FIA – Επέκταση του συμβολαίου της Pirelli κατά έναν ακόμα χρόνο

H FIA έχει συμφωνήσει στην επέκταση του συμβολαίου της Pirelli ως επίσημος και αποκλειστικός προμηθευτής ελαστικών της Formula 1 κατά έναν χρόνο.

Μία συνάντηση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Μηχανοκίνητου Αθλητισμού (World Motor Sport Council) επιβεβαίωσε την απόφαση της FIA για επέκταση της συμφωνίας με την Pirelli μέχρι το τέλος του 2024.

Η Pirelli, η οποία προμηθεύει με ελαστικά την F1 από το 2011, επελέγη αντί της ανταγωνίστριάς της, Hankook, την τελευταία φορά που το συμβόλαιο τέθηκε υπό συζήτηση για ανανέωση. Ενώ τα προηγούμενα συμβόλαια είχαν τριετή διάρκεια, το τελευταίο είχε διάρκεια τετραετίας, από το 2020 έως το 2023.

Η μεγαλύτερης διάρκειας συμφωνίας ήταν αποτέλεσμα της σχεδιασμένης μετάβασης στα ελαστικά 18 ιντσών από το 2021. Η επέκταση της συμφωνίας στα 4 χρόνια είχε σκοπό να δώσει στον επιτυχημένο κατασκευαστή ένα τριετές παράθυρο για να υπολογίσει τα κόστη ανάπτυξης που σχετίζονται με τα 18ιντσα ελαστικά.

Pirelli
Ωστόσο, ο ερχομός των 18ιντσων ελαστικών αναβληθηκε μέχρι το 2022, πέρυσι ως μέτρο μείωσης κόστους, λόγω της πανδημίας. Η FIA πήρε λοιπόν την απόφαση να επεκτείνει το συμβόλαιο της Pirelli για έναν ακόμα χρόνο, βεβαιώνοντας έτσι πως η προμήθεια 18ιντσων ελαστικών θα διαρκέσει για 3 χρόνια όπως αρχικά ήταν σχεδιασμένο.

“Είμαστε πολύ περήφανοι για την συνεργασία μας με την Pirelli και ευγνώμονες σε αυτούς για την εποικοδομητική τους προσέγγιση σε αυτήν την χρονική αλλαγή,” είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Formula 1, Stefano Domenicali. “Η Pirelli έχει ενσυναίσθηση του στρατηγικού ρόλου που παίζουν τα ελαστικά στην F1 και ξέρουμε πως εργάζονται πολύ σκληρά για να βεβαιωθούν πως ότι παράγουν θα αντιπροσωπεύει την καλύτερη ισσοροπία μεταξύ απόδοσης και διάρκειας στο νέο τεχνικό πλαίσιο.”

“Ανυπομονούμε για το ξεκίνημα της σεζόν του 2021 και είμαστε όλοι ενθουσιασμένοι για τα νέα μονοθέσια και τα νέα 18ιντσα ελαστικά που θα δουν την πίστα υπό το καθεστώς τον νέων κανονισμών το 2022.”

Ο πρόεδρος της FIA, Jean Todt τοποθετήθηκε επί του θέματος.

“Θέλω να ευχαριστήσω την Formula 1 και την Pirelli για την συνεργασία τους, την ευελιξία και την δέσμευσή τους στο άθλημά μας αυτήν την δύσκολη περίοδο. Ο Covid-19 μας έχει παρουσιάσει σημαντικές προκλήσεις σε κάθε επίπεδο της δουλειάς μας, όμως δουλεύοντας ομαδικά με λογικό και πραγματικό τρόπο, έχουμε μπορέσει να βεβαιωθούμε ότι η μακρυπρόθεσμη σταθερότητα και δύναμη της Formula 1 παραμένει αμείωτη.”

“Η μετάβαση στις 18ιντσες ζάντες και ελαστικά σίγουρα θα μας δώσει μία πιο ωραία εικόνα των μονοθεσίων της Formula 1, όμως παρουσιάζει επίσης μία σημαντική τεχνική πρόκληση, απαιτώντας αρκετές επενδύσεις και εξέλιξη από την μεριά της Pirelli καθώς συνεχίζει να παρέχει ελαστικά που θα αποδώσουν στο μέγιστο επίπεδο. Αναλογιζόμενοι αυτό, και την απαραίτητη αναβολή των νέων κανονισμών ως αποτέλεσμα της πανδημίας, είναι λογικό και επόμενο να επεκτείνουμε αναλόγως την προμήθεια των ελαστικών.”

Διαβάστε όλα τα νέα της Formula 1 εδώ, ενώ πλέον μπορείτε να μας βρείτε στο InstagramYouTubeTik Tok,Discord και Twitter.

Νίκος Δαφνομήλης

Μεγάλος φίλαθλος της Formula 1 από το 2005. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον τεχνικό τομέα του αθλήματος και θαυμαστής όλων των ωραίων που έχει να προσφέρει. Μεγάλος φαν και του MotoGP. O μηχανοκίνητος αθλητισμός είναι ένας μαγικός κόσμος!

F1RACINGNEWS