FIAFormula 1ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ecclestone – Καταδικάστηκε για φοροδιαφυγή

Ο πρώην διευθυντής της Formula One Management, Bernie Ecclestone, παραδέχτηκε την ενοχή του για φοροδιαφυγή και καταδικάστηκε σε φυλάκιση με αναστολή, αφού δεν δήλωσε πάνω από 400 εκ.£ (Βρετανικές λίρες) περιουσιακών στοιχείων στη Σιγκαπούρη

Ιδιοκτήτης της ομάδας F1 Brabham από το 1972 μέχρι και 1987, ο Bernie Ecclestone είχε για πολλά χρόνια το πάνω χέρι στην Formula 1, CEO του Formula One Group για 4 δεκαετίες μέχρι την εξαγορά του από την Liberty Media – έπειτα κράτησε τιμητικό ρόλο. Η περιουσία του εκτιμάται στα 3 δις. Ευρώ.

Ωστόσο, τον Ιούλιο του 2022, η Βρετανική υπηρεσία Crown Prosecution Service “έγκρινε την καταδίκη κατά του Bernard Charles Ecclestone για απάτη με ψευδείς φορολογικές δηλώσεις, κατόπιν έρευνας από το HMRC [Her Majesty’s Revenue and Customs].” Αυτό αφορά έναν μοναδικό κατηγορητήριο ημερομηνίας 7 Ιουλίου του 2015, αφού ο Ecclestone δεν δήλωσε ακίνητα αξίας άνω των 400 εκ.£ (463 εκ. Ευρώ με την τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία) σε τραπεζικό λογαριασμό στη Σιγκαπούρη.

Αυτή την Πέμπτη, ο 92χρονος αποφάσισε τελικά να παραδεχτεί την ενοχή του. Ακούγεται ότι έχει βρει συμφωνία με την HMRC για να πληρώσει το ποσό των 600 εκ.£ (695 εκ.€) για να εκπληρώσει 18 φορολογικά χρόνια. Έχει καταδικαστεί ωστόσο σε 17 μήνες φυλάκισης με αναστολή, με αυτήν την αναστολή να ισχύει για τα δύο επόμενα χρόνια, σημειώνεται ότι η Formula 1 δεν επιθύμησε να εκφραστεί περί αυτού του θέματος.

Ο Βρετανικός τύπος Sky News υπογραμμίζει ότι ο εισαγγελέας Richard Wright KC ανακοίνωσε: “Ο Κύριος Ecclestone δεν ήταν απολύτως σαφής σχετικά με την ιδιοκτησιακή δομή των εν λόγο λογαριασμών. Ως εκ τούτου, δεν γνώριζε αν τα χρήματα που εισέρρεαν σε αυτούς τους λογαριασμούς υπόκειντο σε φόρους, τόκους ή πρόστιμα.”

“O Kύριος Ecclestone παραδέχεται ότι έκανε λάθος που απάντησε σε αυτές τις ερωτήσεις, οδηγώντας στον κίνδυνο ότι η HMRC δεν θα συνεχίσει να ερευνά τις υποθέσεις του. Τώρα παραδέχεται ότι ως αποτέλεσμα οφείλονται ορισμένοι φόροι.”

Ο Simon York, διευθυντής του τμήματος καταπολέμησης φορολογικής απάτης της HMRC, δήλωσε ότι το κατηγορητήριο του Ecclestone “ακολουθεί μια ποινική έρευνα παγκόσμιας κλίμακας.”

“Αυτές οι ποινικές διώξεις αφορούν εκτιμώμενες φορολογικές οφειλές, που απορρέουν από περισσότερα από 400 εκατομμύρια λίρες περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό, τα οποία έχουν αποκρυφτεί από την HMRC. Η HMRC στέκεται στο πλευρό των έντιμων φορολογουμένων και ενεργούμε αποφασιστικά κάθε φορά που υποψιαζόμαστε φοροδιαφυγή. Το μήνυμά μας είναι σαφές: κανείς δεν είναι πέρα από τις δυνατότητές μας.”

Ο Ecclestone είχε στο παρελθόν αποτελέσει αντικείμενο δίκης για διαφθορά από το 2012 μέχρι και το 2014, δίκη η οποία τερματίστηκε όταν πλήρωσε 60 εκ.£ αποζημίωσης χωρίς να παραδεχτεί την ενοχή του.

Διαβάστε όλα τα νέα της Formula 1 εδώ, ενώ πλέον μπορείτε να μας βρείτε στο InstagramYouTubeTik TokDiscord και Twitter.

Άγγελος Μπάνος

Λάτρης του μηχανοκίνητου αθλητισμού, και γενικότερα του αθλητισμού. Η Formula 1 όμως μου ήταν από πολύ μικρή ηλικία ένα πάθος, όταν τα μονοθέσια είχαν ακόμα κινητήρες V8. Πολύ ενδιαφερόμενος επίσης για τις κατηγορίες Junior της F1, (F2,F3...). Οδηγός αγωνιστικού καρτ στην πίστα Speed Park στον Ασπρόπυργο. Ο μηχανοκίνητος αθλητισμός είναι για όλες και όλους!