Αναλύοντας τις αλλαγές που ανακοίνωσε ο νέος πρόεδρος της FIA Mohammed Ben Sulayem σχετικά με τους κανονισμούς και κυρίως, στο πως θα τους εφαρμόζουν στη Formula 1…
Πριν την επιμέρους ανάλυση, κάτι που γίνεται άμεσα φανερό είναι ότι η νέα διοίκηση της ομοσπονδίας πραγματικά κοίταξε να αλλάξει τα πράγματα και όχι να κάνει κάτι για το θεαθήναι. Άλλωστε, η εύκολη (θεσμικά και πολιτικά) λύση θα ήταν η απομάκρυνση του Michael Masi, η οποία σε μεγάλο βαθμό θα κατεύναζε όσους ζητούσαν το κεφάλι του επί πίνακι.
Αυτή ήρθε, αλλά μαζί της ήρθαν και αρκετές μεγάλες αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο η FIA και οι αγωνοδίκες εξετάζουν τα συμβάντα, οι οποίες είναι:

Η χρήση του VAR
Ο ίδιος ο πρόεδρος της FIA έκανε τον παραλληλισμό μεταξύ του νέου συστήματος και του πασίγνωστου πλέον VAR, το οποίο έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο διοργανώνεται ένας ποδοσφαιρικός αγώνας.
Η συγκεκριμένη πρόταση δεν θα είναι τόσο ρηξικέλευθη στο πλ΄αίσιο του motorsport ως προς τα αποτελέσματά της, αλλά θα ακολουθεί τις ίδιες αρχές: σε κάθε grand prix, θα υπάρχουν αγωνοδίκες οι οποίοι θα βρίσκονται εκτός πίστας (σ.σ. σε γραφεία της FIA, είτε στη Γενεύη είτε στο Παρίσι) και θα «βοηθάνε τον αλυτάρχη να εφαρμόσει τους Αθλητικούς Κανονισμούς».
Μπορεί αρχικά να φαίνεται κάπως παράξενο να υπάρχει ακόμη μια ομάδα αγωνοδικών οι οποίοι θα εξετάζουν όλες τις πλευρές ενός συμβάντος, αλλά τα λόγια του Ben Sulayem τονίζουν τη σημασία των Αθλητικών Κανονισμών – οι οποίοι ως γνωστόν είναι περίπλοκοι, μεγάλοι σε όγκο και όχι πάντα σαφείς – και οδηγούν ίσως στο συμπέρασμα πως οι συγκεκριμένοι θα επιφορτίζονται με τη μελέτη τους και την παροχή συμβουλών στον race director σε πραγματικό χρόνο, και όχι τόσο με την εξέταση ενός συμβάντος μέσω βίντεο λ.χ.

Η αλλαγή των κανονισμών για το safety car – και για την επικοινωνία με τον αλυτάρχη
Αντικειμενικά, η δημοσιοποίηση στο κοινό της επικοινωνίας του pitwall μιας ομάδας με τον Masi ήταν εξαιρετική όσον αφορά το entertainment που θα έλεγαν και στη Liberty Media, αφού έδειχνε (σχεδόν) αφιλτράριστους τους διαλόγους τους και πρόσθετε ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον στον αγώνα.
Όσον αφορά το αθλητικό σκέλος όμως, δεν ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική – για να το θέσουμε κομψά. Σκηνές όπως της Jeddah, όπου ο Masi…παζάρευε για το τι τιμωρία θα δεχτεί ο Verstappen στην επανεκκίνηση αλλά και του τελευταίου αγώνα, όταν οι Wheatley και Meadows κυριολεκτικά τον βομβάρδιζαν με προτροπές και σχόλια σχετικά με το αυτοκίνητο ασφαλείας, δεν κολακεύουν σε καμία περίπτωση το σπορ.
Ναι, είναι σίγουρο πως τουλάχιστον αναφορικά με το πρώτο συμβάν, και ο αείμνηστος Charlie Whiting θα είχε κάποτε βρεθεί σε μια θέση στην οποία οι περιστάσεις θα του απαγόρευαν να δώσει την απαιτούμενη τιμωρία ή/και να βρει κάποιον άλλο τρόπο να την εφαρμόσει. Η μεγάλη διαφορά βρίσκεται στο ότι το έκανε ιδιωτικά, χωρίς εκατομμύρια θεατές να τον ακούνε και χωρίς τους υπεύθυνους των ομάδων να βρίσκονται συνεχώς σε ανοιχτή επικοινωνία μαζί του.
Σκεπτόμενη τα παραπάνω, η FIA απαγόρευσε και τα δύο: πλέον, ούτε οι ομάδες θα μπορούν να επικοινωνούν με τον αλυτάρχη (σ.σ. εικάζεται πως θα υπάρχει ένα ενδιάμεσο πρόσωπο στο οποίο θα μπορούν να εκφράζουν τις απόψεις τους) και κυρίως, καμία επικοινωνία μεταξύ pitwall και race control δεν θα δημοσιοποιείται ζωντανά την ώρα του αγώνα. Είναι μια κίνηση η οποία σαφέστατα, προωθεί το αθλητικό προϊόν έναντι του θεάματος.
Επιπρόσθετα, και η αλλαγή της διαδικασίας της προσπέρασης στο αυτοκίνητο ασφαλείας από τα μονοθέσια που βρίσκονται ένα γύρο πίσω (το λεγόμενο unlapping), θα διαλευκάνει το τοπίο – όχι στους κανονισμούς, οι οποίοι είναι σαφείς, αλλά στο κατά πόσο ο αλυτάρχης μπορεί να τους παρακάμψει τελείως, όπως είδαμε και στο Abu Dhabi.

Εναλλασσόμενοι αλυτάρχες και η επιστροφή ενός παλιού γνώριμου
Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, ο αντικαταστάτης του Charlie Whiting πάντα θα είχε ένα τεράστιο βάρος στις πλάτες του, όχι μόνο εξαιτίας του ειδικού βάρους της θέσης του, αλλά και της εμπειρίας που είχε ο προκάτοχος του: στις σχεδόν τέσσερις δεκαετίες ενασχόλησης του με τη Formula 1, ο Whiting είχε κάνει τα πάντα, είχε δει τα πάντα, και δεν υπήρχαν πολλοί οι οποίοι θα μπορούσαν να του πάνε κόντρα.
Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, τίποτε από τα παραπάνω δεν μπορούσε να ειπωθεί για τον Michael Masi, ο οποίος κυριολεκτικά εν μια νυκτί άλλαξε ρόλο και από αναπληρωτής αλυτάρχης σε F1, F2 και F3 έγινε άρχων της Formula 1. Από ότι φαίνεται, η FIA δεν θέλει να επαναλάβει το ίδιο λάθος, και για αυτό ανακοίνωσε πως οι αρμοδιότητες του Masi δεν θα μεταφερθούν σε ένα, αλλά σε δύο πρόσωπα, τους Eduardo Freitas και Niels Wittich – οι οποίοι θα εναλλάσσονται μεταξύ τους.
Ο πρώτος είναι εδώ και 20 χρόνια αλυτάρχης στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αγώνων Αντοχής (WEC), με τους εκεί συμμετέχοντες να έχουν εξαιρετική άποψη για αυτόν. Ο δεύτερος είχε ανακοινωθεί εδώ και κάποιους μήνες ως αναπληρωτής αλυτάρχης πίσω από τον Masi, έχοντας αποχωρήσει από τη θέση του race director για το DTM.
Εξίσου σημαντική όμως είναι και μια μεγάλη επιστροφή: αυτή του Michael Blash, ευρύτερα γνωστού ως Herbie, ο οποίος ήταν ουσιαστικά ο #2 του Whiting από το 1995 μέχρι και την απόσυρσή του το 2016. Με την πρώτη του εμφάνιση στα paddock να χρονολογείται στο μακρινό 1965, ο Blash ακριβώς όπως και ο «διόσκουρός» του Whiting έχει δει και κάνει τα πάντα (σ.σ. έχουν μείνει στην ιστορία οι…μολυβένιες αεροτομές με τους οποίους ξεγελούσαν τους εφόρους στο ζύγισμα όσο ήταν στη Brabham), με την εμπειρία του να είναι ένα ακόμη θετικό στοιχείο των νέων αλλαγών.
Συνοψίζοντας, οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν σήμερα μπορούν εύκολα να χαρακτηριστούν ως θετικές. Αν και τα ευρήματα της έρευνας που έκανε η ομοσπονδία για τα γεγονότα του φινάλε στο Abu Dhabi δεν θα δημοσιοποιηθούν στο ευρύ κοινό, παρά μόνο στις ομάδες που βρέθηκαν στην πρόσφατη σύσκεψη, τα αποτελέσματα αυτής φέρεται να αλλάζουν σε μεγάλο βαθμό όχι μόνο την ιεραρχία του race control, αλλά και το πως αυτό θα παίρνει τις αποφάσεις. Απώτερος σκοπός φυσικά, να μην επαναληφθούν συμβάντα όπως του τελευταίου αγώνα της περσινής σεζόν, τα οποία «υπονόμευσαν την εμπιστοσύνη πιλότων, ομάδων και θεατών στο σπορ», σύμφωνα με την ίδια τη FIA…