Το Grand Prix της Ιαπωνίας 2025, στη διάσημη πίστα της Σουζουκα, υπόσχεται να είναι συναρπαστικό με τις μεταγραφές να βρίσκονται στο επίκεντρο.
Στη φετινή διοργάνωση, ο επίσημος προμηθευτής ελαστικών παρέχει τις σκληρότερες τρεις ενώσεις ελαστικών για να αντιμετωπιστεί η απαιτητική διαδρομή των 18 στροφών.
Η Pirelli για το 2025 επέλεξε την C1 ως τη σκληρή γόμα (λευκό σιρίτι), την C2 ως τη μέτρια (κίτρινο σιρίτι) και την C3 ως τη μαλακή (κόκκινο σιρίτι). Αυτές οι επιλογές προορίζονται για τις διαφορετικές ανάγκες της πίστας, με τις αυξημένες απαιτήσεις από πλευράς φθοράς και θερμοκρασίας.

Οι οδηγοί θα έχουν στη διάθεσή τους δύο σετ από τα σκληρά ελαστικά, τρία από τα μέτρια και οκτώ από τα μαλακά, ενώ σε περίπτωση βροχής, τα ενδιάμεσα και τα full wet θα είναι διαθέσιμα.
Για το 2025, ένα μεγάλο τμήμα της πίστας της Σουζούκα έχει ανακατασκευαστεί, με αλλαγές στην επιφάνεια από την έξοδο της τελευταίας καμπύλης μέχρι την αρχή του πρώτου τομέα.
Αυτές οι τροποποιήσεις, σε συνδυασμό με την αυξημένη απόδοση των νέων μονοθεσίων της Formula 1, αναμένονται να μειώσουν τους χρόνους γύρου κατά περίπου 1,5 δευτερόλεπτο.
Αυτή η αλλαγή καθιστά ακόμα πιο ενδιαφέρον το θέμα των στρατηγικών όσο αφορά τα ελαστικά, καθώς οι ομάδες θα πρέπει να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες και να βρουν τη βέλτιστη λύση για τις απαιτήσεις στον αγώνα.
Όπως δήλωσε η ιταλική εταιρία: “Οι προσομοιώσεις πριν από τη διοργάνωση, που πραγματοποιήθηκαν χρησιμοποιώντας δεδομένα που παρείχαν οι ομάδες, υποδηλώνουν ότι οι χρόνοι γύρου θα μειωθούν χάρη στο συνδυασμένο αποτέλεσμα της πρόσθετης πρόσφυσης από τη νέα επιφάνεια και της αύξησης της απόδοσης από τα μονοθέσια του 2025, η οποία υπολογίζεται ότι θα είναι περίπου ενάμιση δευτερόλεπτο”.
“Αυτός ο αριθμός θα ελεγχθεί από την Παρασκευή κατά τις πρώτες δύο ώρες της πίστας. Επίσης, με βάση τα δεδομένα των ομάδων, οι μηχανικοί της Pirelli έχουν τροποποιήσει ελαφρώς τις απαιτούμενες ελάχιστες πιέσεις εκκίνησης και στους δύο άξονες, με το μπροστινό να μειώνεται κατά μισό psi από 25 σε 24,5 και το πίσω να αυξάνεται κατά το ίδιο ποσό από 23 σε 23,5”.
“[Το 2024] υπήρχε μεγάλη διαφορά στις επιλογές στρατηγικής, τόσο ως προς τον αριθμό των στάσεων, με τις δύο στάσεις ωστόσο να αποδεικνύεται η πιο δημοφιλές και τη σειρά με την οποία χρησιμοποιήθηκαν οι ενώσεις”.
“Στο τέλος, η C1 έκανε τους περισσότερους γύρους (61% του συνόλου) μπροστά από τα μεσαία (31%) και το μαλακό έκανε μόνο ένα σύντομο πρώτο ή τελευταίο stint, καθώς η πτώση της απόδοσής του ήταν αρκετά σημαντική”.
“Αξίζει να σημειωθεί ότι, ξεκινώντας από το μέσο και κάνοντας μόνο μία αλλαγή σε σκληρό, ο Charles Leclerc κατάφερε να ανέλθει τέσσερις θέσεις από τη θέση του grid, για να τερματίσει όγδοος”.
“Φέτος, αυτό που υπάρχει στα χαρτιά μια μεγάλη διαφορά απόδοσης μεταξύ των ενώσεων, μιας στάσης θα μπορούσε να αποδειχθεί πιο περίπλοκη, αν και πρέπει να περιμένουμε και να δούμε τι επίδραση μπορεί να έχει το τμήμα της πίστας που μόλις εμφανίστηκε, καθώς και ποιες θα είναι οι θερμοκρασίες αυτό το Σαββατοκύριακο”.

Διαβάστε όλα τα νέα της Formula 1 εδώ, ενώ πλέον μπορείτε να μας βρείτε στο Instagram, YouTube, Tik Tok, Discord και Twitter.