FIAFormula 1ΔΗΛΩΣΕΙΣ

General Motors – Δηλώνει αίτηση για παροχή κινητήρων στην F1

Η General Motors ανακοίνωσε την αίτησή της για να παρέχει κινητήρες στην F1 από το 2028, εφόσον εγκριθεί η αίτηση της Andretti Cadillac για να συμμετάσχει στο πρωτάθλημα.

Η GM έχει δηλώσει επίσημα αίτηση στη FIA για να γίνει μελλοντικός προμηθευτής κινητήρων στη Formula 1, με άφιξη προγραμματισμένη για τη σεζόν του 2028. Αυτή είναι η ανακοίνωση που μόλις έκανε η Αμερικανική κολοσσιαία εταιρεία στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας την Τρίτη, λίγες ημέρες πριν από το Grand Prix του Las Vegas.

Μέσο της μάρκας Cadillac, η General Motors έχει συνδεθεί με το πρότζεκτ της Andretti για να εισέλθει στην F1 ως νέα ομάδα, ενδεχομένως από το 2025. Η υποψήφια ομάδα βρίσκεται ακόμη σε διαπραγματεύσεις με τους εμπορικούς φορείς του αθλήματος και αντιμετωπίζει εχθρότητα από τις δέκα τρέχουσες ομάδες, ενώ η FIA έχει δώσει το πράσινο φως. Τα στελέχη της Andretti και της GM αναμένονται στο Las Vegas αυτό το Σαββατοκύριακο για να προσπαθήσουν να πείσουν τη διοίκηση της Formula One Management (FOM).

Ενώ ήταν πάντα σαφές ότι η είσοδος της Andretti Cadillac θα έπρεπε αρχικά να βασιστεί σε συμφωνία με έναν εξωτερικό προμηθευτή κινητήρων για το ντεμπούτο της στο πρωτάθλημα (η Alpine παραμένει ως και σήμερα το πιθανότερο σενάριο), η ιδέα του σχεδιασμού μιας ‘εσωτερικής’ μονάδας ισχύος μακροπρόθεσμα είχε συζητηθεί δημόσια από τον ίδιο τον πρόεδρο της FIA, Mohammed Ben Sulayem.

“Είμαστε ενθουσιασμένοι που η νέα μας ομάδα Andretti Cadillac F1 θα παρέχονται από μια μονάδα ισχύος της GM”, δήλωσε ο Πρόεδρος της εταιρείας Mark Reuss. “Με την εκτεταμένη τεχνογνωσία μας στη μηχανική και τους αγώνες, είμαστε σίγουροι ότι θα αναπτύξουμε μια επιτυχημένη μονάδα ισχύος για αυτό το πρωτάθλημα και θα ωθήσουμε την Andretti Cadillac να γίνει μια πραγματική εργοστασιακή ομάδα. Θα ανταγωνιστούμε τους καλύτερους, στο υψηλότερο επίπεδο, με πάθος και ακεραιότητα, που θα βοηθήσουν στο να γίνει καλύτερη η απόλαυση του αθλήματος για τους οπαδούς του μηχανοκίνητου αθλητισμού σε όλο τον κόσμο.”

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μια τέτοια ανακοίνωση και μια τέτοια προοπτική θα έχει μία επίπτωση στις συζητήσεις που θα λάβουν χώρα στη Nevada. Η F1 είναι ιδιαίτερα πρόθυμη να προσελκύσει μάρκες όπως η General Motors, ενώ, την ίδια στιγμή και εν μέρει για τους ίδιους λόγους, οι αντίπαλες ομάδες επέμεναν πάντα στην αξία που θα μπορούσε να φέρει η είσοδος ενός παγκόσμιου κατασκευαστή, έτσι ώστε να μην αποδυναμώσουν τη δική τους εμπορική αξία την στιγμή της άφιξης μιας πιθανής 11ης δομής.

“Η GM έχει δεσμευτεί να συνεργαστεί με την Andretti για να αγωνιστεί στην F1”, δήλωσε ο Reuss. “Η συνεργασία μεταξύ Andretti και Cadillac φέρνει κοντά δύο μοναδικές οντότητες με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό ως λόγο ύπαρξής τους, η καθεμία με παγκόσμιο ιστορικό στον μηχανοκίνητο αθλητισμό.”

Αντιδρώντας στην είδηση στο Twitter, ο Ben Sulayem έγραψε: “Χαίρομαι που ακούω ότι η GM έχει εγγραφεί ως προμηθευτής [μονάδας ισχύος] για [το πρωτάθλημα] FIA F1. Αυτή είναι μια περαιτέρω επικύρωση των κανονισμών της FIA [σχετικά με τις μονάδες ισχύος]. Η παρουσία εμβληματικών αμερικανικών εμπορικών σημάτων όπως η Andretti και η GM είναι καλό για το άθλημα.”

Διαβάστε όλα τα νέα της Formula 1 εδώ, ενώ πλέον μπορείτε να μας βρείτε στο InstagramYouTubeTik TokDiscord και Twitter.

Άγγελος Μπάνος

Λάτρης του μηχανοκίνητου αθλητισμού, ειδικά της F1 και των σχετικών κατηγοριών (F2,F3...). Οδηγός αγωνιστικού καρτ. Όταν η F1 είναι απών ασχολούμαι με άλλες κατηγορίες.