Formula 1ΔΗΛΩΣΕΙΣΔΗΛΩΣΕΙΣ ΟΔΗΓΩΝ

Bottas – Το concept της Sauber για το 2024 του δίνει ελπίδες

Σύμφωνα με τον Valtteri Bottas, η Sauber παίρνει τα απαραίτητα ‘μέτρα’ μετά από μία απογοητευτική σεζόν 2023.

Μετά από μία αρχή σεζόν το 2022 με τον νέο αεροδυναμικό κανονισμό με πολύ καλά αποτελέσματα, η πρώην Alfa Romeo είχε έπειτα πέσει πολύ χαμηλά στην κατάταξη, και αυτή η δυναμική επιβεβαιώθηκε το 2023. Τα καλά αποτελέσματα ήταν πολύ σπάνια για την δομή του Hinwil, η οποία τερμάτισε στην 9η του πρωταθλήματος κατασκευαστών με 16 βαθμούς και με μόλις επτά προκρίσεις στο Q3 ( συμπεριλαμβανομένων των Shootouts ) – 5 για τον Valtteri Bottas, 2 για τον Zhou Guanyu.

“Νομίζω ότι σε κάθε αγώνα όπου είχαμε τον ρυθμό για να σκοράρουμε βαθμούς, καταφέραμε να τα πάρουμε”, αναλύει ο Bottas. “Στην τελική, το πρόβλημα ήταν ότι φέτος δεν είχαμε την καθαρή απόδοση που χρειαζόταν για να είμαστε στο top 10. Δεν είχαμε αρκετά γρήγορο μονοθέσιο. Έτσι είναι ο μηχανοκίνητος αθλητισμός. Δεν είμαστε στη τελευταία θέση, το οποίο είναι καλό. Είναι ένα μικρό καλό, δεν είναι τόσο καλά όσο πέρυσι.”

“Η χρονιά ήταν δύσκολη. Ελπίζαμε να τερματίσουμε σε καλύτερη θέση, αλλά έτσι είναι. Και τώρα πρέπει να δουλέψουμε για το μέλλον. Προσπαθήσαμε όσο μπορούσαμε, αλλά ήταν μία δύσκολη χρονιά. Υπάρχουν πολλά μαθήματα που πρέπει να πάρουμε, πλέον πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά, να έχουμε κίνητρο και αυτοπεποίθηση.”

Αντιμέτωπη με μία προφανή έλλειψη απόδοσης, η ομάδα ( για την οποία η Sauber θα ανακοινώσει σύντομα το επίσημό της όνομα, η συνεργασία με την Alfa Romeo λήγοντας σε λίγες μέρες ) φέρεται να έχει αναλάβει την κατάσταση στα χέρια της. Χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες, ο Bottas μιλάει για μία αλλαγή concept στην συνέχεια αυτής της δύσκολης σεζόν.

“Είμαι ανακουφισμένος που τελείωσε”, ομολογεί ο Φιλανδός βετεράνος μιλώντας για την σεζόν του 2023. “Του χρόνου, όλοι θα ξαναρχίσουν από το μηδέν. Υπήρξαν πολλές αλλαγές στην ομάδα τελευταία – θετικές αλλαγές, πιστεύω. Επιπλέον, το concept για το μονοθέσιο του 2024 φαίνεται ενδιαφέρον. Έχω λοιπόν ελπίδες. Αλλά τώρα, πρέπει να δουλέψουμε σκληρά σε αυτήν την οπτική και είμαστε επίμονοι.”

“Αυτό που χρειαζόμαστε, είναι πάνω απ’όλα ένα νέο μονοθέσιο. Πρέπει να είναι διαφορετικό. Θα έλεγα ότι αυτή είναι η κύρια κατάληξη που έχουμε μετά από την φετινή σεζόν: είναι προφανές ότι φτάνουμε σιγά σιγά στο ‘τέλος του δρόμου’ με την ανάπτυξη αυτού του μονοθέσιου, δεν καταφέραμε πολύ απλά να βρούμε κάτι πάρα πολύ καλό πάνω σε αυτό. Οπότε όλο το concept πρέπει να είναι διαφορετικό. Αυτό είναι που μάθαμε.”

“Από αυτά που είδα, είμαι ευχαριστημένος, επειδή υπάρχουν διαφορές. Πιστεύω ότι αυτό χρειαζόμαστε. Έχουμε ακόμα πολλά ερωτηματικά, είναι ακόμα πολύ νωρίς. Αλλά τουλάχιστον, βλέπουμε βελτιώσεις, και οι τελευταίες εβδομάδες ήταν σχετικά αποδοτικές στο εργοστάσιο.”

Ο Bottas χαιρετίζει ανάμεσα σε άλλους την συνεισφορά του James Key, έχοντας γυρίσει στο Hinwil ως τεχνικός διευθυντής από την 1η Σεπτεμβρίου μετά από το πέρασμά του από την πρώην Toro Rosso και την McLaren. “Με αρκετά νέα άτομα που έχουμε στην ομάδα, όπως τον James, αρχίζουν και γίνονται πράγματα. Έχει προφανώς πολλές γνώσεις. Συμπεριλαμβανομένου της φετινής McLaren. Τέλος πάντων, έχουμε καλές πληροφορίες από διαφορετικά άτομα. Είναι καλό να το παρατηρείς. Πιστεύω ότι αυτό είναι που χρειαζόμασταν”, καταλήγει.

Διαβάστε όλα τα νέα της Formula 1 εδώ, ενώ πλέον μπορείτε να μας βρείτε στο InstagramYouTubeTik TokDiscord και Twitter.

Άγγελος Μπάνος

Λάτρης του μηχανοκίνητου αθλητισμού, και γενικότερα του αθλητισμού. Η Formula 1 όμως μου ήταν από πολύ μικρή ηλικία ένα πάθος, όταν ακόμα τα μονοθέσια είχαν κινητήρες V10, και έπειτα V8. Πολύ ενδιαφερόμενος επίσης για τις κατηγορίες Junior της F1, (F2,F3...). Οδηγός αγωνιστικού καρτ στην πίστα Speed Park στον Ασπρόπυργο. Ο μηχανοκίνητος αθλητισμός είναι για όλους!