Η Ferrari αποδέχτηκε την πρόταση της Cadillac ώστε να προμηθεύει την αμερικανική ομάδα με κινητήρες και εξαρτήματα για το 2026
Εδώ και αρκετά χρόνια η οικογένεια Andretti προσπαθεί να φέρει το όνομά της ξανά στη Formula 1. Δυστυχώς όμως κάθε προσπάθεια είχε ως ανταπόκριση ένα απόλυτο ” όχι ” από τις διοργανώτριες αρχές. Η ιστορία όμως έχει αίσιο τέλος καθώς ο Andretti θα διευθύνει την ομάδα της Cadillac, με την σύμπρακτη βοήθεια της General Motors.
Η Cadillac θα κάνει την εμφάνισή της το 2026. Μετά από ανακοίνωση επιβεβαιώθηκε πως προμηθευτής κινητήρων και κιβωτίων ταχυτήτων θα είναι η Ferrari. Εν αρχή η General Motors είχε καταθέσει πρόταση, ώστε να αναλάβει η ίδια την παραγωγή και την εξέλιξη κινητήρων. Όμως εν τέλει η αμερικάνικη ομάδα στράφηκε προς το ιταλικό στρατόπεδο.
Η Scuderia ανάρτησε την εξής ανακοίνωση: ” Η Ferrari, σήμερα, ανακοινώνει την πολυετή συμφωνία με την ομάδα Andretti Formula Racing LLC, ξεκινώντας από το 2026. Η συμφωνία αφορά την προμήθεια κινητήριων μονάδων και κιβωτίων ταχυτήτων στην ομάδα, η οποία είναι σύμπραξη της Cadillac και της General Motors και θυγατρική της προαναφερθέσας εταιρείας του κύριου Andretti.”
Σε ίδιο μήκος κύματος κινείται η ίδια η ομάδα. Οι προετοιμασίες για το 2026 έχουν ήδη ξεκινήσει. Ως τεχνικός διευθυντής της ομάδας ορίστηκε ο Graeme Lawdon, γνώριμη προσωπικότητα στο paddock από το πέρασμά του στη Manor. Ο “γηραιός” Mario Andretti θα παραμείνει ως σύμβουλος κια διευθυντής.
” Θα βοηθήσω όπως και όσο μπορώ…” , δήλωσε ο πρωταθλητής του 1978. ” Θα αναλάβω έναν ουσιαστικό πολυσχιδή ρόλο. Δε θα ανακατεύομαι στις καθημερινές εργασίες, αλλά θα προσφέρω τη συμβουλή μου και την έμπνευση και το κίνητρο όπου μπορώ.”
Από την άλλη η General Motors θεωρεί πως η συμφωνία με την ιταλική ομάδα είναι μια προσωρινή λύση. Ένα “βάπτισμα πυρός”, καθώς ο στόχος είναι η πλήρης αναξαρτητοποίηση μέχρι το πέρας της δεκαετίας.