Formula 1ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ

GP Αμερικής – Δράση στο δρόμο για το φινάλε

Η F1 μετά την ανακήρυξη του Max Verstappen ως παγκόσμιο πρωταθλητή για 3 φορά στην σάουνα του GP Κατάρ, μεταφέρει την δράση της στην Αμερικανική ήπειρο, με πρώτη στάση το Austin για το GP Αμερικής

Στο GP Κατάρ ο Max Verstappen πήρε και επίσημα στο στέμμα του πρωταθλητή. Με την 2η θέση στο Sprint Race και την εγκατάλειψη του Sergio Perez, ο Ολλανδός οδηγός της Red Bull αναδείχτηκε για 3η φορά στην καριέρα του πρωταθλητής στην F1. Η Κυριακή ήταν απλά μια βόλτα στο καμίνι του Lusail. Η FIA έβαλε κόφτη στην χρήση των ελαστικών ανά stint και οι ακραίες συνθήκες ζέστης και υγρασίας έπαιξαν και αυτές τον ρόλο τους.

Circuit of The Americas: Όταν ο Tilke συνδυάζει Silverstone, Suzuka και Hockenheim σε 5,5 χιλιόμετρα διαδρομής

Κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης η F1 έψαχνε τρόπο να επιστρέψει στην αγορά των ΗΠΑ, μετά την φυγή της το 2007. Το Τέξας ήταν σημείο κλειδί για την επιστροφή της κορωνίδας του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Το 2012 το COTA φιλοξένησε τον πρώτο του αγώνα. Και αυτή η πίστα τα έχει όλα.

Η στροφή “1” είναι στο πιο ψηλό σημείο της πίστας και μια λάθος γραμμή να πάρει κάποιος σε εκείνο το σημείο, έχει χάσει τα πάντα. Οι στροφές “3” έως “9” θυμίζουν 2 πίστες. Σύμπλεγμα Maggots και Becketts από το Silverstone και το σύμπλεγμα “S” της Suzuka. Το κομμάτι των στροφών “12 – 15” θυμίζει αρκετά το κομμάτι στο στάδιο της πίστας του Hockenheim.

Το “Circuit of the Americas” έχει μήκος 5,513 χιλιόμετρα και αποτελείται από 20 στροφές. Από ψηλά η πίστα μοιάζει σαν ένα ορθογώνιο τρίγωνο και είναι κυρίως αριστερόστροφη. Διαθέτει 2 ζώνες χρήσης DRS και το ρεκόρ γύρου το κατέχει ο Charles Leclerc από το 2019 (1:36:169). Το μήκος αγώνα είναι 308,405 χιλιόμετρα και αυτό διανύεται σε 56 γύρους.

Ενόψει του GP Αμερικής η Pirelli έχει φέρει τις γόμες C2 (Σκληρή), C3 (Μέση) και C4 (Μαλακή), με την τραχύτητα της ασφάλτου να παίζει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του τριημέρου

Το Austin σηματοδοτεί την έναρξη 4 αγώνων, με 3 από αυτούς να είναι συνεχόμενοι, εντός της Αμερικανικής ηπείρου. Και όλα αρχίζουν με το GP Αμερικής. Ένα Grand Prix σε μια χώρα, γεμάτη από παράδοση μηχανοκίνητου αθλητισμού. Η παρουσία των ΗΠΑ στην F1 έχει γίνει αισθητή, μόνο τα τελευταία χρόνια, χάρη σε όλες τις διαφορετικές πρωτοβουλίες που εφαρμόζει η Liberty Media σε διάφορους τομείς“, ανέφερε στο press kit της Pirelli, ο Mario Isola.

GP Αμερικής

Οι δυνάμεις που δέχονται τα ελαστικά είναι κυρίως πλευρικές. Έτσι οι δυνάμεις είναι αρκετά καλά ισορροπημένες μεταξύ των εμπρός και των πίσω ελαστικών, χωρίς κάποια συγκεκριμένη γωνία του μονοθεσίου να υποβάλλεται σε ιδιαίτερη πίεση“.

GP Αμερικής

Η άσφαλτος εξακολουθεί να είναι αρκετά τραχιά, παρά τη μερική βελτίωση που έγινε πέρυσι. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πολύ ελαφριά ολίσθηση του ελαστικού, κάτι που είναι πιθανή αιτία υπερθέρμανσης. Επιπλέον το degradation που παρατηρείται στο Austin είναι ως επί το πλείστον θερμικό, ενώ το φαινόμενο του graining είναι αρκετά σπάνιο φαινόμενο“.

GP Αμερικής

Διαβάστε όλα τα νέα της Formula 1 εδώ, ενώ πλέον μπορείτε να μας βρείτε στο InstagramYouTubeTik TokDiscord και Twitter.

Γιώργος Λιακόπουλος

Φίλος της F1 και του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Όταν δεν έχει F1 παρακολουθούμε MotoGP και WRC. Λάτρης της οδήγησης (ειδικότερα τις νυχτερινές ώρες) και υπέρμαχος της οδικής ασφαλείας. Βρίσκομαι στο F1racingnews από το Δεκέμβριο του 2019, χάρη στη θέληση και την επιθυμία για συνεργασία του ιδρυτή της, Σάκη Ζαφειρόπουλου.