Fernando Alonso vs Lewis Hamilton: Αυτό είναι hard racing
Οι Fernando Alonso και Lewis Hamilton ήταν ανάμεσα στους πρωταγωνιστές του GP Ουγγαρίας, καθώς επί δέκα γύρους χάρισαν θέαμα στο κοινό βρισκόμενοι σε μάχη ρόδα με ρόδα.
Στον μεν Fernando Alonso ουσιαστικά πιστώνεται μεγάλη συνεισφορά στην πρώτη νίκη της Alpine, ενώ ο δε Lewis Hamilton έδειξε για ακόμα μία φορά γιατί είναι 7 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής.
Αξίζει, ωστόσο, να δούμε εις βάθος τι έκανε ο καθένας, και γιατί οι εμφανίσεις τους αξίζουν ιδιαίτερο σχολιασμό, αλλά και να μνημονεύονται για χρόνια.
O παράγοντας Fernando Alonso
Όπως έχουμε γράψει παλιότερα, ο Fernando Alonso είναι κορυφαίος όσον αφορά την αμυντική οδήγηση. Ασφαλώς αυτό το συμπέρασμα δεν βγαίνει αυθαίρετα, αλλά από αγώνες όπως η Imola το 2005, η Τουρκία το 2006, η Σιγκαπούρη το 2010, η Ουγγαρία το 2014, το Μεξικό το 2017, το sprint race του Silverstone το 2021.
Στις παραπάνω παραστάσεις ήρθε να προστεθεί άλλη μία, αυτή της Ουγγαρίας.
Ο Lewis Hamilton έσπαγε το ένα χρονόμετρο μετά το άλλο, πηγαίνοντας με σπασμένα φρένα για μία σχετικά άνετη (όχι εύκολη) νίκη. Γεγονός είναι πως ο Βρετανός πολυπρωταθλητής έκανε το ένα προσπέρασμα μετά το άλλο, με μερικά σχετικά εύκολα, ενώ άλλα πιο δύσκολα (όπως στον Yuki Tsunoda, παρ’ όλο που η διαφορά μονοθεσίων και οδηγικής ποιότητας είναι καταιγιστική).
Η άμυνα για σεμινάριο
Και κάπου εδώ έρχεται ο Fernando Alonso. O Ισπανός με υποδειγματική – καθαρή – νόμιμη – επιθετική άμυνα κατάφερε να κρατήσει πίσω του επί 10 γύρους τον πιο πετυχημένο πιλότο του grid, έχοντας ως “όπλα” ένα μονοθέσιο που δεν είναι καν κοντά σε απόδοση με την W12, ενώ ‘φορούσε’ και χειρότερη γόμα. Η άμυνα του 2 φορές παγκόσμιου πρωταθλητή στον πάλαι ποτέ ομόσταυλο και αντίπαλό του ήταν υποδειγματική. Από όλη την Alpine επιβεβαιώθηκε πως η άμυνα αυτή ήταν και ο λόγος που ο Esteban Ocon πήρε την νίκη, ενώ και η επίσημη F1 του έπλεξε το εγκώμιο.
Ο Ισπανός έδωσε (μία ακόμα) απάντηση σε όσους τον ήθελαν να “μην το έχει πλέον,” “έπραξε λάθος που γύρισε,” “δεν θα μπορέσει στα 40 του να αποδώσει.” Τα δεδομένα που είχαμε εξαρχής στα χέρια μας, μας οδηγούσαν σε άλλα συμπεράσματα, συμπεράσματα τα οποία και μας επιβεβαίωσε ο Fernando Alonso στο Silverstone, στην Αυστρία, στο Baku και στην Ουγγαρία.
Οδήγηση πρωταθλητή από τον Lewis Hamilton
Όταν τα ελαστικά του Fernando Alonso είχαν δώσει ότι είχαν, το μπλοκάρισμα ήταν αναπόφευκτο και πλέον ο Lewis Hamilton έφτανε σιγά σιγά τον διαχύτη του Carlos Sainz, τον οποίο και ‘καθάρισε’ σε 2 γύρους. Ωστόσο, είχε ήδη χαθεί πολύτιμος χρόνος, με αποτέλεσμα η 3η (ή και 2η, ανάλογα με τα αποτελέσματα της έφεσης της Aston Martin για τον αποκλεισμό του Sebastian Vettel από τον αγώνα) θέση να είναι η ανταμοιβή του για την οδήγησή του.
Ένα από τα χαρακτηριστικά του 7 φορές παγκόσμιου πρωταθλητή, Lewis Hamilton, είναι η εξαιρετική του ικανότητα να πιέζει στο όριο (όποιο κι αν είναι αυτό) και να μην υποπέφτει σε λάθος, παίρνοντας το επιθυμητό αποτέλεσμα (‘relentless consistency’ που λέει και ο αγαπητός Matt Gallagher από το WTF1). Φυσικά, για την ικανότητα του 7 φορές παγκόσμιου πρωταθλητή να μην υποπέφτει σε λάθη, έχουμε γράψει πολλές φορές στο παρελθόν.
Φυσικά ούτε αυτό είναι κάποιο αυθαίρετο συμπέρασμα. Είναι συμπέρασμα που έχει βγει από αγώνες όπως η Ισπανία το 2021, η Ουγγαρία το 2019, το Bahrain το 2021, αλλά και η Ουγγαρία το 2021.
Στον τελευταίο αυτόν αγώνα, λοιπόν, ένα λάθος της Mercedes (“τα θαλασσώσαμε” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Mike Eliott σε video που ανέβηκε στο κανάλι της ομάδας στο Youtube) να μην βάλει τον Lewis Hamilton στα pits πριν την επανεκκίνηση όπως έκαναν οι υπόλοιποι, κίνηση που ακόμα και μετά τον αγώνα ο Toto Wolff χαρακτήρισε σωστή, άφησε τον Lewis Hamilton στην τελευταία θέση να προσπαθεί να μαζέψει ότι μπορεί.
“Hammer time all the way”
Από εκεί και έπειτα, ο Lewis Hamilton έκανε έναν αγώνα με ρυθμό κατατακτηρίων ή αλλιώς ‘hammer time’, όπου προσπερνούσε το ένα μονοθέσιο μετά το άλλο.
O Βρετανός έφερε εις πέρας την στρατηγική της ομάδας του, όπως είχε κάνει σε παρόμοια περίπτωση και στην Βαρκελώνη.
Η ικανότητά του αυτή να πιέζει και να παίρνει κάθε δευτερόλεπτο από το μονοθέσιό του, για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, δίχως να κάνει λάθη, είναι κάτι που τον ξεχωρίζει από το υπόλοιπο grid και που για ακόμα μία φορά χρειάστηκε να κάνει, επιβεβαιώνοντας ποιός είναι και γιατί.
Αυτό είναι hard racing
Οι δύο αυτοί θρύλοι του αθλήματος έδειξαν τι σημαίνει hard racing. Απέδειξαν πως το hard racing επιτρέπεται και μπορεί να υπάρξει, αλλά απαιτείται και το ανάλογο επίπεδο οδηγών.
Ο μεν Ισπανός έδειξε γιατί θεωρείται ένας εκ των κορυφαίων όλων των εποχών, προσθέτοντας μία ακόμα παράσταση αμυντικής οδήγησης στο ενεργητικό του.
Ο δε Βρετανός έδειξε για ακόμα μία φορά γιατί είναι ο πιο πετυχημένος πιλότος στην ιστορία, αφού πρόσθεσε άλλον έναν αγώνα στο ενεργητικό του, όπου πίεζε στο όριο δίχως να υποπέσει σε λάθος, φέρνοντας εις πέρας μία ‘εναλλακτική’ στρατηγική.
Και κάπως έτσι, οι δύο αυτοί θρύλοι δίδαξαν ξανά πως γίνονται οι μάχες, αυτή τη φορά όχι στο Μεξικό ή τον Καναδά, αλλά στην Ουγγαρία!
Ευχαριστούμε πολύ τον BrotherLouieGaming για την εξαιρετική δουλειά που έκανε με την φωτογραφία εξωφύλλου του άρθρου. Βρείτε το κανάλι του στο youtube εδώ.
Διαβάστε όλα τα νέα της Formula 1 εδώ, ενώ πλέον μπορείτε να μας βρείτε στο Instagram, YouTube, Tik Tok, Discord και Twitter.