GP Ιταλίας – Δράση στον “ναό της ταχύτητας”
Η F1 μετά την νίκη – ρεκόρ του Max Verstappen στο Zandvoort μεταφέρει την δράση της στη Monza για το GP Ιταλίας. Θα κάνει ο Verstappen την 10η συνεχόμενη νίκη ή θα πάρει η Ferrari την πολυπόθητη νίκη μέσα στην έδρα της ?
Στο GP Ολλανδίας ο καιρός έκανε τα δικά του παιχνίδια. Βροχή στην εκκίνηση και στο τέλος, προκαλώντας και την μισάωρη διακοπή. Όμως τον τελευταίο λόγο τον είχε ο Max Verstappen. Pole position το Σάββατο με γύρο φωτιά στο φιν΄΄αλε του Q3 και μια μεγάλη νίκη, μπροστά στους συμπατριώτες του. Ο δις παγκόσμιος πρωταθλητής ισοφάρισε το ρεκόρ των 9 συνεχόμενων νικών των Ascari και Vettel και πάει στη Monza για να κάνει την νίκη νούμερο “10” και να τελειώσει όσο πιο νωρίς γίνεται την υπόθεση “3ος” παγκόσμιος τίτλος. Επιστροφή στο βάθρο για τον Fernando Alonso, μετά το GP Καναδά και πλέον έχει εδραιωθεί (προς ώρας) στην 3η θέση στο πρωτάθλημα οδηγών. Βάθρο και για τον Pierre Gasly, χάρις στην ποινή για υπέρβαση ταχύτητας στo pitlane που έκανε ο Sergio Perez.
Autodromo Nazionale Monza – ο “ναός της ταχύτητας”
Η πίστα βρίσκεται στο μητροπολιτικό πάρκο της περιοχής, λίγα χιλιόμετρα έξω από το Μιλάνο. Κατασκευάστηκε μέσα σε 110 ημέρες και έγινε η τρίτη πίστα μετά την “Brooklands” στη Μεγάλη Βρετανία και την Ινδιανάπολη στην Αμερική. Η Monza στην αρχή είχε και κομμάτι με οβάλ στροφές. Στις 3 Σεπτεμβρίου του 1922 η Monza άνοιξε τις πόρτες της στο κοινό. Από το 1950 η Monza αποτελεί την έδρα του Ιταλικού Grand Prix μέχρι και σήμερα. Το 1980 το Ιταλικό Grand Prix φιλοξενήθηκε στην πίστα της Imola, καθότι στη Monza γινόντουσαν έργα αναβάθμισης της πίστας.
Η πίστα της Monza θα έχει 2 ζώνες DRS. Η πρώτη ζώνη θα είναι στην ευθεία εκκίνησης-τερματισμού μέχρι τα φρένα της “Variante del Rettiflio”. Η δεύτερη ζώνη θα είναι από την έξοδο της δεύτερης “Lesmo” έως τα φρένα για την “Variante Ascari”. Νικητής θα αναδειχτεί ο οδηγός, ο οποίος θα δει πρώτος την καρό σημαία μετά από 53 γύρους. Η συνολική απόσταση του αγώνα είναι 306.72 χιλιόμετρα. Το ρεκόρ γύρου το κατέχει από το 2004 ο Rubens Barrichello (1:21:046).
Η Pirelli θα φέρει στην Ιταλία τις γόμες C3 (Σκληρή), C4 (Μέση) και C5 (Μαλακή). Οι πιέσεις στα εμπρός ελαστικά θα είναι στα 24,5 psi και στα 22,5 psi οι πιέσεις στα πίσω ελαστικά. Το “EOS Camber limit” θα είναι -3.00° μπροστά και -2.00° πίσω.

“Ως συνήθως, η πορεία της F1 στην Ευρώπη, πλησιάζει στο τέλος της στη Monza. Ταυτόχρονα στην πίστα της Monza είναι επίσης η έδρα της Pirelli, καθώς η έδρα μας απέχει μόλις λίγα χιλιόμετρα από αυτήν την εμβληματική πίστα. Η Monza είναι συνώνυμη με την ταχύτητα, όπως το παρατσούκλι της «Ναός της Ταχύτητας»“, ανέφερε αρχικά ο Mario Isola, motorsport director της Pirelli.
“Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ομάδες να χρησιμοποιούν τα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα κάθετης δύναμης, για να ευνοήσουν την τελική ταχύτητα μειώνοντας την αντίσταση. Η σταθερότητα στο φρενάρισμα και η πρόσφυση που βγαίνει από τα δύο σικέιν, είναι οι δύο βασικοί παράγοντες που προκαλούν τα ελαστικά περισσότερο σε αυτή την πίστα. Ένα επιπλέον παράγοντας φθοράς είναι και τα πλευρικά φορτία που ασκούνται στις γρήγορες στροφές. Στην Parabolica (που πήρε το όνομά του από τον Michele Alboreto) και στην Curva Grande“.

“Μετά την Ουγγαρία, η Monza θα είναι η δεύτερη φορά που θα δοκιμαστεί η εναλλακτική κατανομή ελαστικών (ATA), η οποία χρησιμοποιεί δύο λιγότερα σετ ελαστικών από την τυπική μορφή. Αυτό προσφέρει ένα πλεονέκτημα όσον αφορά το CO2 που εξοικονομείται τόσο κατά την παραγωγή όσο και κατά τη μεταφορά, καθώς και παρέχοντας στις ομάδες και τους οδηγούς ένα ευρύτερο φάσμα στρατηγικών επιλογών. Για αυτόν τον λόγο επίσης, επιλέξαμε την τριάδα των πιο μαλακών ενώσεων για τη Monza – C3, C4 και C5 – η οποία έχει ήδη προταθεί πέντε φορές αυτή τη σεζόν“.

Διαβάστε όλα τα νέα της Formula 1 εδώ, ενώ πλέον μπορείτε να μας βρείτε στο Instagram, YouTube, Tik Tok, Discord και Twitter.