Γελοιότητες…

Η απόφαση της Red Bull να ισοπεδώσει ψυχολογικά και επαγγελματικά τον Lawson αποδεικνύει πως όχι μόνο το πάθημα δεν έγινε μάθημα, αλλά ανοίγει και έναν ‘σκοτεινό’ δρόμο τον οποίο η F1 οφείλει να αποφύγει…

Προσωπικά, τα σενάρια αντικατάστασης του Lawson μετά από 2 Grand Prix έμοιαζαν παντελώς ‘τραβηγμένα’ στη σκέψη μου ακόμα και για μια ομάδα που έχει δείξει με τον πιο σαφή τρόπο πως στηρίζει έναν πιλότο τα τελευταία χρόνια, και δεν έχει πρόβλημα να εκτεθεί με τις αποφάσεις αναφορικά με τον 2ο.

Να όμως που η ‘μηχανοκίνητη’ λογική της Red Bull χάθηκε στον υπερθετικό βαθμό ανακοινώνοντας τον Tsunoda πλάι στον Verstappen.

Στο 28% των Grand Prix βαθμολογήθηκε ο Tsunoda

Τα κριτήρια που μπορούμε να βρούμε ώστε να συμπεράνουμε εάν ο Tsunoda δίκαια κατακτά μια θέση στη Red Bull δεν μπορούν να είναι κατηγορηματικά προς κάποια κατεύθυνση.

Όταν ο πιλότος βρίσκεται σε ομάδα του midfield πρώτη σύγκριση γίνεται με τον teammate. Για τον Tsunoda, μόνο δύο εκ των τεσσάρων σεζόν στη F1 συμπεριλαμβανόταν σταθερός teammate. Και στις δύο ο Gasly τερμάτισε με διαφορά πιο ψηλά από τον Ιάπωνα.

Έτερος τρόπος αξιολόγησης ενός πιλότου του midfield είναι η παρουσία σε βαθμούς. Η RB-AlphaTauri είχε τις τελευταίες σεζόν τη δυναμική για παρουσία στους βαθμούς με συνέπεια.

Συγκεντρωτικά, το 2021 ο Ιάπωνας είχε 7 παρουσίες στη 10άδα (33,3% των αγώνων της σεζόν). Το 2022 είχε 4 τερματισμούς εντός 10άδας (19% των αγώνων που συμμετείχε). Το 2023 είχε 5 αντίστοιχους τερματισμούς (ποσοστό 23,8%) και, τέλος, πέρυσι είχε 9 (ποσοστό 37,5%). Συνεπώς, σε 89 αγώνες με τη Alpha Tauri ο Tsunoda πρόσφερε πόντους σε 25, ποσοστό 28,1%.

Είναι ικανό αυτό το ποσοστό να δικαιολογήσει την άτακτη φυγή του Lawson από τους Πρωταθλητές του 2023;

Η F1 καλείται να αποδοκιμάσει τη Red Bull

Το βασικό ερώτημα, πάντως, δεν αφορά τον Tsunoda. To ερώτημα είναι πότε πρόλαβε η Red Bull να αξιολογήσει ως ανεπαρκή τον Lawson, μέσα σε 2 αγώνες.

Ο Tsunoda ήταν και το καλοκαίρι στη διάθεση της Red Bull. Προτιμήθηκε, όμως, ο Liam Lawson.

Ένας πιλότος που όποτε χρειάστηκε έδειξε ικανός να οδηγήσει ψηλά την RB. Όμως, η εμπειρία του στη F1 είναι εξαιρετικά μικρή, αφού καμία σεζόν δεν ξεκίνησε και τελείωσε πίσω από ένα τιμόνι για να αναπτύξει το ταλέντο του και να αναδείξει πόσο ικανός είναι να αναλάβει θέση σε μια ομάδα που πρωταγωνιστεί.

Η συγκεκριμένη επιλογή, λοιπόν, απαιτεί χρόνο και εμπιστοσύνη, και μόνο αυτό δεν εκπέμπει η Red Bull προς το πρόσωπο του Lawson. Μετά τον Gasly, τον Albon, τον Perez, ήρθε η ώρα και του Lawson. Το κοινό όλων αυτών των πιλότων είναι πως πρόσφεραν περισσότερα σε άλλες ομάδες, κι όχι στη Red Bull που προσπάθησε να τους ‘βυθίσει’ την καριέρα.

Αυτό ακριβώς πρέπει να αποφύγει και η F1. Οι θέσεις για τους κορυφαίους του κόσμου μπορεί να είναι ελάχιστες, αλλά η αγωνιστική ταυτότητα του καθενός απαιτεί τουλάχιστον μια αγωνιστική σεζόν για να αναδειχθεί.

Μπορεί για τον Helmut Marko και τη Red Bull να είναι διαφορετικά τα δεδομένα. H F1, ωστόσο, πρέπει να ισοπεδώσει την προσέγγιση των ‘ταύρων’ δικαιώνοντας όλες τις υπόλοιπες ομάδες όλων των προηγούμενων ετών…

Και βέβαια, μην ξεχάσετε να δείτε το τελευταίο live του F1Racingnews, στο κανάλι μας στο Youtube:

Διαβάστε όλα τα νέα της F1 εδώ, ενώ πλέον μπορείτε να μας βρείτε στο InstagramYouTubeTikTokDiscord,Twitter



Total
0
Shares
Related Posts