Binotto – “Το βάθρο είναι ακόμη μακριά παρά την πρόοδο που κάναμε”

Ο επικεφαλής της Ferrari, Mattia Binotto, πιστεύει ότι η Ιταλική ομάδα απέχει πολύ από την απόδοση των Red Bull και Mercedes, με αποτέλεσμα οι τερματισμοί στο βάθρο να αποτελούν όνειρα θερινής νυκτός.

Η Ferrari βίωσε το 2020 μία καταστροφική σεζόν, η οποία την βρήκε στην έκτη θέση του Πρωταθλήματος Κατασκευαστών. Ωστόσο, στον πρώτο φετινό αγώνα, στο Bahrain, η Scuderia είχε διπλή βαθμολόγηση, με τον Leclerc να εντυπωσιάζει, καθώς εκκίνησε από την 4η θέση και τερμάτισε στην 6η θέση.

Ο teammate του Μονεγάσκου, Carlos Sainz Jr, επίσης μπήκε στο Q3 και στον αγώνα χάρισε την πρώτη διπλή βαθμολόγηση της Ferrari από το περσινό Grand Prix Τουρκίας, όταν ο Sebastian Vettel είχε τερματίσει τρίτος κι ο Charles Leclerc τέταρτος. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Binotto, η συγκεκριμένη εκκίνηση της χρονιάς δεν σημαίνει ότι η Ferrari είναι σε θέση να παλέψει για βάθρα.

“Η διαφορά είναι ακόμη ξεκάθαρη σε σχέση με τους κορυφαίους ανταγωνιστές μας. Μάλιστα, η διαφορά αυτή στον αγώνα είναι πολύ μεγάλη, άρα έχουμε ακόμη δρόμο. Ωστόσο, ρόλο παίζει κι η πίστα,”
δήλωσε ο Ιταλοελβετός επικεφαλής.

“Γνωρίζουμε ότι δεν θα δουλέψουμε πολύ στην εξέλιξη αυτού του μονοθεσίου, καθώς θα εστιάσουμε στο 2022 όσον αφορά την εξέλιξη. Είμαι πολύ σίγουρος ότι το ίδιο θα συμβεί και στις άλλες ομάδες.”

“Παρ’ όλα αυτά, ακόμη πιστεύω ότι αν κοιτάξουμε την ημέρα του αγώνα, έχουμε και feedback από τους οδηγούς, οι οποίο μαθαίνουν το μονοθέσιο και ξεκινάνε να βρίσκουν τα όρια του, θα μπορέσουμε να βρούμε μέρη που πρέπει να βελτιώσουμε. Άρα, πιστεύω ότι οι επόμενοι 3-4 αγώνες θα μας δείξουν ποια είναι η πραγματική απόδοση και ποια είναι η δυναμική του μονοθεσίου μας σε σχέση με των άλλων.”

Charles Leclerc, Ferrari, Bahrain Grand Prix 2021
Ένας κακός κινητήρας ήταν η σημαντικότερη αιτίας της περσινής, κακής χρονιάς της Ferrari, αλλά φέτος, ήδη από τις δοκιμές, η ομάδα κατάλαβε ότι έχει κάνει σημαντική πρόοδο σε αυτό το κομμάτι.

Ο Binotto παραδέχτηκε ότι ανακουφίστηκε μόλις είδε την πρόοδο στην κινητήρια μονάδα της Scuderia κι υποστήριξε ότι το γεγονός αυτό δημιουργεί μία στέρεη βάση που θα επιτρέψει στους μηχανικούς της Ιταλικής ομάδας να δουλέψουν πιο ήρεμα.

“Προφανώς, αισθάνομαι ανακουφισμένος, γιατί μπορούμε να δουλέψουμε, όντας σε καλύτερη θέση, κι αυτό είναι πολύ θετικό για την ομάδα. Άρα, το γεγονός ότι ήρθαμε εδώ, βλέποντας ότι το μονοθέσιο έχει εξελιχθεί και βλέποντας ότι η ομάδα δουλεύει με ηρεμία, σημαίνει ότι μπορούμε να δουλέψουμε με καλύτερο τρόπο.”

“Ο κινητήρας, το σασί, τα ελαστικά, τα εργαλεία, η συσχέτιση. Όλα αυτά ήταν σημαντικά για εμάς και βασικά αυτά είναι το κλειδί. Πόσα κερδίζουμε από την βελτίωση στην κινητήρια μονάδα; Νομίζω ότι είναι δύσκολο να πω, διότι αυτό σχετίζεται και με τους ανταγωνιστές μας. Δεν είναι μία απόλυτη αξία και δεν ξέρω την πρόοδο των άλλων ομάδων.”

Ο Binotto δήλωσε ότι ήταν θετικό για την ομάδα το γεγονός ότι τα δεδομένα της πίστας ήταν παρεμφερή με τα δεδομένα από το εργοστάσιο.

“Σχετικά με τις προσδοκίες μας, όσον αφορά το πως συγκρίνονται με τα δεδομένα από τις προσομοιώσεις, νομίζω ότι έχουμε καλή συσχέτιση. Αυτό είναι σημαντικό για εμάς. Είναι κάτι που εξελιχθήκαμε πέρσι, το να βελτιωνόμαστε δηλαδή σε σχέση με εκεί που βρισκόμασταν. Άρα, το μονοθέσιο αποδίδει, όπως περιμέναμε.”

Διαβάστε όλα τα νέα της Formula 1 εδώ, ενώ πλέον μπορείτε να μας βρείτε στο InstagramYouTubeTik TokDiscord και Twitter.

Παύλος Γασπαρινάτος

Μεγάλος λάτρης της Formula 1 και του WRC. Ενίοτε παρακολουθώ και MotoGP ή οτιδήποτε κινείται σε 2 ή 4 τροχούς. Η πίεση του Σάκη Ζαφειρόπουλου με "ανάγκασε" να επισκεφτώ την πίστα Speed Park κι από τότε είμαι μεγάλος θαμώνας της συγκεκριμένης πίστας.

F1RACINGNEWS