Davide Brivio – “Μου αρέσει η ιδιοσυγκρασία του Fernando Alonso”

H απόφαση του Davide Brivio να κάνει την μετάβαση από το MotoGP στην Formula 1 κατά την διάρκεια της νεκρής περιόδου ήταν απρόσμενη, όμως η Alpine έχει προσλάβει έναν που σίγουρα ξέρει πως να κερδίζει.

Ένας από τους πιο πετυχημένους team manager στην ιστορία του MotoGP, o Davide Brivio, ελπίζει να φέρει νέο αέρα καθώς η Alpine προσπαθεί να πιέσει μπροστά μετά από τα λίγα χρόνια σταθερής προόδου ως Renault.

Με τον Fernando Alonso, έχουν έναν γνήσιο σταρ πίσω από το τιμόνι, ενώ ο Esteban Ocon είναι ένα ταλέντο που ακόμα δεν έχει δώσει τα μέγιστα στην ομάδα του Enstone.

Μιλώντας την Τρίτη στα αποκαλυπτήρια της Alpine A521, ο Davide Brivio απάντησε σε ερωτήσεις του Τύπου μέσω της πλατφόρμας του Zoom.

Πως βλέπετε τον Alonso και πιστεύετε πως έχει την ευκαιρία να πάρει νίκη αυτήν την σεζόν;

Davide Brivio: “Ναι, φυσικά, είμαι πολύ χαρούμενος που βλέπω τον Fernando, και έχουμε έναν οδηγό που είναι εξαιρετικός πρωταθλητής. Νιώθω πως ο Fernando είναι ακραία παρακινημένος. Ο Fernando επιστρέφει σε μία δύσκολη στιγμή για το άθλημα, και είναι επίσης πολύ δύσκολο το περιβάλλον, ενώ έχει κάνει και άλλες δραστηριότητες. Η επιθυμία του είναι να επιστρέψει, οπότε είμαι βέβαιος πως θα καταθέσει όλες του τις προσπάθειες, και αν μπορέσουμε να του δώσουμε ένα καλό μηχανικό σύνολο, σίγουρα θα μπορέσει να παλέψει για καλές θέσεις.”

Ποιά είναι η πρώτη σας αίσθηση μέσα στην ομάδα και πόσο δύσκολο είναι να χειρίζεστε έναν τέτοιο οδηγό όπως ο Alonso;

Davide Brivio: “Όχι, δεν το πιστεύω. Είχαμε απλώς μερικές πρώτες συζητήσεις, και τον αισθάνομαι σαν έναν πολύ φυσιολογικό τύπο, απλά ακραία ενθουσιασμένο, ακραία πρόθυμο να βρει και να συνδυάσει όλα όσα είναι απαραίτητα για να πάρει το καλύτερο από το μονοθέσιο, το καλύτερο από την ομάδα. Επιστρέφει, και δεν έρχεται απλά για να οδηγήσει ένα μονοθέσιο. Επιστρέφει για να πάρει καλά αποτελέσματα, να πάρει ικανοποίηση, και ναι, είναι αρκετά απαιτητικός, αλλά αυτό είναι που μου αρέσει. Χρειαζόμαστε αυτό το είδος οδηγού αυτόν που είναι πρόθυμος να συνδυάσει τα πάντα για να πάρει το μέγιστο, οπότε καλοσορίζω αυτού του είδους την ιδιοσυγκρασία, αυτού του είδους την προσέγγιση, και φυσικά, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να δουλέψουμε μαζί όσο το δυνατόν καλύτερα, ώστε να εκμεταλλευτούμε τις ικανότητές του και την προοπτική του.”

Θα έχει κάποιον ρόλο στην ομάδα ο Lundgaard φέτος;

Davide Brivio: “Ο Christian είναι ένας από του πολύ καλούς οδηγούς μας στην ακαδημία μας, είμαστε πολύ περήφανοι για την δουλειά της ακαδημίας, όλων των νέων μας πιλότων που μεγαλώνουν, και ο Christian θα έχει κάποιον ρόλο, ναι. Θα δουλέψει στην προσομοίωση, και στον προσομοιωτή, και κατά την διάρκεια της σεζόν. Ο κύριος στόχος του είναι να πάρει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στην F2, όμως θα έχουμε τον νου μας πάνω του, τον παρακολουθούμε στενά, και ναι, είναι ένας από τους οδηγούς μας για τους οποίους έχουμε καλές προσδοκίες, οπότε θα προσπαθήσουμε να τον χρησιμοποιήσουμε στον προσομοιωτή. Ήδη έκανε δοκιμές πέρυσι στο Paul Ricard, και θα προσπαθήσουμε να συμπεριλάβουμε όσα περισσότερα γίνεται στο πρόγραμμά μα. Είναι μέλος της οικογένειάς μας, οπότε θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν για να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητές του.”

Τι ήταν αυτό σχετικά με το project της F1 που σας έκανε να αφήσετε την ομάδα της Suzuki στο MotoGP και πόσο ενθουσιασμένος είστε για την νέα πρόκληση;

Davide Brivio: “Φυσικά, δεν ήταν εύκολο να αφήσω την παλιά μου ομάδα, ένα περιβάλλον που ήξερα πολύ καλά. Η Formula 1 ήταν πάντα ένα όνειρο για εμένα εδώ και πολύ καιρό, και είναι πολύ συναρπαστικό για μένα να ξεκινήσω κάτι εντελώς καινούριο, και να να μπω σε ένα νέο περιβάλλον. Φυσικά, έχω πολλά να μάθω, έχω πολλά να καταλάβω, όμως είναι αδρεναλίνη για εμένα, είναι οξυγόνο, να δουλέψω και να μάθω πολλά πράγματα. Ήταν μία ευκαιρία που ένιωσα πως έπρεπε να αρπάξω, πιθανώς θα το μετάνιωνα αν δεν την έπαιρνα. Έτσι, να μαι εδώ, και θα προσπαθήσω να κάνω το καλύτερο, και ελπίζω να μπορέσω να συνεισφέρω κάτι στην ομάδα της Alpine στην Formula 1 με την εμπειρία μου. Δεν θα είναι εύκολο, χρειάζομαι λίγο χρόνο, όμως είμαι πλήρως συγκεντρωμένος για να προσπαθήσω να εμπλακώ όσο καλύτερα μπορώ.”

Ποιός θα είναι ο ρόλος σου κατά την διάρκεια του αγωνιστικού τριημέρου;

Davide Brivio: “Βασικά θα είμαι επικεφαλής των επιχειρήσεων στην πίστα, των δραστηριοτήτων στην πίστα, άρα για τα πάντα όσα συμβαίνουν στην πίστα. Βασικά η δουλειά μας ως αγωνιστική ομάδα είναι να εκμεταλλευτούμε όλες τις δυνατότητες του μονοθεσίου. Στο Enstone, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, στην πραγματικότητα υπάρχει μεγάλη πίεση μεγάλη ευθύνη επειδή έχουμε πάνω από 1.000 ανθρώπους στο Enstone και το Viry που προετοιμάζουν το πλαίσιο, το μονοθέσιο, την κινητήρια μονάδα, και την δουλειά μας, θα είμαστε περιορισμένος αριθμός ανθρώπων στην πίστα, όμως υπάρχει αυτό από όπου πρέπει να εξάγουμε την πλήρη δυναμική του μονοθεσίου.

Άρα θα είμαι υπεύθυνος γι αυτό. Και φυσικά, δεν είμαι μηχανικός, αλλά έχω προσπαθήσει να βεβαιωθώ πως οι μηχανικοί, οι τεχνίτες, οι πιλότοι, όλοι οι εμπλεκόμενοι, έχουν όλα όσα χρειάζονται για να αποδώσουν το καλύτερο. Έτσι, αν μπορέσουμε να έχουμε μία δυνατή ομάδα, που υπάρχει ήδη, θα μπορέσουμε να εξάγουμε τα πάντα από το μονοθέσιο. Άρα αυτή είναι η δουλειά, η δουλειά είναι να πηγαίνω στην πίστα, να γυρνάω τον κόσμο, και να προσπαθήσω να πάρω το καλύτερο από όσα ετοίμασαν πάνω από 1.000 ανθρώπους. Έτσι, έχουμε τεράστια ευθύνη και τεράστια πίεση, επειδή πρέπει να δώσουμε αξία στην δουλειά τους.”

Ο Luca de Meo είπε πως θέλει να κερδίσει – είναι η ομάδα έτοιμη να παλέψει για νίκες με την Mercedes και την Red Bull, ή το βάθρο είναι πιο ρεαλιστικός στόχος;

Davide Brivio: “Φυσικά, θέλουμε να κερδίσουμε, όλοι θέλουν να κερδίσουν, όλοι στην ομάδα θέλουν να κερδίσουν. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Πέρσι, πήραμε τρεία βάθρα, άρα αρχίσαμε να επιστρέφουμε στην κορυφή, και από εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε. Άρα, πρώτα από όλα, πρέπει να παλεύουμε για το βάθρο, ελπίζουμε σε τακτική βάση, και τότε βήμα βήμα, να φτάσουμε όσο πιο κοντά γίνεται στην καλύτερη δυνατή θέση. Φυσικά, ο τελικός στόχος είναι να κερδίσουμε. Πιθανώς, έχουμε ένα συγκεκριμένο μονοπάτι για να φτάσουμε εκεί. Έχουμε έναν δρόμο για να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο, όμως αυτό είναι που είμαστε έτοιμοι να κάνουμε.

Φυσικά, ο φετινός χρόνος είναι ένα είδος ιδιαίτερου χρόνου, επειδή όλοι σκέφτονται το 2022, τους νέους κανονισμούς, τα νέα μονοθέσια που βρίσκονται εν εξελίξει. Άρα, αυτό είναι το είδος της χρονιάς προετοιμασίας όπου ελπίζουμε το 2022 να βελτιώσουμε κι άλλο την ανταγωνιστικότητά μας. Όμως, οι νίκες είναι πάντα ο τελικός στόχος μας, και είμαι σίγουρος πως οι οδηγοί μας θέλουν να φτάσουν εκεί. Οπότε ναι, αυτός είναι ο στόχος, επειδή πρέπει να έχεις τον στόχο, να έχεις το όνειρο, και τότε πρέπει να δουλέψεις από εκεί που βρίσκεσαι για να το πετύχεις.”

Πολλές από τις δεξιότητες διαχείρισής σας μεταφέρονται από το MotoGP στην F1, πιστεύετε ότι θα ήταν ευκολότερο ή δυσκολότερο για ένα αφεντικό της F1 να πάει στο MotoGP?

Davide Brivio: “Δεν γνωρίζω. Θα σας πω ίσως σεδιάστημα εν΄ςο χρόνου. Όμως, αυτήν την στιγμή, πιστεύω πως είναι δυσκολότερο να πηγαίνεις από το MotoGP στην Formula 1, επειδή η Formula 1 είναι μεγαλύτερος οργανισμός, είναι πιο περίπλοκος και υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι. Οπότε αυτά είναι καλά νέα για εμένα. Άρα, ας δούμε. Νιώθω πολλές ομοιότητες, επειδή, η ομαδικότητα, οι πιλότοι, είναι παρόμοιοι στην συμπεριφορά με τους αναβάτες, και αυτό είναι πιο περίπλοκο αναφορικά με την τεχνική λεπτομέρεια, τόσες πολλές παραμέτροι, περισσότερα προβλήματα, αεροδυναμική, που δεν έχεις, όμως είναι μία τεχνική δουλειά. Αναφορικά με το να προσπαθήσεις να ενώσεις την ομάδα, να προσπαθήσεις να δυναμώσεις την ομάδα, νομίζω υπάρχουν ομοιότητες. Αλλά ναι, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Formula 1 είναι πιο περίπλοκη από το MotoGP. Όμως και οι δύο έχουν ομοιότητες θεωρώ.”

Διαβάστε όλα τα νέα της Formula 1 εδώ, ενώ πλέον μπορείτε να μας βρείτε στο InstagramYouTubeTik Tok,Discord και Twitter.

Νίκος Δαφνομήλης

Μεγάλος φίλαθλος της Formula 1 από το 2005. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον τεχνικό τομέα του αθλήματος και θαυμαστής όλων των ωραίων που έχει να προσφέρει. Μεγάλος φαν και του MotoGP. O μηχανοκίνητος αθλητισμός είναι ένας μαγικός κόσμος!

F1RACINGNEWS