Στις πρώτες ελεύθερες δοκιμές του Azerbaijan GP, τον ταχύτερο χρόνο σημείωσε ο Max Verstappen με χρόνο 1:43.184. Τον δεύτερο ταχύτερο χρόνο σημείωσε ο Charles Leclerc, ενώ ο Carlos Sainz σημείωσε τον 3ο καλύτερο χρόνο.
Το φιλμ του FP1 του Azerbaijan GP
Με τα φώτα να γίνονται πράσινα, τα πρώτα μονοθέσια στην πίστα ήταν τα χαρακτηριστικά πορτοκαλί της McLaren. Με το πέρας του πρώτου πενταλέπτου, ο Carlos Sainz με Ferrari ανέφερε κραδασμούς με τα φρένα του. Ένα λεπτό και τριάντα δευτερόλεπτα αργότερα, ο ισπανός θα σημειώσει τον ταχύτερο γύρο.
Στα επόμενα λεπτά, διάφοροι οδηγοί ανέφεραν μικροπροβλήματα, είτε σχετικά με κάτι “καμμένο” στο μονοθέσιο, είτε για ολισθηρές γραμμές, όπως είπε ο Mick Schumacher. Αμέσως μετά, η περίοδος θα τεθεί υπό καθεστώς εικονικού αυτοκινήτου ασφαλείας. Ο λόγος ήταν κάποιο θραύσμα στην πίστα. Λόγω της ιδιομορφίας ενός σιρκουί πόλης, οι αγωνοδίκες δεν έχουν την ευχαίρεια να αφαιρέσουν τα κομμάτια δίχως να μειωθεί η ταχύτητα των μονοθεσίοων, γι αυτό και η εμφάνιση εικονικού αυτοκινήτου ασφαλείας.
45 λεπτά πριν το τέλος του FP1 του AzerbaijanGP
Μετά το πέρας του πρώτου 15λέπτου, και οι δύο Ferrari είχαν δοκιμάσει την σκληρή γόμα. Ο Carlos Sainz φάνηκε να πιέζει το μονοθέσιο με την σκληρή. Φορώντας την μαλακή γόμα, ο Lewis Hamilton θα σημειώσει τον ταχύτερο γύρο, με χρόνο 1.7 δευτερόλεπτα ταχύτερο από τον δεύτερο. Ο Max Verstappen δεν θα έχει άμεση απάντηση καθώς θα σημειώσει χρόνο περίπου 1 δευτερόλεπτο πιο αργό από τον Βρετανο. Ο Ολλανδός θα βρεθεί στην 2η θέση.
Ο Max Verstappen θα βρει ρυθμό με την μεσαία γόμα, αφού θα κάνει ταχύτερο δεύτερο τομέα και θα πλησιάσει στα 2 δέκατα τον Lewis Hamilton. Όπως θα αναφέρει ο μηχανικός του στην ενδοεπικοινωνία, ο Ολλανδός είναι γύρω στα 2 δέκατα ταχύτερος στον δεύτερο τομέα, ωστόσο χάνει αρκετά στους υπόλοιπους. Πολύ πιθανό να οφείλεται αυτό στο στήσιμο του μονοθεσίου.
Κίτρινη σημαία στο FP1 του Azerbaijan GP
Ο Yuki Tsunoda θα βρεθεί στην έξοδο διαφυγής, με αποτέλεσμα να βγει κίτρινη σημαία στους τομείς 1 και 2. Ο λόγος ήταν ένα μπλοκάρισμα στους τροχούς, λόγω φρένων. Στην ενδοεπικοινωνία, ο Ιάπωνας ανέφερε δυσκολία να “κουμπώσει” την όπισθεν, με αποτέλεσμα να μείνει επί 3-4 λεπτά στάσιμος.
Με 27 λεπτά να απομένουν για την λήξη της πρώτης περιόδου ελεύθερων δοκιμών, ο Fernando Alonso θα βρίσκεται στην 4η θέση. Ο Ισπανός σημείωσε πάρα πολλούς γύρους και η 4η θέση φάνηκε να είναι μία μικρή ανταμοιβή, τόσο για τον ίδιο, όσο και για τις αναβαθμίσεις που έφερε η Alpine. Δύο λεπτά αργότερα, ο Ισπανός θα πέσει στην 9η θέση, αφού οι Pierre Gasly, George Russell, Lance Stroll, Carlos Sainz και Lando Norris θα σημειώσουν ταχύτερους χρόνους. Ένα λεπτό αργότερα, ο Daniel Ricciardo θα σημειώσει τον ταχύτερο χρόνο κατά 1 δέκατο, έχοντας να αντιμετωπίσει και κίνηση. Ο Αυστραλός θα δεχτεί και τα συγχαρητήρια του μηχανικού του στην ενδοεπικοινωνία.
20 λεπτά πριν το τέλος του FP1 του AzerbaijanGP
Με 20 λεπτά να απομένουν, ο Lando Norris θα κάνει τετακέ στην προσπάθειά του να σημειώσει τον ταχύτερο γύρο. Αυτό θα πετύχει ο τέως ομόσταυλός του και νυν πιλότος της Ferrari, Carlos Sainz. Ωστόσο, ο Charles Leclerc θα σημειώσει εκ νέου τον ταχύτερο γύρο, αφήνοντας στην δεύτερη θέση τον ομόσταυλό του.
Ο Valtteri Bottas θα κινηθεί σε χαμηλά επίπεδα, αφού θα σημειώσει μόλις τον έβδομο ταχύτερο χρόνο. Με 10 λεπτά να απομένουν, ο Max Verstappen θα σημειώσει κατά 43 χιλιοστά ταχύτερο χρόνο από τον Charles Leclerc. Μωβ πρώτος τομέας, αλλά κακός τρίτος για τον Ολλανδό πιλότο της Red Bull Racing Honda.
Λίγο πριν τελειώσει η πρώτη περίοδος ελεύθερων δοκιμών του Azerbaijan GP, ο Nikita Mazepin θα βρεθεί στις μπαριέρες. Ωστόσο, ο Ρώσος θα παραδεχτεί αμέσως το λάθος του και θα ζητήσει συγγνώμη από τον μηχανικό του στην ενδοεπικοινωνία. Έπειτα, θα βγει κίτρινη σημαία μεταξύ των τομέων 1 και 2, λόγω εξόδου του Mick Schumacher.
Αναλυτικά η κατάταξη του FP1 του Azerbaijan GP
Διαβάστε όλα τα νέα της Formula 1 εδώ, ενώ πλέον μπορείτε να μας βρείτε στο Instagram, YouTube, Tik Tok, Discord και Twitter.