεί αυτός που θα συμπληρώσει τους 71 γύρους ή τα 305,354 αγωνιστικά χιλιόμετρα.
Η Pirelli θα φέρει στο GP Μεξικού, τις γόμες C3 (Σκληρή), C4 (Μέση) και C5 (Μαλακή) και παράλληλα στις ελεύθερες δοκιμές της Παρασκευής θα δοκιμαστεί μια νέα έκδοση της C4, ενόψει της σεζόν του 2024
“Η πίστα βρίσκεται στη δυτική πλευρά της πόλης. Έχει μήκος λίγο πάνω από τέσσερα χιλιόμετρα, με 17 στροφές και βρίσκεται σε υψόμετρο πάνω από 2000 μέτρα. Αυτό έχει σημαντική επίδραση στην απόδοση του αυτοκινήτου, με τον σπάνιο αέρα να μειώνει το drag και επίσης την κάθετη δύναμη“.


“Ως αποτέλεσμα, οι ρυθμίσεις αεροδυναμικής στα μονοθέσια είναι παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιούνται σε πίστες με υψηλή κάθετη δύναμη.Μόνο που εδώ υπάρχει μειωμένη επίδραση στα ελαστικά. Η πρόσφυση από την άσφαλτο είναι επίσης πολύ μικρότερη από το μέσο όρο, καθώς η τραχύτητα της επιφάνειας είναι από τις χαμηλότερες σε ολόκληρο το καλεντάρι της F1“, ανέφερε στο press kit της Pirelli, ο Mario Isola.


“Φέτος αποφασίσαμε να φέρουμε τις τρεις πιο μαλακές ενώσεις στο Μεξικό. Φέραμε την C3, την C4 και την C5, μετά από προσεκτικό προβληματισμό με βάση τις περσινές πληροφορίες και τις προσομοιώσεις από τις ομάδες“.
“Αυτό θα πρέπει να οδηγήσει σε μια ευρύτερη ποικιλία επιλογών στρατηγικής σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, ανοίγοντας την πόρτα και σε μια στρατηγική 2 pit stop. Πέρυσι, όταν οι γόμες ήταν οι C2,C3 και C4, σχεδόν όλοι οι οδηγοί σταμάτησαν μόνο μία φορά, κυρίως χρησιμοποιώντας την μαλακή και την μέση γόμα“.


Διαβάστε όλα τα νέα της Formula 1 εδώ, ενώ πλέον μπορείτε να μας βρείτε στο Instagram, YouTube, Tik Tok, Discord και Twitter.