Fernando Alonso vs Kimi Raikkonen – Οι γερόλυκοι

Ο γερόλυκος της Formula 1, Kimi Raikkonen, θα δει φέτος έναν ακόμα ποιοτικότατο πιλότο της γενιάς του να επιστρέφει στο grid, τον Fernando Alonso. H επιστροφή του Ισπανού πολυπρωταθλητή αναλύθηκε εδώ, οπότε σειρά έχει η σύγκριση με έναν ακόμα εξαιρετικό πιλότο της γενιάς του.

Αρχικά θα πρέπει να τονιστεί πως η γενιά αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί άκρως ανταγωνιστική και πετυχημένη. Με 3 εκ των 6 πιλότων να κερδίζουν πρωτάθλημα, και μάλιστα 1 (Kimi Raikkonen, Jenson Button) ή 2 το πολύ (Fernando Alonso), κάνοντας έτσι μικρή την διαφορά τους, αλλά και τους 3 “άτιτλους” να είναι κοντά ως “δεύτεροι”. Γίνεται, λοιπόν, εύκολα αντιληπτό πως η γενιά αυτή παρήγαγε ταλέντο και ανταγωνισμό.

Όπως έγινε και ανάμεσα στους Lewis Hamilton και Sebastian Vettel, έτσι και τώρα θα προσπαθήσω να κάνω μια “άτυπη”, και πιθανώς άδικη (δυστυχώς), σύγκριση ανάμεσα στους 2 πιλότους που ξεχώρισαν περισσότερο από την γενιά αυτήν (Fernando Alonso και Kimi Raikkonen, χωρίς αυτό να “μειώνει” τον Jenson Button), ώστε να προσπαθήσω να αναδείξω τον “καλύτερο”.

Ξεκινώντας με μια γρήγορη ανασκόπηση στα υπέρ και τα κατά του κάθε πιλότου, αρχής γενομένης από τον Fernando Alonso, μπορεί κανείς να αντιληφθεί τον λόγο που ακόμα και σήμερα ο Ισπανός θεωρείται ένας εκ των κορυφαίων που πάτησαν ποτέ το γκάζι.

Μερικά από τα υπέρ του Fernando Alonso

Βροχή, ρυθμός αγώνα, οδηγική ανταπόκριση στην πίεση, εκκινίσεις και κυρίως η απίστευτη ικανότητά του στο performance squeeze του μονοθεσίου, να παίρνει δηλαδή πολλά περισσότερα από όσα είναι ικανό το μονοθέσιο να δώσει.

Μερικά από τα κατά του Fernando Alonso

Κατατακτήριες, νεύρα προς κάθε κατεύθυνση όταν δεν γίνονται αυτά που θέλει εντός αγώνα και κυρίως η αντίδραση του προς την ομάδα του όταν αυτή δεν αποδίδει όπως ο ίδιος θέλει.

Μερικά από τα highlights της καριέρας του Fernando Alonso

Ίμολα 2005, Ιαπωνία 2005, Τουρκία 2006, Ουγγαρία 2006 (παρά το DNF), Ευρωπαικός αγώνας στην Γερμανία 2007, Valencia 2012, Γερμανία 2012, Αζερμπαιτζαν 2018. Ο Fernando Alonso έσπασε διάφορα ρεκόρ στην εποχή του, το σημαντικότερο του κατόρθωμα, όμως, κατά πολλούς είναι ότι είναι αυτός που εκθρόνισε τον θρυλικό Michael Schumacher, το 2006 (που είχε και πραγματική ευκαιρία να παλέψει ο Γερμανός, ενώ το 2005 ήταν θεατής στη μάχη για το πρωτάθλημα).

Αντίστοιχα, ο Kimi Raikkonen έχει και αυτός να περηφανεύεται για τα δικά του κατορθώματα, κατορθώματα που τον κάνουν μοναδικό και που μερικά εξ αυτών δεν έχουν επαναληφθεί μέχρι σήμερα. Τι έκανε, όμως τον Kimi Raikkonen να ξεχωρίσει;

Μερικά από τα υπέρ του Kimi Raikkonen

Κατατακτήριες, ευκολία στα προσπεράσματα (τουλάχιστον στο πικ του), “κρύο αίμα”, αντοχή στην πίεση, ομαδικότητα. Αυτές είναι λίγες εκ των πολλών αρετών που μπορεί να εντοπίσει κανείς αν αναλύσει τον Kimi Raikkonen, με τον Φινλανδό να δείχνει μέχρι και σήμερα μερικές από τις ικανότητές του, όσο του επιτρέπει και το αδύναμο μονοθέσιό του φυσικά.

Μερικά από τα κατά του Kimi Raikkonen

Βροχή, παιδαριώδη λάθη, όπως το μπλοκάρισμα των τροχών του στο Ευρωπαικό Grand Prix Γερμανίας το 2005, που του στοίχησε εν τέλη και τον αγώνα λόγω αστοχίας στην ανάρτηση που προήλθε από τους κραδασμούς που προκάλεσε ο ίδιος λόγω του μπλοκαρίσματος αυτού, είναι 2 αξιοσημείωτα μειονεκτήματα της οδηγικής υπόστασης του Iceman.

Μερικά από τα highlights του Kimi Raikkonen

Ιαπωνία 2005, Βέλγιο 2005, Βραζιλία 2007, Βέλγιο 2009, Άμπου Ντάμπι 2012 και φυσικά η Αμερική το 2018, είναι μερικοί από τους αγώνες που ο Kimi έχει ξεχωρίσει από το υπόλοιπο grid. Είναι πολυνίκης στην Θρυλική πίστα του Βελγίου, ο τελευταίος πρωταθλητής της Ferrari, νικητής μιας άκρως ανταγωνιστικής σεζόν (2007) και συνεχίζει μέχρι και σήμερα, στα 41 του πλέον χρόνια, να κοσμεί το νεανικό, σχετικά, grid με την παρουσία του.

Alonso
Ας αρχίσει η σύγκριση, λοιπόν ξεκινώντας με την απόδοση στο πικ τους

Ο Kimi Raikkonen, έχει δείξει ότι παρόλο που φτάνει σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα, κάποια λάθη δικά του είναι ικανά να επισκιάσουν την απόδοσή του. Ο Fernando Alonso έχει δείξει και αυτός με την σειρά του, ότι φτάνει σε πολύ υψηλά επίπεδα απόδοσης, ότι μονοθέσιο και αν οδηγάει, ωστόσο, η αδυναμία του να ανταπεξέλθει το ίδιο και σε “παρασκηνιακό” επίπεδο, όταν το ζητάει η ομάδα του, έχει σταθεί τροχοπέδη για μια πιο επιτυχημένη καριέρα.

Κατα την προσωπική μου άποψη, ο Fernando Alonso, είναι ο κορυφαίος, οδηγικά, εκ των δύο, στον συγκεκριμένο τομέα, καθώς είναι ικανός να αποδόσει με οτιδήποτε και αν του δοθεί, παράγοντας αποτέλεσμα που ο Kimi δε θα μπορούσε, αλλά κυρίως επειδή κάνει περιορισμένα λάθη. Ωστόσο, αξίζει να επισημάνουμε πως λόγω του τρόπου που αντιμετωπίζει πλέον το άθλημα, ο Kimi Raikkonen θα ήταν μία επιλογή που και θα απέδιδε και δεν θα απαιτούσε πολλά πράγματα από την ομάδα, καθιστώντας τον πιο “φιλική” επιλογή για ομάδες που δεν έχουν απαιτήσεις και θέλουν να ανέβουν επίπεδο.

Απόδοση σε κακές τους, οδηγικά χρονιές

Μια αρκετά κακή, οδηγικά, χρονιά του Kimi Raikkonen είναι το 2008. Βγαίνοντας νικητής από το 2007, ο Φινλανδός κατέληξε να είναι “κομπάρσος” το 2008, αφήνοντας τον ομόσταυλό του, Felipe Massa, να κυνηγήσει τον τίτλο.

Ο Fernando Alonso, έκανε την χειρότερη, οδηγικά, χρονιά του, το 2007 κατά την προσωπική μου άποψη. Αγώνες όπως το Μπαχρέιν, η Ιαπωνία και ο Καναδάς το μαρτυρούν. Μπορεί τα αποτελέσματα να μην υποστηρίζουν την παραπάνω δήλωση, καθώς τερμάτισε μόλις 1 βαθμό πίσω από τον πρωταθλητή, ωστόσο, ο Ισπανός επέτρεψε στα νεύρα και το όχι καθαρό μυαλό του να του στερήσουν κάποια πράγματα παραπάνω, όπως το να κερδίσει καθαρά την Pole στην Ουγγαρία.

Και εδώ, είναι δύσκολο να διαλέξουμε κάποιον πιλότο ως καλύτερο. Ωστόσο, θα διάλεγα ξανά τον Fernando Alonso, καθώς έχει δείξει πως ο μόνος ικανός να τον κρατήσει σε χαμηλή απόδοση, είναι ο εαυτός του, ενώ ο Kimi Raikkonen δείχνει να επηρεάζεται αρκετά από το πόσο καλό ή κακό, στα μέτρα του ή όχι, είναι το μονοθέσιο που οδηγεί.

Παρ’όλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί πως το κρύο αίμα του Φινλανδού και ο τρόπος που προσεγγίζει τα τεκτενόμενα είναι σημαντικά όπλα στο να μένει ανεπηρέαστος από καταστάσεις εντός ομάδας, σε αντίθεση με τον ισπανό, Fernando Alonso, ο οποίος ήταν πλήρως επηρεασμένος από τα τεκτενόμενα εντός ομάδας.

Απόδοση με μη ανταγωνιστικά μονοθέσια

Δυστυχώς, για τον Kimi Raikkonen, δεν υπάρχουν και πολλά να ειπωθούν σε αυτήν την κατηγορία. Ο Fernando Alonso έχει αποδείξει πάρα πολλές φορές για ποιόν λόγο είναι ο κορυφαίος στην συγκεκριμένη κατηγορία σύγκρισής. 2010, 2012 είναι δύο σεζόν που μιλούν από μόνες τους, όπως επίσης και διάφοροι αγώνες του με την McLaren από το 2015 έως το 2018, όπως το Αζερμπαιτζαν 2018 ή το Μονακό 2016.

Ωστόσο, το απίστευτο comeback του Kimi Raikkonen με την Lotus δεν θα έπρεπε να παραλειφθεί και να μην αναγνωριστεί στον “iceman”.

Απόδοση σε ανταγωνιστικά – πρωταθληματικά μονοθέσια

Fernando Alonso 2005, 2006, 2007, Kimi Raikkonen 2003, 2005, 2007, 2008, 2017, 2018, Jenson Button 2009. O πρώτος σε 3 χρόνια, κέρδισε 2 πρωταθλήματα, έδωσε ομηρικές μάχες με Kimi Raikkonen και Michael Schumacher. Ο δεύτερος κέρδισε το πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα της δεκαετίας (2000-2009), μόλις στον 3ο του χρόνο στην F1 έβαλε δύσκολα στον Γερμανό Θρύλο, τερματίζοντας 2 βαθμούς πίσω.

Προσωπικά, βάσει απόδοσης σε κορυφαίο μονοθέσιο, θα διάλεγα τον Kimi Raikkonen, με τον Fernando Alonso να είναι οριακά δεύτερος. Ο Φινλανδός, δείχνει απλά άπιαστος, όταν του το επιτρέπει το μονοθέσιο. Αν δεν υποπέσει σε λάθος, ή δεν παραδώσει πνεύμα το μονοθέσιό του, τότε είναι ικανός να χαθεί και να τον δούμε ξανά στο βάθρο.

Εδώ να επισημάνουμε και κάτι που δεν απορρέει από τα αποτελέσματα και τα στατιστικά. Θεωρώ τον Kimi Raikkonen τον καλύτερο πιλότο στις κατατακτήριες, συνολικά, από την γενιά αυτήν. Δυστυχώς για τον Fernando Alonso, τα 21-0 σε Vandoorne και Piquet δεν μπορούν να θεωρηθούν μέτρα σύγκρισης. Όπως ανέφερα και στην αρχή, οι κατατακτήριες είναι ένα εκ των μεινεκτημάτων του Ισπανού.

Διάρκεια

Κατά την προσωπική μου άποψη, η διάρκεια ενός οδηγού, είναι από τα σημαντικότερα κριτήρια. Όχι η χρονική διάρκεια που βρίσκεται στο grid, αλλά η χρονική διάρκεια που βρίσκεται στο οδηγικό πικ του.

Ο Fernando Alonso, ήταν στο οδηγικό πικ του για τουλάχιστον 10+ χρόνια. Όπως προανέφερα, η μόνη “κακή”, οδηγικά χρονιά του Fernando Alonso ήταν το 2007. Τις υπόλοιπες χρονιές η απόδοσή του ήταν όσο καλύτερη θα μπορούσε να είναι, ακόμα και τα χρόνια του στην McLaren.

Ο Kimi Raikkonen, δυστυχώς, δείχνει πως “χόρτασε” μετά το πρωτάθλημα που κέρδισε και μπήκε στο σκεπτικό “οδηγάω, επειδή το γουστάρω”. Με τα χρόνια του στη Lotus να αποτελούν εξαίρεση, ο Kimi Raikkonen δεν μπόρεσε να ακολουθήσει ούτε τον Fernando Alonso ούτε τον Sebastian Vettel. Μπορεί, λοιπόν, ο Kimi Raikkonen να είναι ο πιο έμπειρος πιλότος του grid, ωστόσο, δεν θυμίζει η απόδοση του τον πρωταθλητή Kimi Raikkonen με τον οποίο πολλοί μεγαλώσαμε.

Για άλλη μια φορά θα διαλέξω τον Fernando Alonso. O Ισπανός, έχει δείξει πως πάντα αποδίδει τα μέγιστα, ότι και αν του δώσουν.

Συμπερασματικά

Με τις συγκρίσεις να έχουν μπει για τα καλά στην ζωή της F1, οι 2 αυτοί εξαιρετικοί πιλότοι δεν θα μπορούσαν να μην περάσουν και αυτοί με την σειρά τους από την “ιερά εξέταση”. Ο κάθε πιλότος, έχει τα υπέρ και τα κατά του, χαρακτηριστικά που τους κάνουν μοναδικούς.

Μπορεί, σε μεγάλη μερίδα του κόσμου, εμού συμπεριλαμβανομένου, ο Fernando Alonso να είναι ο καλύτερος εκ των 2 που προανέφερα, λόγω της μεγάλης του διάρκειας και της ικανότητάς του να παράγει αποτέλεσμα και να δείχνει τα προσόντα του με ότι και αν οδηγάει, ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνά κανείς, πως για κάθετι που ένας πιλότος είναι καλύτερος του άλλου, θα βρεθεί κάτι στο οποίο θα υστερεί, πράγμα που αποδεικνύει, για άλλη μια φορά, πως συγκρίσεις μεταξύ κορυφαίων οδηγών δεν είναι γόνιμες και δεν έχουν τεράστιο νόημα.

Από την Formula 1 πέρασαν πολλοί, νίκησαν λίγοι, στέφθηκαν πρωταθλητές ακόμα λιγότεροι. Οι Fernando Alonso και Kimi Raikkonen έχουν γράψει με χρυσά γράμματα τα ονόματά τους στην ιστορία της F1, ονόματα που όσες συγκρίσεις και αν κάνουμε, όποιον πιλότο και αν προτιμάει ο καθένας μας, αυτά δεν πρόκειται να σβηστούν ή να αλλοιωθούν ποτέ.

Διαβάστε όλα τα νέα της Formula 1 εδώ, ενώ πλέον μπορείτε να μας βρείτε στο InstagramYouTubeTik Tok,Discord και Twitter.

Νίκος Δαφνομήλης

Μεγάλος φίλαθλος της Formula 1 από το 2005. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον τεχνικό τομέα του αθλήματος και θαυμαστής όλων των ωραίων που έχει να προσφέρει. Μεγάλος φαν και του MotoGP. O μηχανοκίνητος αθλητισμός είναι ένας μαγικός κόσμος!

F1RACINGNEWS