GP Αζερμπαϊτζάν – Μάχη με φόντο την Κασπία

Μετά την νίκη του Sergio Perez στον επεισοδιακό αγώνα του Μονακό, το σκηνικό της F1 μεταφέρεται στην Κασπία και την πίστα του Αζερμπαϊτζάν στο Μπακού

Στα τελευταία χρόνια ιδιοκτησίας της F1 από τον Bernie Ecclestone, η F1 άνοιξε την πόρτα εισόδου νέων χωρών στο καλεντάρι του σπορ. Μετά την Ρωσία (η οποία βγήκε από το ίδιο το σπορ, εξαιτίας της κατάστασης στο Ουκρανικό έδαφος), σειρά πήρε στο καλεντάρι το Αζερμπαϊτζάν. Η χώρα της Κασπίας, με τα μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου, εισήλθε για πρώτη φορά το 2016. Από το 2017 το Grand Prix είναι της χώρας των Αζέρων. Το 2016 πραγματοποίησε το τελευταίο (στην ιστορία του σπορ), ευρωπαϊκό GP.

Το “Baku city circuit” έχει συνολικό μήκος 6,003 χιλιόμετρα. Διαθέτει 2 μεγάλες ευθείες στο πρώτο sector, με την ευθεία εκκίνησης τερματισμού να εκτείνεται σε μήκος 2,2 χιλιομέτρων. Ιδιαίτερη μνεια αποτελεί το 2ο sector το οποίο περνάει από το κάστρο του Μπακού, το οποίο είναι μνημείο πολιτιστικής κληρονομικότητας της Unesco. 2 ζώνες DRS απαρτίζουν την πίστα. Η Pirelli θα φέρει για το GP τις γόμες C3 (Σκληρή), C4 (Μέση) και C5 (Μαλακή).

GP Αζερμπαϊτζάν
2021 Azerbaijan Grand Prix, Sunday – Wolfgang Wilhelm
Από την πλευρά του ο Mario Isola ανάφεερει για λογαριασμό της Pirelli:

Μέχρι να εμφανιστεί η Jeddah, το Μπακού ήταν το ταχύτερο σιρκουί δρόμου της σεζόν. Αλλά οι απαιτήσεις αυτής της πίστας πόλης εξακολουθούν να είναι σχετικά χαμηλές, καθώς καμία από τις στροφές δεν αφαιρεί τεράστια ποσότητα ενέργειας από τα ελαστικά λόγω των χαμηλών επιπέδων τριβής και των περιορισμένων πλευρικών φορτίων. Πράγμα που σημαίνει ότι μπορούμε να έχουμε την ίδια υποψηφιότητα με το Μονακό“.

GP Αζερμπαϊτζάν

Τούτου λεχθέντος, οι υψηλές ταχύτητες στο Αζερμπαϊτζάν εξακολουθούν να δημιουργούν μια συγκεκριμένη ζήτηση για τα ελαστικά. Το κύριο θέμα είναι η πρόσφυση, με την εύρεση της σωστής ισορροπίας μεταξύ του μπροστινού και του πίσω άξονα να είναι η βασική πρόκληση για όλες τις ομάδες: πρέπει να έχετε αρκετή θερμότητα στα μπροστινά ελαστικά για να δημιουργήσετε πρόσφυση, παρά τις μεγάλες ευθείες που τα δροσίζουν. αλλά όχι πολύ ζέστη πίσω, αλλιώς είναι εύκολο να τα υπερθερμάνεις στις ζώνες πρόσφυσης. Η θερμοκρασία της διαδρομής είναι επίσης ασυνεπής στο Μπακού“.

GP Αζερμπαϊτζάν

Επομένως, είναι ένα αρκετά συγκεκριμένο κομμάτι με μερικές διαφορετικές τεχνικές προκλήσεις, οι οποίες ωστόσο είναι ίδιες για όλους“.

GP Αζερμπαϊτζάν
Αναλυτικά το πρόγραμμα του GP Αζερμπαιτζάν:
Παρασκευή 10 Ιουνίου
FP1: 14:00 – 15:00
FP2: 17:00 – 18:00
Σάββατο 11 Ιουνίου

FP3: 14:00 – 15:00
Κατατακτήριες δοκιμές: 17:00 – 18:00

Κυριακή 12 Ιουνίου
Αγώνας: 14:00

Όλη η δράση του τριημέρου θα μεταδοθεί σε απευθείας μετάδοση από το Cosmote Sport 5HD και από την ΕΡΤ. Το FP1, το FP2 και το FP3 θα μεταδοθούν από τα κανάλια της “ΕΡΤSPORTS“, της ψηφιακής πλατφόρμας “ERTFLIX“. Οι κατατακτήριες δοκιμές του Σαββάτου και ο αγώνας της Κυριακής θα μεταδοθούν ζωντανά από την ΕΡΤ2.

Διαβάστε όλα τα νέα της Formula 1 εδώ, ενώ πλέον μπορείτε να μας βρείτε στο InstagramYouTubeTik TokDiscord και Twitter.

Γιώργος Λιακόπουλος

Φίλος της F1 και του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Όταν δεν έχει F1 παρακολουθούμε MotoGP και WRC. Λάτρης της οδήγησης (ειδικότερα τις νυχτερινές ώρες) και υπέρμαχος της οδικής ασφαλείας. Βρίσκομαι στο F1racingnews από το Δεκέμβριο του 2019, χάρη στη θέληση και την επιθυμία για συνεργασία του ιδρυτή της, Σάκη Ζαφειρόπουλου.

F1RACINGNEWS